Ratkaisuja tyypillisimpiin kysymyksiin

Olemme koonneet alle neuvot tyypillisimpiin kysymyksiin työnantajan verkkopalvelun käytössä.

Käyttäjätunnukseni ja salasanani unohtunut tai lukkiutunut. Mitä teen?

Jos olet hukannut Katso-tunnisteesi, voit aktivoida ne Väestörekisterikeskuksen Katso-palvelussa osoitteessa yritys.tunnistus.fi kohdassa ”Salasanat ja lukkiutunut tunniste".

Sinua pyydetään varmentamaan henkilöllisyytesi verkkopankkitunnuksilla tai sirullisella henkilökortilla.

Miten saan käyttövaltuudet Kevan työnantajan verkkopalveluun?

Käyttääksesi työnantajan verkkopalvelua sinulla pitää olla henkilökohtainen Katso-tunniste, jolla voit kirjautua sisään palveluun. Katso-tunniste sisältää käyttäjätunnuksen, salasanan sekä kertakäyttösalasanalistan.

Lisäksi organisaationne Katso-pääkäyttäjän on pitänyt valtuuttaa sinut käyttämään Kevan työnantajan verkkopalveluun. Katso-pääkäyttäjä määrittelee Katso-roolien avulla, mitä valtuutuksia sinulla on käytettävissäsi. Valtuutus tehdään Väestörekisterikeskuksen Katso-palvelussa osoitteessa yritys.tunnistus.fi.

Työpaikallani ei ole Katso-pääkäyttäjää, mitä tehdä?

Jotta organisaationne työntekijät voivat saada käyttöoikeuksia Kevan työnantajan verkkopalveluun sekä muihin verkkopalveluihin, joihin tunnistaudutaan Katso-tunnisteella, organisaationne pitää nimetä joku työntekijöistä Katso-pääkäyttäjäksi. Katso-pääkäyttäjällä on oletusarvoisesti oikeus kaikkiin Kevan Katso-tunnistusta vaativiin palveluihin, joten hänen roolinsa on erityisen tärkeä tietoturvanäkökulmasta.

Pääkäyttäjän tehtävänä on huolehtia, että työntekijät saavat käyttöönsä omia työtehtäviään tukevat valtuutukset. Käyttövaltuudet tulee ylläpitää käyttäjien työtehtävien edellyttämällä tasolla ja tarpeettomat valtuudet tulee poistaa.  

Kevan roolit eivät näy Katso-palvelussa. Miten ne saa näkymään?

Päästäksesi valitsemaan Kevan Katso-rooleja ja antamaan työntekijöille käyttövaltuuksia Kevan työnantajan verkkopalveluun, Katso-pääkäyttäjän pitää aktivoida työnantajan verkkopalvelu käyttöön Katso-palvelussa. Aktivoinnin jälkeen Kevan Katso-roolit on valittavissa Katso-palvelun "Uusi valtuutus" -sivun roolien valintalistalle.

 1. Avaa Katso-palvelu yritys.tunnistus.fi.
 2. Valitse "Kirjaudu palveluun”.
 3. Valitse ”Haluan hallinnoida Katso-tunnisteeseen liittyviä tietoja ja valtuutuksia”.
 4. Valitse "Asiointipalvelut".
 5. Hae seuraavat tiedot alasvetovalikoista:
 • Palvelun tarjoaja -> KEVA
 • Asiointipalvelun nimi -> jätä kenttä tyhjäksi
 • Asiointipalvelun tila -> Kaikki
 • Tyyppi -> Vapaat palvelut
 1. Klikkaa Hae-painiketta ja Ota käyttöön.
 2. Käyttöönotto pitää tehdä vain kerran.

Minulla ei ole henkilökohtaista Katso-tunnistetta. Mitä teen?

1. Pyydä työpaikkasi Katso-pääkäyttäjää luomaan sinulle Katso-alitunniste, joka on ns. kevyt versio Katso-tunnisteesta. Kun pääkäyttäjä on luonut sinulle alitunnisteen, saat siitä ilmoituksen sähköpostiisi. Katso-pääkäyttäjänne toimittaa sinulle käyttäjätunnuksen ja salasanan.

2. Alitunnisteella et voi kirjautua Kevan työnantajan verkkopalveluun, vaan sinun pitää vahventaa se Katso-tunnisteeksi. Vahvenna saamasi tunniste Katso-palvelussa kohdassa "Vahvenna Katso-alitunniste". Vahventaminen tarkoittaa sitä, että todennat kerran henkilöllisyytesi verkossa sirullisella henkilökortilla tai pankkitunnisteella. Vaihtoehtoisesti voit käydä todentamassa henkilöllisyytesi Katso-asiakasrekisteröintipisteessä.

3. Pyydä vahventamisen jälkeen Katso-pääkäyttäjääsi lisäämään tarvittavat valtuutukset Katso-tunnisteeseesi, jotta pääset käyttämään Kevan työnantajan verkkopalvelua työnantajasi nimissä. Saat sähköposti-ilmoituksen, kun valtuudet on lisätty.

4. Käy hyväksymässä saamasi valtuutukset Katso-palvelussa kohdassa "Haluan hallinnoida Katso-tunnisteeseen liittyviä tietoja ja valtuutuksia". Mene sivulle Valtuutukset ja hyväksy saamasi valtuutukset.

Vinkki: Jos haluat, että jatkossa hyväksyntä tapahtuu automaattisesti, valitse Katso-palvelussa sivulla Tiedot kohdassa Valtuutusten käsittely, että "Valtuutukset otetaan vastaan ja hyväksytään automaattisesti".

5. Valtuutukset hyväksyttyäsi voit kirjautua Kevan työnantajan verkkopalveluun.

Mikä on Katso-tunnistus?

Katso-tunnistus on Väestörekisterikeskuksen maksuton palvelu organisaatioiden tunnistamiseen sähköisessä asioinnissa. Katso-tunnistus tekee työnantajan verkkopalvelun käytön turvalliseksi ja Katso-valtuushallinta yksinkertaistaa työntekijöiden käyttövaltuuksien hallintaa.

Tutustu Katso-tunnistukseen sivuilla yritys.tunnistus.fi

Minulla ei ole valtuutusta käyttää Kevan verkkopalvelua työnantajani nimissä.

Pyydä Katso-pääkäyttäjääsi lisäämään tarvittavat valtuutukset eli roolit Katso-tunnisteeseesi, jotta pääset käyttämään Kevan verkkopalvelua työnantajasi edustajana. Saat sähköposti-ilmoituksen, kun valtuutukset on lisätty.

Käy hyväksymässä saamasi valtuutukset Katso-palvelussa kohdassa "Haluan hallinnoida Katso-tunnisteeseen liittyviä tietoja ja valtuutuksia". Mene sivulle Valtuutukset ja hyväksy saamasi valtuutukset.

Vinkki: Jos haluat, että jatkossa valtuutuksiesi vastaanotto ja hyväksyntä tapahtuvat automaattisesti, valitse Katso-palvelussa sivulla Tiedot kohdassa Valtuutusten käsittely, että "Valtuutukset otetaan vastaan ja hyväksytään automaattisesti".

Organisaationi ei ole toimittanut salassapitositoumusta. Mitä teen?

Ota yhteys työpaikkasi Katso-pääkäyttäjään tai nimenkirjoitusoikeudelliseen henkilöön. Keva edellyttää, että organisaatio lähettää Kevaan verkkopalveluiden salassapitositoumuksen verkkopalvelun käyttöehdoista ennen kuin organisaation edustajat pääsevät palveluun.

Minulla ei näy tarvitsemiani osioita (esim. palvelussuhderekisteri).

Työpaikkasi Katso-pääkäyttäjä ei ole vielä myöntänyt sinulle tarpeellisia valtuutuksia Väestörekisterikeskuksen Katso-palvelussa osoitteessa yritys.tunnistus.fi.

Ota yhteys Katso-pääkäyttäjään saadaksesi tarvittavat valtuutukset. Keva ei voi myöntää oikeuksia, vaan ainoastaan työpaikkasi Katso-pääkäyttäjä. Pyydä Katso-pääkäyttäjääsi lisäämään tarvittavat valtuutukset  Katso-palvelussa eli roolit Katso-tunnisteeseesi, jotta pääset käyttämään Kevan palveluita työnantajasi edustajana.

Saat sähköposti-ilmoituksen, kun valtuutukset on lisätty. Käy hyväksymässä saamasi valtuutukset Katso-palvelussa yritys.tunnistus.fi.

 1. Avaa Katso-palvelu.
 2. Valitse "Siirry palveluun".
 3. Valitse ”Haluan hallinnoida Katso-tunnisteeseen liittyviä tietoja ja valtuutuksia”.  
 4. Kirjaudu Katso-palveluun.
 5. Valitse "Valtuutukset" ja hyväksy saamasi valtuutukset.

Vinkki: Jos haluat, että jatkossa valtuutuksiesi vastaanotto ja hyväksyntä tapahtuvat automaattisesti, valitse Katso-palvelussa sivulla Tiedot kohdassa Valtuutusten käsittely, että "Valtuutukset otetaan vastaan ja hyväksytään automaattisesti".

Miten pääsen hoitamaan päättyneen työnantajan asioita?

Työpaikkasi Katso-pääkäyttäjä voi asettaa sinulle valtuutuksen päättyneeseen työnantajaan samaan tapaan kuin voimassaoleviinkin työnantajiin. Voit tilata oikeuden häneltä.

Olen tilitoimiston edustaja, joka hoitaa asioita kunnan puolesta. Miten saan käyttöoikeuden?

Oman työpaikkasi Katso-pääkäyttäjä voi antaa valtuutuksen sinulle. Hänen pitää kuitenkin ensin vastaanottaa kunnan Katso-pääkäyttäjältä organisaatiollesi myönnetty valtuutus. Valtuutus tehdään siis aluksi organisaatiollesi, ei suoraan sinulle. Oma Katso-pääkäyttäjänne voi kohdentaa valtuutuksen yksittäisille käyttäjille.