Eläkehakemusten käsittelyajat säilyivät nopeina

Eläkkeet Keva
Eläkkeet Keva

Kevassa eläkehakemukset käsiteltiin vuonna 2017 ripeästi. Eläkkeet käsiteltiin kaikissa eläkelajeissa 2 - 16 päivää nopeammin kuin yksityisellä sektorilla keskimäärin.

Jonkin verran eläkehakemusten, erityisesti vanhuuseläkkeiden hakemusten, käsittelyajat kuitenkin hidastuivat vuoteen 2016 verrattuna.

- Eläkeuudistuksen takia helmikuun alusta ja sen jälkeen alkavia vanhuuseläkkeitä ei voitu käsitellä normaaliin tapaan jo vuoden 2016 puolella, vaan ne kaikki jäivät odottamaan lakimuutoksen voimaantuloa 1.1.2017. Käsittelyajat palautuivat kuitenkin normaalille tasolle jo kevään aikana. Kun tammikuussa vanhuuseläkepäätös tehtiin keskimäärin 38 päivässä, niin kesäkuussa aikaa meni enää 21 päivää, kertoo eläkejohtaja Eija Korhonen.

Eläkkeiden käsittelyajat vuonna 2017

Eläkelaji    2017    2016    Muutos, pv    Yksityiset
laitokset 2017
Vanhuuseläke  26 20 6 42
Osittainen varhennettu vanhuuseläke 12     14
Työkyvyttömyyseläke  43 42 1 54
Perhe-eläke 13 18 -5 27
Kuntoutus 13 12 1 20

 

Vanhuuseläkkeestä saa päätöksen nopeimmillaan saman päivän aikana, jos tiedot ovat kunnossa

Hakemusten nopea käsittely onnistuu, kun eläkkeeseen liittyvät asiat on selvitetty ennen eläkkeen hakemista etukäteen.

- Jo siinä vaiheessa, kun ensimmäisen kerran pohtii eläkkeelle siirtymistä, on hyvä tarkistaa työeläkeotteelta oma työhistoria ja tehdä ilmoitus mahdollisista puutteista tai virheellisistä tiedoista heti Kevaan. Jos virheitä tai puutteita löytyy esimerkiksi kymmenien vuosien takaisista työsuhteista, voi niiden selvittämiseen kulua useita viikkoja ja joskus jopa kuukausia. Oman työeläkeotteen voi tarkistaa Omat eläketietosi- palvelusta, Eija Korhonen vinkkaa.

Ennen eläkkeen hakemista on tärkeä sopia eläkkeelle siirtymiseen liittyvistä asioista esimiehen kanssa. Kun asiat on ajoissa sovittu, eläkkeelle siirtymiseen liittyvät tiedot ovat työpaikalla kaikkien niiden tiedossa, joilta eläkelaitos joskus joutuu pyytämään lisätietoja.

- Oman työpaikan kanssa asioista sopiminen ajoissa nopeuttaa eläkkeen käsittelyä selkeästi, sillä yleensä työnantaja ilmoittaa etukäteen työsuhteen päättymiseen liittyvät tiedot Kevan eläkelaskennan käyttämiin rekistereihin. Nämä tiedot ovat välttämättömiä, jotta eläkepäätös voidaan tehdä.

Eläkehakemus kannattaa täyttää Kevan Omat eläketietosi -palvelussa, sillä sähköisesti saapuviin hakemuksiin liittyy vähemmän aikaa vieviä manuaalisia työvaiheita.

Jos hakemuksen tekee heti irtisanoutumisen jälkeen, kannattaa hakemuksen liittää mukaan työsuhteen päättymisilmoitus. Tämä ei toki ole välttämätöntä, sillä Keva pyytää aina tarvittaessa puuttuvat tiedot työnantajalta.

- Vanhuuseläkehakemus kannattaa tehdä aikaisintaan kaksi kuukautta ennen eläkkeen alkamista. Useita kuukausia etuajassa tehdyistä hakemuksista puuttuu usein hakemuksen ratkaisemisessa tarvittavia tietoja, hakemuksiin joudutaan useasti pyytämään työnantajalta todistusta työsuhteen päättymisestä tai joudumme odottamaan eläkkeen alkamisvuoden indeksin vahvistamista. Aikainen hakeminen ei siis jouduta hakemuskäsittelyä, vaan useinkin sellaisten hakemusten käsittelyaika on pidempi kuin lähempänä eläkkeen alkamista tehtyjen hakemusten. Jos kaikki asiat on selvitetty etukäteen ja paperit ovat ojennuksessa, hakemuksen käsittely kestää muutaman päivän, Eija Korhonen kertoo.