Keva Vastuullisuus
Karoliina Kiuru:

Kohti vihreitä hankintoja

Blogi 24.5.2017 Karoliina Kiuru
Keva Vastuullisuus

Uusi hankintalaki saatiin voimaan vuoden alusta ja Kevassa on muiden julkisten hankintayksikköjen tapaan päivitetty keväällä sisäistä hankintaohjetta. Huh, mikä urakka! Ohje on nyt toukokuun alussa hyväksytty ja valmiina palvelemaan kevalaisia hankintojen tekijöitä.

Näkyvimmät muutokset hankintalain uudistuksessa liittyvät varmastikin euromääräisten hankintarajojen nousuun, kun kilpailuttamisen raja laissa nousi 30.000 eurosta 60.000 euroon. Huolellinen valmistelu on aina ollut hankinnan onnistumisen kannalta olennaista mutta uuden hankintalain myötä painopiste siirtyy entistä enemmän hankinnan huolelliseen suunnitteluun ja markkinoihin tutustumiseen. Myös vastuullisuus on olennainen osa julkisia hankintoja ja niiden suunnittelua.

Keva on vastuullinen hankkija ja osana vastuullisuuden toteuttamista lisäsimme uuteen hankintaohjeeseemme ympäristönäkökohtien huomioimisen hankinnoissa. Tavoitteena on vähentää energian ja materiaalien käyttöä sekä haitallisia ympäristövaikutuksia tuotteen, palvelun tai rakennuksen koko elinkaaren aikana.

Keva on tänä vuonna liittynyt WWF:n Green Office -verkostoon ja vihreiden näkökohtien huomioiminen hankinnoissa on yksi Green Officeen liittyvistä konkreettisista tavoitteista.
 

Kevan tavarahankinnoissa ympäristönäkökohdat otetaan huomioon kilpailutuksen suunnitteluvaiheessa, kilpailutuksessa sekä sopimuskaudella

 
Vanhan hankintalain aikaan ympäristömerkkien vaatiminen hankinnoissa oli suoraan sanottuna hankalaa! Onneksi uusi hankintalaki tukee ympäristönnäkökohtien huomioimista ja sallii ympäristömerkin edellyttämisen osana julkista hankintaa aiempaa helpommin. Seuraamani Hankintaturisti on omassa blogissaan tiivistänyt hyvin, miten ympäristömerkin voi ottaa osaksi hankintaa.

Kevan tavarahankinnoissa ympäristönäkökohdat otetaan huomioon kilpailutuksen suunnitteluvaiheessa, kilpailutuksessa sekä sopimuskaudella. Tästä johtuen osana hankintaprosessia harkitaan

  • onko uuden tuotteen hankinta välttämätön
  • onko mahdollista uuden hankinnan sijaan huoltaa, korjata tai vuokrata
  • onko tuote kestävä, huollettava ja korjattava
  • onko kone tai laite energiatehokas
  • onko tuote ympäristöystävällinen koko elinkaarensa aikana (esim. Joutsenmerkki tai muu ympäristösertifikaatti).

Kevan palveluhankinnoissa ympäristönäkökohdat otetaan huomioon aina, kun se hankinnan kohde ja luonne huomioon ottaen on mahdollista.

Uskaltaisin luvata, että Kevan hankinnat ovat jatkossa entistä vihreämpiä ja sama väri näyttää onneksi vihdoin valtaavan myös ikkunasta näkyvän Kaisaniemen puiston.

Kirjottaja Karoliina Kiuru
Karoliina Kiuru

Kirjoittaja toimi Kevassa lakiasiainjohtaja

Kaikki kirjoitukset

#kevanblogi

Ajankohtaisia teemoja ja uusia näkökulmia eläkkeistä, johtamisesta ja työelämästä. Mitä tapahtuu kunta-alalla? Miten toimia työelämän myllerryksessä?

Kaikki kirjoitukset

Kirjoittajat

Lue lisää blogikirjoituksia