Milloin eläkkeelle voi jäädä?

Varsinaista vanhuuseläkeikää ei enää ole, vaan jokaisella ikäluokalla on oma alin vanhuuseläkeikä. Saavutettuasi alimman vanhuuseläkeiän voit jäädä vanhuuseläkkeelle.

Jos sinulla on henkilökohtainen eläkeikä, voi se olla korkeampi kuin alin vanhuuseläkeikä. Joissain ammateissa toimivilla voi olla myös ikäluokan alinta vanhuuseläkeikää alempia ammatillisia eläkeikiä.

Kun suunnittelet eläkkeelle jäämistä

Katso omat tietosi Omat eläketietosi -palvelusta, siellä voit

Saatko työttömyyspäivärahaa?

Sinulla on oikeus vanhuuseläkkeeseen 62 vuoden iässä, jos olet syntynyt ennen vuotta 1958 ja olet saanut työttömyyspäivärahan lisäpäiviä 500 päivärahapäivän jälkeen. Voit itse valita, haetko vanhuuseläkettä vai jatkatko työttömyyspäivärahan lisäpäivillä 65-vuotiaaksi asti.

Työssä jatkaminen kannattaa

Oman vanhuuseläkeiän lähestyessä kannattaa miettiä, miten eläköityminen vaikuttaa omaan elämään ja jutella asiasta myös työnantajan kanssa.

Kun täytät ikäluokkasi alimman vanhuuseläkeiän, sinun ei ole pakko jäädä eläkkeelle. Voit jatkaa työntekoa ja samalla kerryttää itsellesi lisää eläkettä. Sovi eläkkeelle jäämisestä tai työssä jatkamisesta työnantajasi kanssa.

Omat eläketietosi -palvelun laskureilla voit arvioida, miten työssä jatkaminen vaikuttaa eläkkeesi määrään.

Punnitse eri vaihtoehtoja

Vanhuuseläkkeelle jääminen ei ole ainoa vaihtoehto – voit keventää työmäärääsi esimerkiksi siirtymällä osittaiselle varhennetulle vanhuuseläkkeelle.

Jos työkykysi on heikentynyt voi esimerkiksi ammatillisesta kuntoutuksesta olla sinulle apua.