Julkisella sektorilla paljon osatyökyvyttömyyseläkkeitä

Eläkkeet Keva
Eläkkeet Keva

Julkisen sektorin eläkkeitä hoitavalle Kevalle tehtiin viime vuoden aikana yhteensä lähes 10 000 uutta työkyvyttömyyseläkettä tai osatyökyvyttömyyseläkettä koskevaa hakemusta. Niistä 77 prosenttiin annettiin myöntävä päätös.

Julkisella sektorilla työkyvyttömyyseläkepäätöksissä hylkäävien päätösten osuus on ollut useamman vuoden ajan pienempi kuin yksityisellä sektorilla. Yksi syy tähän on lakien ja työkyvyttömyysmääritelmien erilaisuus.

- Julkisella puolella arvioidaan työkykyä hakijan omaan ammattiin tai työhön silloin, kun työ- tai virkasuhde on voimassa. Yksityisellä puolella työkykyä puolestaan arvioidaan yleisen työkyvyttömyyden määritelmän pohjalta. Tällöin hakijan työkykyä ei arvioida vain hänen omaan työhönsä, vaan arvioinnissa huomioidaan myös muu työ, jota hakijan voidaan kohtuudella edellyttää tekevän, sanoo johtajaylilääkäri Tapio Ropponen.

Toinen syy hylkäävien päätösten pienempään osuuteen on se, että julkisella sektorilla haetaan huomattavasti enemmän osatyökyvyttömyyseläkkeitä kuin yksityisellä sektorilla. Osatyökyvyttömyyseläkkeissä hylkäävien päätösten osuus on pienempi.

- Julkisella puolella alkaneista työkyvyttömyyseläkkeistä noin 49 prosenttia on osatyökyvyttömyyseläkkeitä. Yksityisellä puolella vastaava luku on huomattavasti alhaisempi, sanoo eläkejohtaja Merja Paananen.

Myös hakijat ja ammatit ovat erilaisia. Julkisella sektorilla on vielä kohtuullisen hyvät mahdollisuudet toteuttaa työkokeiluja yhtenä ammatillisen kuntoutuksen toimenpiteenä. Tämä mahdollisuus todennäköisesti vähenee maakuntauudistuksen myötä. Kokonaisvaltainen konserniajattelu tulee todennäköisesti vähenemään ja yhtiöillä on puolestaan mahdollisuus tarjota entistä suppeampaa työkokeiluarsenaalia. 

- Ammatillisen kuntoutuksen prosessin läpikäyneistä noin 80 prosenttia on julkisella sektorilla palannut töihin. Tämän tason saavuttaminen tulee olemaan jatkossa entistä haastavampaa, Ropponen sanoo.

Vuonna 2015 voimaan tulleen lain mukaan eläkelaitoksella on velvollisuus tutkia työkyvyttömyyseläkkeen hakijan kuntoutusmahdollisuudet. Eläkettä hakeneelle annetaan automaattisesti ilman erillistä hakemusta päätös oikeudesta ammatilliseen kuntoutukseen, jos hakijalla katsotaan olevan siihen oikeus. Lakimuutoksen tarkoituksena oli entisestään korostaa ammatillisen kuntoutuksen ensisijaisuutta suhteessa työkyvyttömyyseläkkeeseen. Vuonna 2016 noin 60 prosenttia oikeuspäätöksistä annettiin asiakkaan hakemusten perusteella ja 40 prosenttia työkyvyttömyyseläkehakemuksen yhteydessä.

Työkyvyttömyyseläke on harkinnanvarainen etuus eikä sitä aina voida myöntää. Julkisuudessa tuodaan usein esille tapauksia, joissa työkyvyttömyyseläke on hylätty, mistä syntyy käsitys, että hylkäävät päätökset olisivat kovinkin yleisiä. Näin ei kuitenkaan todellisuudessa ole.

- Julkisella sektorilla myönteisten työkyvyttömyyseläkepäätösten osuus on vuosittain ollut lähes 80 prosenttia, Paananen muistuttaa.


Lisätietoja:

Eläkejohtaja Merja Paananen, p. 040 822 0735
Johtajaylilääkäri Tapio Ropponen, p. 050 62 632