Jos työntekijäsi työkyky heikkenee
Työkyky on aina monen tekijän summa. Joskus toimintakyky ja terveys heikkenevät ennakoivista toimista huolimatta. Nämä tilanteet on tärkeää havaita ja reagoida hyvissä ajoin, jotta sujuvaa työssä jatkamista tai työhönpaluuta voidaan tukea oikea-aikaisesti ja oikeilla toimilla.
Kevasta saat tietoa ja työkaluja työssä jatkamisen ja työhön paluun tukemiseen:
- Tutustu aktiivisen tuen toimintamalliin ja Kevan tukeen
- Huolehdi sujuvasta yhteistyöstä työterveyshuollon kanssa: Työterveysyhteistyön kehittäminen
- Tietoa ja hyödyllisiä ohjeita työntekijäsi työkyvyn tukemiseen saat myös Kevan Oppimisympäristön oppimiskokonaisuuksista.
- Hyödynnä HR-toimijoille, esihenkilöille ja työterveyshuolloille tarkoitettua Työkykypolkuja-oppimispeliä. Pelin avulla tarkastellaan organisaation omia toimintamalleja osatyökykyisen työntekijän työssä jatkamisen ja työhön palaamisen tukemisessa. Oppimispeli sopii hyvin esimerkiksi aktiivisen tuen mallin tai strategisen työkykyjohtamisen tavoitteiden läpikäymiseen.
- Jos nykyisessä työssä jatkaminen ei ole mahdollista, selvitä työntekijän kanssa ammatillisen kuntoutuksen mahdollisuudet.
Ammatillinen kuntoutus työssä jatkamisen tukena
Ammatillisella kuntoutuksella on suuri merkitys työntekijän työkyvyn tukemisessa. Noin kolme neljästä Kevan tukeman ammatillisen kuntoutuksen asiakkaasta jatkaa työelämässä. Ammatillisen kuntoutuksen avulla voidaan vähentää sairauspoissaoloja ja niistä aiheutuvia kustannuksia.
Ammatillisen kuntoutuksen keinoin, esimerkiksi työkokeilun, työhönvalmennuksen tai uudelleenkoulutuksen avulla, työntekijä voi siirtyä työkyvylle paremmin soveltuviin tehtäviin tai hänen on helpompi palata omaan työhönsä pitkän sairausloman jälkeen.
Vaikka työkyvyn heikkeneminen estäisi nykyisessä työssä jatkamisen, löytyy usein muita työtehtäviä, joihin työkykyä riittää.
Toimi näin - vinkit esihenkilöille
Jos havaitset, että työntekijälläsi on vaikeuksia selviytyä työssään:
- ota asia heti puheeksi
- selvitä voiko nykyistä työtä keventää työjärjestelyiden avulla
- tarvittaessa kartoita organisaatiosi mahdollisuudet työnkuvan muutoksiin tai uudelleensijoitukseen yhteistyössä henkilöstöpalveluiden kanssa
- pitäkää verkostoneuvottelu (pdf) yhdessä työntekijän, työterveyshuollon ja tarvittaessa henkilöstöpalveluiden edustajan, esimerkiksi työkykykoordinaattorin kanssa
- pohtikaa kuntoutussuunnitelmaa laatiessa, millä ammatillisen kuntoutuksen toimenpiteellä (esim. työkokeilu, työhönvalmennus, koulutus) työntekijä voisi jatkaa työssä.
- panostakaa huolelliseen kuntoutussuunnitelman laatimiseen yhdessä työntekijän kanssa, työterveyshuollon tukemana. Erityisesti työkokeilun osalta hyvä suunnittelu edistää onnistunutta työkokeilua ja työhön paluuta.
- tutustu Kevan Oppimisympäristön materiaalin ”Ammatillinen kuntoutus”
Keskustelusta kuntoutukseen - näin kuntoutusprosessi etenee työpaikalla
Kuntoutuksen hyödyt työnantajalle
Työnantajalle ei tule työntekijän ammatillisesta kuntoutuksesta kuluja. Kun työntekijän työkyky ja työtehtävät ovat tasapainossa, sairauspoissaoloja on vähän, työt sujuvat osaavan työntekijän käsissä, eikä rekrytointikulujakaan aiheudu.
Huomaathan, että Keva noudattaa Telan suositusta työeläkevakuuttajille työeläkekuntoutuksena korvattavista toimenpiteistä: Suositus kuntoutuksen toimenpiteistä (tela.fi)
Ammatillinen kuntoutus on myös hyvä keino tukea työntekijäsi työhön paluuta, jos hän on palaamassa kuntoutustuelta työhön. Kuntoutustuelta työhön palatessa työnantaja säästää varhaisesta eläköitymisestä aiheutuvissa kustannuksissa kuntoutumishyvityksen verran.
Lisätietoja
Kun tarvitset lisätietoja palvelusta, ota yhteyttä omaan asiakaspäällikköösi tai työnantajien puhelinneuvontaan.
- Työnantaja-asiakkaan neuvonnan yhteystiedot
- Lisätietoja ammatillisesta kuntoutuksesta henkilöasiakkaille
Eläkeratkaisut työkyvyttömyystilanteissa
Työntekijän tullessa osittain tai kokonaan työkyvyttömäksi työhönsä, työkyvyttömyyseläke turvaa hänen toimeentulonsa.
Osatyökyvyttömyyseläkeratkaisut tukevat työntekijöiden työssä jatkamista ja määräaikaiset kuntoutustukiratkaisut työntekijöiden paluuta kokoaikaiseen työhön, joten ne säästävät työnantajan työkyvyttömyyskustannuksia.
- Osatyökyvyttömyyseläke ja osakuntoutustuki
- Työkyvyttömyyseläke ja kuntoutustuki
- Tietoa työnantajalle: kun työntekijäsi hakee eläkettä tai kuntoutusta
Asiantuntijamme neuvovat sekä henkilö- että työnantaja-asiakkaitamme eläkkeen hakemiseen ja työhön palaamiseen liittyvissä kysymyksissä:
Käsittelemme työkyvyttömyyseläkehakemukset viivytyksettä ja asiantuntemuksella, ja työkyvyttömyyseläkehakemuksen yhteydessä selvitämme myös työntekijän oikeuden ammatilliseen kuntoutukseen.
Ratkaisuasiantuntijat osallistuvat työnantajayhteistyöhön muiden Kevan asiantuntijoiden kanssa ja tuottavat tarvittaessa työnantajille tietoa työkyvyttömyyseläkehakemusprosessin toimivuudesta.
Työkyvyttömyyseläkkeisiin liittyviä tilastotietoja voit tarkastella työnantajan verkkopalvelun Avaintiedot-palvelussa. Avaintiedoissa voit myös vertailla oman työpaikkanne tietoja muihin organisaatioihin.
Usein kysyttyä ammatilliseen kuntoutukseen ja työkyvyttömyyseläkkeen hakemiseen liittyvistä prosesseista
Kokosimme alle työnantajien meiltä usein kysymiä kysymyksiä ammatillisen kuntoutuksen prosessiin ja työkyvyttömyyseläkkeiden hakuprosessiin liittyen.
Onko ammatillisen kuntoutuksen vaikutuksia selvitetty?
Kyllä on. Noin kolme neljästä Kevan kuntoutukseen osallistuneista voi jatkaa työssä kuntoutuksen jälkeen.
Saako työnantaja tietoa työntekijänsä ammatillisen kuntoutuksen prosessiin liittyen Kevasta?
Jos työntekijä on kuntoutushakemuksessa antanut suostumuksen siihen, että työnantajalle, työterveyshuollolle tai muulle kuntoutuksen suunnitteluun tai toteutukseen osallistuvalle taholle voidaan luovuttaa Kevasta kuntoutusasian hoitamiseen tarvittavia tietoja, niin kuntoutusasioista voidaan keskustella myös työnantajan kanssa.
On kuitenkin tärkeätä muistaa, että suostumus ei anna lupaa keskustella terveydentilaan liittyvistä asioista.
Saako työnantaja tiedon myönnetystä työkyvyttömyyseläkkeestä?
Jos työntekijälle myönnetään työkyvyttömyyseläke tai kuntoutustuki, Keva lähettää siitä tiedon työnantajalle henkilöstöhallinnollisia tarpeita varten.
Vireillä olevasta eläkehakemuksesta tai hylkäävästä päätöksestä työnantaja ei saa Kevasta tietoa.
Tuleeko työnantajan toimittaa Kevaan aina ns. TAK-lomake etuushakemuksen liitteeksi?
TAK-lomaketta, eli työnantajan kuvausta työntekijän työstä, työolosuhteista ja selviytymisestä työssä, suositellaan toimitettavaksi aina eläke- tai etuushakemuksen liitteenä Kevaan työntekijän hakiessa etuutta.
Jos hakemuksen liitteenä ei ole toimitettu TAK-lomaketta, Keva voi pyytää sitä työnantajalta. Keva pyytää TAK-lomaketta työnantajalta, jos se on välttämätöntä käsiteltävänä olevan eläkeasian ratkaisemiseksi.
Miten kuntoutusprosessi etenee?
Ammatilliseen kuntoutukseen voi hakeutua siinä vaiheessa, kun henkilön työkyky uhkaa heikentyä sairauden vuoksi – mitä varhaisemmassa vaiheessa, sen parempi. Mahdollinen työkyvyttömyyseläke, myös kuntoutustuki, edellyttää, että työkyky on jo tosiasiassa heikentynyt sairaiden johdosta.
Oikeus ammatilliseen kuntoutukseen voidaan myöntää paitsi ammatillisen kuntoutuksen hakemuksen perusteella, myös työkyvyttömyyseläkehakemuksen käsittelyn yhteydessä. Oikeus kuntoutukseen tutkitaan aina, kun henkilö hakee työkyvyttömyyseläkettä. Jos oikeus on, siitä annetaan myönteinen päätös.