Stort antal delinvalidpensioner i den offentliga sektorn

Keva Pensioner
Keva Pensioner

Keva som har hand om pensionerna i den offentliga sektorn fick i fjol totalt nästan 10 000 nya ansökningar om invalid- eller delinvalidpension. Beslutet var positivt för 77 procent av dem.

I den offentliga sektorn har antalet beslut om avslag på invalidpensionsansökan under flera år varit lägre än i den privata sektorn. En orsak är skillnaderna i lagarna och definitionerna av arbetsoförmåga.

- I den offentliga sektorn bedöms arbetsförmågan i förhållande till det egna yrket eller arbetet när arbetsavtals- eller tjänsteförhållandet är i kraft. I den privata sektorn bedöms arbetsförmågan däremot utgående från en allmän definition av arbetsoförmåga. Då bedöms sökandens arbetsförmåga inte enbart på basis av det egna arbetet utan man beaktar också annat arbete som sökanden rimligen kan förutsättas utföra, säger chefsöverläkare Tapio Ropponen.

En annan orsak till att andelen avslagsbeslut är mindre är att man i den offentliga sektorn betydligt oftare söker delinvalidpension än i den privata sektorn. Andelen avslagsbeslut är mindre i fråga om delinvalidpension.

- I den offentliga sektorn är cirka 49 procent av nya invalidpensioner delinvalidpensioner. I den privata sektorn är motsvarande siffra betydligt lägre, säger pensionsdirektör Merja Paananen.

Också sökandena och yrkena är olika. I den offentliga sektorn finns det fortfarande rätt bra möjligheter att genomföra arbetsprövning som en åtgärd inom yrkesinriktad rehabilitering. Denna möjlighet kommer sannolikt att minska till följd av landskapsreformen. Övergripande koncerntänk kommer sannolikt att minska och bolagen har å sin sida möjlighet att erbjuda färre alternativ till arbetsprövning än tidigare.

- Av de klienter som genomgått processen för yrkesinriktad rehabilitering har cirka 80 procent i den offentliga sektorn återgått till arbete. Framöver kommer det att bli svårare att uppnå denna nivå, säger Ropponen.

Enligt den lag som trädde i kraft 2015 är pensionsanstalten skyldig att reda ut rehabiliteringsmöjligheterna för den som söker invalidpension. Den som sökt pension meddelas automatiskt utan separat ansökan beslut om rätt till yrkesinriktad rehabilitering om sökanden anses ha rätt till det. Syftet med lagändringen var att ytterligare poängtera prioriteringen av yrkesinriktad rehabilitering framför invalidpension. År 2016 meddelades cirka 60 procent av besluten om denna rätt utgående från klientens ansökan och 40 procent i samband med ansökan om invalidpension.

Invalidpension är en förmån som beviljas enligt prövning och den kan inte alltid beviljas. I offentligheten hör man ofta om fall där invalidpensionen har avslagits, vilket leder till en uppfattning att avslagsbesluten är vanliga. Så är det dock inte i verkligheten.

- I den offentliga sektorn har andelen positiva beslut om invalidpension årligen varit nästan 80 procent, säger Paananen.

 

För ytterligare information:

Pensionsdirektör Merja Paananen, tfn 040 822 0735
Chefsöverläkare Tapio Ropponen, tfn 050 62 632