Vanliga frågor om coronalägets inverkan på pensionsärenden

Pensioner Corona
Pensioner Corona

På denna sida kan du läsa svaren på frågor som ofta ställs oss om coronalägets inverkan på pensionsärenden.

Hur betjänar Keva i pensionsärenden under coronaepidemin?

Vi betjänar normalt. Vi rekommenderar att du sköter dina pensionsärenden elektroniskt i tjänsten Dina pensionsuppgifter.
Läs också nyheten: Coronaviruset – betjäningen i pensionsärenden

Betalas alla pensioner normalt trots coronavirusepidemin?

Coronavirusepidemin inverkar inte på något som helst sätt på pensionsskyddet eller utbetalningen av pensionerna. Handläggningen och utbetalningen av pensionerna sköts pålitligt och enligt samma tidtabell som tidigare. Du får alltså din pension regelbundet in på kontot också framöver precis som förr. Läs nyheten: Pensionerna betalas ut normalt trots coronavirusepidemin

 

Arbetsplikt enligt beredskapslagen och pensioner


Jag får invalidpension/delinvalidpension/deltidspension och jag har fått ett arbetsförordnande enligt beredskapslagen på grund av coronaläget. Får min inkomstgräns överskridas?

Läs nyheten: Inkomstgränserna för pensionstagare som fått ett arbetsförordnande enligt beredskapslagen

Jag är ålderspensionerad. Om jag måste arbeta på grund av arbetsplikt inom hälsovården, hur påverkar det min ålderspension?

Du kan arbeta utan inkomstgränser medan du får ålderspension. Arbete samtidigt med ålderspension inverkar med andra ord inte på något som helst sätt på ditt pensionsbelopp. Du tjänar in ny pension av arbetet.

Vad betyder arbetstagarens arbetsplikt inom hälsovården?

Läs mer på Arbets- och näringsministeriets webbsidor om coronaviruset: Corona och arbetsplikt inom hälso- och sjukvården.

 

Permittering eller arbetslöshet samt pensioner

 

Jag får delinvalidpension/partiellt rehabiliteringsstöd. Hur går det med min pension om min anställning avslutas eller jag blir permitterad?

Delinvalidpension eller partiellt rehabiliteringsstöd förutsätter inte att du arbetar. Du får med andra ord pensionen helt normalt även om din anställning avslutas eller du blir permitterad. I detta fall kan du också ha rätt till jämkad inkomstrelaterad dagpenning. Du får ytterligare information av din arbetslöshetskassa. Om du återgår till arbetet senare träder sina personliga inkomstgränser i kraft på nytt.

Hur inverkar permittering på pensionstillväxten? Minskar permittering den slutliga ålderspensionen?

Arbetspension växer av arbetsinkomster men också av vissa oavlönade tider. Inkomstrelaterad arbetslöshetsdagpenning räknas som pensionsgrundande oavlönad tid. På basis av FPA:s grunddagpenning eller arbetsmarknadsstöd växer däremot ingen pension.

Vid beräkningen av pensionen beaktas 75 % av de inkomster som den inkomstrelaterade dagpenningen grundar sig på. Det betyder en årlig pensionstillväxt på 1,5 %. Pension växer endast fram till årskullens lägsta allmänna pensionsålder.

Om du till exempel tjänade 2 000 euro/mån. brutto medan du arbetade, så beaktas 75 % av det, alltså cirka 1 500 euro/mån. Det betyder en årlig pensionstillväxt på 1,5 %, alltså högst cirka 1,80 euro per månad (beroende på för hur många dagar förmån har betalats).

Grovt sett kan man alltså räkna med att pensionstillväxten under permitteringsmånaderna i ovannämnda fall är cirka en fjärdedel mindre än om du förvärvsarbetar.

Kan jag få partiell förtida ålderspension om jag blir permitterad eller arbetslös?

Om du har fyllt 61 år kan du söka partiell förtida ålderspension även om du är permitterad eller arbetslös.
Läs nyheten: Partiell ålderspension är möjlig också för permitterade eller arbetslösa

 

Yrkesinriktad rehabilitering och coronaläget



Jag är i yrkesinriktad rehabilitering, hur inverkar coronaläget på rehabiliteringsförmåner och praxis?

Läs nyheten: Coronaviruset – inverkan på yrkesinriktad rehabilitering