Työhyvinvointikysely
Työhyvinvoinnin arvioimisessa ja kehittämisessä voit hyödyntää Kevan kyselyjä – työhyvinvointikyselyä ja aktiivisen tuen toimintatavan arviointikyselyä. Molemmat ovat käytössäsi työnantajan verkkopalvelussa ("Avaintiedot ja kyselyt").
Asiakkaanamme saat myös tietoa ja tukea siihen, miten kyselyn tulokset linkitetään osaksi organisaation tuloksellista kehittämistyötä.
Lisäksi käytössäsi on Kevan Oppimisympäristö, jossa on mm. Kevan kokeneiden asiantuntijoiden suunnittelema video-ohjattu työpaja. Pajassa voit pohtia yhdessä tiimisi ja työyksikkösi kanssa, kuinka työhyvinvointikyselyn tulosten avulla voidaan kehittää tiimin toimintaa ja parantaa hyvinvointia.
- Voit tutustua video-ohjaattuun työpajaan Oppimisympäristön esittelysivulla tai - mikäli sinulla on jo tunnukset - kirjautumalla Oppimiympäristöön
Miksi työhyvinvointikysely?
Työhyvinvointikyselyn avulla voit toteuttaa laadukkaan ja luotettavan selvityksen henkilöstön työhyvinvoinnista itsenäisesti ja joustavasti oman aikataulusi mukaan. Työhyvinvointikysely auttaa arvioimaan ja kehittämään:
- työhyvinvoinnin ja työkyvyn johtamista
- henkilöstön työhyvinvointia
- työn tuloksellisuutta.
Työhyvinvointikysely sisältää:
- sähköisen kyselyn henkilöstölle
- kyselyiden raportoinnin ja raporttien jakelun
- laajan vertailuaineiston
- mahdollisuuden seurantakyselyiden tekoon sekä
- ohje- ja tukimateriaalin.
Työhyvinvointikyselyyn pääset kirjautumalla työnantajan verkkopalveluun - kysely löytyy Avaintiedot ja kyselyt -kohdasta.
Lisätietoja
Lue lisää työhyvinvointikyselyn tuloksista ja hyödyistä
Asiakkaat kertovat
- Työhyvinvointikyselyllä porkkanoita parempaan
- Liperin kunnan työhyvinvointikyselyn tuloksissa positiivista virettä
- Työhyvinvointikysely on kätevä työkalu
- Porissa seurataan henkilöstön työhyvinvointia tunnusluvuilla
- Savonlinna ei tingi työhyvinvoinnista taloudellisten haasteiden edessä
Blogikirjoitukset
- Esimies, tuliko työhyvinvointikyselystä kriittistä palautetta?
- Kaikki irti työhyvinvointikyselystä!
- Miten työhyvinvointikyselystä saatava tieto muuttuisi toiminnaksi?
Tutkimus: Luottamushenkilöiden rooli työhyvinvoinnin johtamisessa (pdf)
Vertaile työhyvinvointikyselyiden tuloksia Keva tutkii -verkkotyökalussa
Keva tutkii- verkkotyökalussa voit tarkastella Kevan työhyvinvointikyselyyn vuodesta 2017 alkaen osallistuneiden organisaatioiden tuloksia työhyvinvoinnin keskeisistä aihealueista:
- työn sujuminen
- työtehtävät ja omat voimavarat
- esihenkilön ja työnantajan toiminta.
Esitetyt tulokset perustuvat aina usean organisaation kokonaisuuteen ja Kevan työhyvinvointikyselyn kysymyksistä tehtyihin muuttujiin. Voit tarkastella tuloksia kyselyajankohdan, organisaatiotyypin, sukupuolen, ammattiluokan, ikäryhmän tai alueellisen sijainnin mukaan.
- Tutustu: Keva tutkii -verkkotyökalu
Aktiivisen tuen toimintatavan arviointikysely
Haluatko arvioida ja kehittää organisaatiosi aktiivisen työkyvyn tuen toimintatapaa?
Työnantajan verkkopalvelussa voit toteuttaa myös aktiivisen tuen arviointikyselyn eri kohderyhmille. Saat eri näkökulmista palautetta organisaatiosi aktiivisen tuen toimintatavasta ja ideoita sen kehittämiseksi. Arviointikysely on saatavana myös ruotsiksi.
Vastauksista koostuu valmiit raportit palveluun. Voit jakaa raportit palvelusta suoraan ja tallentaa pdf-muodossa. Raportteja voit käyttää lisäksi esimerkiksi kehittämisen tukena, keskustelun pohjana tai työpajamateriaalina.
Pääset arviointikyselyyn kirjautumalla työnantajan verkkopalveluun - kysely löytyy sieltä Avaintiedot-palvelun ”Kyselyt”-kohdasta.
Lisätietoja
Selvitä kyselyllä koronaepidemian vaikutuksia henkilöstösi työhyvinvointiin
Olemme suunnitelleet asiakkaidemme käyttöön valmiita kysymyksiä, joiden avulla voit selvittää koronaepidemian vaikutuksia työhyvinvointiin omassa työyhteisössäsi.
- Kysymykset saat käytöösi Kevan Oppimisympäristöstä: Oppimisympäristö
Kysymysten laatimisessa on käytetty taustamateriaalina Kevan tutkimustietoa julkisen alan työhyvinvoinnista sekä Kevan työhyvinvointikyselyn tietoja.