Omaishoitajien ja perhehoitajien vanhuuseläke

Omaishoitajana tai perhehoitajana saamastasi korvauksesta kertyy työeläkettä samalla tavalla kuin muistakin työansioistasi.

Vuonna 1940 ja sen jälkeen syntyneet omais- ja perhehoitajat

Omaishoitajana tai perhehoitajana saamastasi korvauksesta kertyy työeläkettä samalla tavalla kuin muistakin työansioistasi. Kulukorvaukset eivät kuitenkaan oikeuta eläkkeeseen.

Hoitotyöstä kertyy eläkettä, kunnes täytät 68 vuotta.

Oletko jäämässä eläkkeelle julkiselta alalta?

Jos olet tehnyt julkisella alalla työtä, josta jäät nyt eläkkeelle, kertynyt eläke myönnetään samanaikaisesti sekä ansiotyön että hoitotyön osalta. Sinun ei tarvitse lopettaa hoitotyötä.

Jos jatkat edelleen omais- tai perhehoitajana, voit hakea eläkkeen alkamisen jälkeen maksetuista ansioista kertyneen uuden eläkkeen 68-vuotiaana.

Oletko töissä yksityisellä alalla?

Jos jäät eläkkeelle yksityiseltä alalta, voidaan sinulle yksityistä eläkettä hakiessasi myöntää myös siihen asti omaishoitotyöstä kertynyt eläke. Hoitosuhdetta ei tarvitse lopettaa.

Voit hakea vanhuuseläkkeen alkamisen jälkeen maksetuista ansioista eläkeajaltasi kertyneen eläkkeen 68-vuotiaana.

Et ole muualla työssä

Jos et hoitotyön lisäksi ole muualla työssä, saat hoitotyöstä kertyneen eläkkeen kun olet täyttänyt vanhuuseläkeikäsi ja kun hoitotyö on päättynyt.

Oletko jo eläkkeellä?

Jos olet jo eläkkeellä muusta kuin julkisesta työstä, voit hakea hoitotyöstä kertyneen eläkkeen, kun hoitotyö päättyy. Jos olet täyttänyt 68 vuotta, hoitotyötä ei tarvitse päättää. Eläkkeen myöntää silloin sama eläkelaitos, joka jo maksaa sinulle eläkettä.

Ennen vuotta 1940 syntyneet omais- ja perhehoitajat

Jos olet syntynyt ennen vuotta 1940, sinulle kertyy hoitotyöstä eläkettä vain, jos hoitosuhde on alkanut ennen kuin täytit 65 vuotta. Eläkettä kertyy niin kauan kuin hoitosuhde säilyy yhdenjaksoisena, myös sen jälkeen, kun täytät 68 vuotta.

  • Esimerkki:
    Vuonna 1938 syntynyt henkilö on toiminut omaishoitajana vuosina 2010 - 2013. Koska hoitotyö on alkanut sen jälkeen, kun hän on täyttänyt 65 vuotta, eläkettä ei kerry.

Näin haet eläkettä omaishoitajuudesta

Jos olet jo eläkkeellä, omaishoidosta kertyneen eläkkeesi myöntää hakemuksesta se eläkelaitos, joka maksaa eläkettäsi. Jos saat eläkettä useasta eläkelaitoksesta, niin Keva myöntää omaishoidosta kertyneen eläkkeesi.

Hae vanhuuseläkettä sähköisesti Omat eläketietosi -palvelussa 1-2 kuukautta ennen sen alkamista.

Voit myös hakea eläkettä kirjallisesti vanhuuseläkehakemuslomakkeella.

Katso myös: