Eläkkeen hakeminen

Eläkettä pitää aina hakea. Helpoiten teet sen Omat eläketietosi -palvelussa.

Ennen kuin haet eläkettä, tarkasta työeläkeotteesi, sillä eläkkeesi määrä lasketaan siinä olevien työsuhteidesi perusteella. Omat eläketietosi -palvelussa voit tarkistaa sen ja myös ilmoittaa, jos tiedoissasi on korjattavaa. Lue lisää työeläkeotteesta.

Hae eläkettä tai ammatillista kuntoutusta Omat eläketietosi -palvelussa. Sen kautta toimitat myös tarvittavat liitteet. 

 

Hae eläkettä Omat eläketietosi -palvelussa

 


Jos et jostain syystä voi käyttää Omat eläketietosi -palvelua, voit hakea eläkettä kirjallisesti. Toimita siinä tapauksessa paperiset haku- ja liitelomakkeet sekä muut tarvittavat liitteet postitse Kevaan osoitteella: Keva, 00087 KEVA. 

Milloin teen eläkehakemuksen? Mistä löydän lomakkeet?

Milloin hakemus kannattaa tehdä, vaihtelee eläkelajista riippuen. Katso tarkat hakuohjeet sekä tarvitsemasi liitteet eläkelajin tai ammatillisen kuntoutuksen omalta sivulta:

Käsittelemme eläkehakemuksesi mahdollisimman nopeasti: Eläkkeiden keskimääräiset käsittelyajat

Huomioithan, että ajankohtaisen koronatilanteen vuoksi ajan saaminen hoitavalle lääkärille voi nyt olla normaalia hankalampaa. Tämän vuoksi työkyvyttömyyseläkkeen ja ammatillisen kuntoutuksen hakemuskäsittelyssä välttämättömän B-lääkärinlausunnon hankkimiseen on syytä varata riittävästi aikaa.

Kelasta kansaneläkettä

Jos työeläkkeesi jää kovin pieneksi, voit saada myös kansaneläkettä. Tarkempaa tietoa kansaneläkkeestä saat Kelan verkkosivuilta: kansaneläke (Kela.fi).

Tietoa työnantajalle, kun työntekijä hakee eläkettä tai ammatillista kuntoutusta

Kun työntekijäsi aikoo hakea eläkettä tai ammatillista kuntoutusta, keskustele hänen kanssaan näistä muutoksista. 

Eläkepäätöksen saatuasi

Eläkepäätös toimitetaan sähköisenä Omat eläketietosi -palveluun sekä postitse kotiisi.

Tarkasta eläkepäätöksesi. Ilmoita mahdollisista puutteista Kevaan mahdollisimman pian. Jos olet tyytymätön saamaasi eläkepäätökseen, voit hakea siihen muutosta valittamalla.

Eläkettä varten tarvitset verottajalta eläkeveroprosentin, sillä eläkettä verotetaan eri tavalla kuin palkkaa. Pyydä veroprosentti verottajalta viipymättä, sillä muutoin eläkkeestäsi pidätetään ennakonpidätystä 40 %.

Eläkkeesi ensimmäisen maksupäivän näet eläkepäätöksestä.

Tutustu myös Uuden eläkeläisen muistilistaan, johon olemme koonneet sinulle tarpeellista tietoa.

Omat eläketietosi -palvelussa kannattaa jatkossakin hoitaa eläkeasioita. Voit tilata palvelusta tekstiviesti-ilmoituksen, kun sinulle on saapunut verkkopalveluun uutta postia. 

Ajankohtaiset asiat ja ohjeet helposti Eläkkeensaajalle-sivulta.

Asutko tai oletko työskennellyt ulkomailla?

Eläkettä voidaan maksaa Suomeen tai ulkomaille.

Ulkomailla kertynyttä eläkettä haetaan eri tavalla riippuen siitä, missä maassa olet työskennellyt.

Jos asut edelleen ulkomailla, haet eläkettä siinä maassa, missä asut. Ulkomailla asuvan eläkkeensaajan tulee myös ilmoittaa osoitetietonsa joka vuosi Kevaan.

Oletko työskennellyt eläkkeellä ollessasi?

Eläkkeen aikana tehdystä työstä kertynyttä eläkettä pitää aina hakea. Eläkettä voidaan myöntää takautuvasti enintään 3 kuukauden ajalta.

Jos olet tehnyt työtä vanhuuseläkkeen aikana

Hae eläkettä täytettyäsi 68 vuotta, jos saat vanhuuseläkettä kunnallisen, valtion, kirkon tai Kelan palvelussuhteiden perusteella ja olet eläkkeellä työskennellyt saman eläkelain piirissä.

Sinulla on mahdollisuus saada tästä työstä kertynyt eläke maksuun myös automaattisesti, jos olet etukäteen pyytänyt Kevaa hoitamaan asian puolestasi. Tämä sinun on helppo tehdä Omat eläketietosi -palvelussa. Kun olet käynyt antamassa suostumuksesi, sinun ei tarvitse muistaa hakea tätä eläkettä enää 68-vuotiaana, vaan Keva myöntää sen sinulle automaattisesti. Huomaathan kuitenkin, että eläke myönnetään ja sitä aletaan maksaa sinulle aikaisintaan eläkkeen alkamiskuukauden 8. päivän jälkeen, jolloin kaikki eläkkeeseen oikeuttavat ansiosi ovat tulorekisterissä.

Jos työskentelet eläkkeellä ollessasi eri työeläkelakien piirissä, kuin mistä jo saat eläkettä, voit hakea tästä työstä kertyneen eläkkeen siinä vaiheessa, kun työ päättyy. Eläke myönnetään kuitenkin aikaisintaan ikäluokkasi alimmassa vanhuuseläkeiässä.

Jos olet työskennellyt työkyvyttömyyseläkkeen tai osatyökyvyttömyyseläkkeen aikana

Jos olet työkyvyttömyyseläkkeellä, saat eläkkeen aikana tekemistäsi töistä kertyneen uuden eläkkeen sitten, kun työkyvyttömyyseläkkeesi muuttuu vanhuuseläkkeeksi. Tätäkin eläkettä sinun pitää hakea erikseen.

Helpoiten haet eläkettä Omat eläketietosi -palvelussa vanhuuseläkehakemuksella. Palvelu opastaa sinua kohta kohdalta eteenpäin. Voit myös postittaa vanhuuseläkehakemuksen osoitteella: 00087 KEVA.