Eläkkeen verotus

Kun jäät eläkkeelle tai sinulle aletaan maksaa perhe-eläkettä, tarvitset eläkettä varten uuden verokortin, sillä eläkettä verotetaan eri tavalla kuin palkkaa.

Pyydä eläkeverokortti verohallinnolta mahdollisimman pian eläkepäätöksen saatuasi. Ilman eläkeverokorttia eläkkeen ennakonpidätys on 40 %.

Tilaa eläkeverokortti verohallinnosta

  • verkosta osoitteesta www.vero.fi/omavero
  • puhelimitse numerosta 029 497 000 (ma–pe klo 9–16.15, puhelun hinta pvm./mpm.) 
  • verotoimistosta.

Eläketulon verokorttia varten tarvitset eläkepäätöksen alkavasta eläkkeestä sekä tiedot alkuvuoden tuloista, ennakonpidätyksistä ja vähennyksistä.

Verohallinto lähettää ennakonpidätystiedon suoraan Kevaan, kun olet pyytänyt eläkeverokorttia. Lisätietoja eläkkeen verotuksesta Verohallinnon sivuilla:

Liikaa pidätetyn veron palautus

Jos verokortti ei saavu ajoissa ja eläkkeestä pidätetään 40 % veroa, palautamme liikaa pidätetyn veron, kun saamme eläkettäsi varten lasketun ennakonpidätysprosentin. Palautus voidaan kuitenkin tehdä vain kuluvan vuoden aikana maksettujen eläkkeiden osalta.

Ensimmäisen maksuvuoden jälkeen

Ensimmäisen eläkkeenmaksuvuoden jälkeen saamme eläkkeesi ennakonpidätystiedot vuosittain suoraan verohallinnolta.

Jos eläke- tai muut tulosi muuttuvat olennaisesti vuoden aikana, sinun kannattaa ottaa yhteyttä verotoimistoon ennakonpidätysprosentin tarkistamiseksi. Verohallinto toimittaa tämän jälkeen uuden verokortin suoraan Kevaan.

Veroprosentin korottaminen

Jos haluat korottaa henkilökohtaista ennakonpidätysprosenttiasi, voit tehdä sen helposti Omat eläketietosi -palvelussa tai soittamalla Kevan eläkeneuvontaan.

Jos haluat, että muutos tulee voimaan seuraavan eläkkeen maksupäivään mennessä, uuden veroprosentin tulee olla Kevassa viimeistään kaksi viikkoa ennen seuraavan eläkkeen maksupäivää.

Vuosikirje: ilmoitus verovuonna maksetun eläkkeen määrästä

Saat joka vuosi kirjeen, jossa kerrotaan sinulle maksetuista eläkkeistä. Toimitamme saman tiedon myös verohallinnolle. Vuosikirjeen tietojen avulla voit tarkistaa esitäytettyyn veroilmoitukseen merkityt eläkeansiotiedot.

Vuosikirjeestä näet muun muassa seuraavat tiedot:

Kunnan, kirkon ja Kelan eläkkeensaajien vuosikirjeet postitetaan joulukuun puolivälin jälkeen ja ne ovat perillä vuoden loppuun mennessä.

Valtion eläkkeensaajien vuosikirjeet postitetaan tammikuun alkupuolella ja ne ovat perillä tammikuun maksupäivään mennessä.

Vuosikirje Omat eläketietosi -palvelussa

Kaikki eläkkeensaajat, myös ne, joille lähetämme paperikirjeen, voivat lukea vuosikirjeen sähköisenä Omat eläketietosi -palvelussa.

Vuosikirje löytyy Omat eläketietosi -palvelusta seuraavasta kohdasta:

  • valitse ensin yläpalkista "Omat asiakirjat"
  • yläpalkin alle avautuu uusi vaaleansininen palkki, jossa on linkki "Maksu- ja vuosikirjeet", paina tästä
  • siitä avautuvasta Maksukirjeet-sivulta löydät ensin saamasi maksukirjeet ja sen alta löydät vuosikirjeet
  • uusin vuosikirje löytyy listalta ensimmäisenä pdf-muodossa (uusimmalla kirjeellä on tuorein päivämäärä).

Ulkomailla pysyvästi asuvan henkilön eläkkeen verotus

Suomesta maksettavaa eläkettä verotetaan samalla tavalla riippumatta siitä, asutko pysyvästi Suomessa vai ulkomailla.

Veroprosentti, vähennykset ja veroilmoitusmenettely ovat samanlaiset kuin Suomessa asuvilla. Kansalaisuus sekä Suomen ja asuinvaltion välinen verosopimus saattavat kuitenkin vaikuttaa ennakonpidätyksesi määrään.

Jos olet asunut ulkomailla yli kolme vuotta (muuttovuosi + kolme), haemme puolestasi ennakonpidätystiedon eläkettä varten, kun eläkkeesi on alkamassa.