Rabatt på tjänster med arbetspensionskortet

Du kan få ett arbetspensionskort som berättigar till pensionärsrabatt, om du varaktigt har övergått från arbete till pension.

Du får arbetspensionskortet om du får

 • ålderspension
 • invalidpension
 • arbetslivspension.

Arbetspensionskort beviljas inte dem som får partiell förtida ålderspension, delinvalidpension, rehabiliteringsstöd eller familjepension.

Arbetspensionskortet skickas inte tillsammans med pensionsbeslutet utan Keva skickar det till dig separat efter att pensionsbeslutet meddelats.

Om kortet förkommer

Om du är varaktigt pensionerad, men av någon anledning inte har fått arbetspensionskortet eller om du har tappat det, kan du beställa ett nytt kort i tjänsten Min pension eller genom att ringa vår kundrådgivning: Kontaktuppgifter.

Rabatt med arbetspensionskortet

Med arbetspensionskortet kan du få rabatt på olika tjänster och produkter. Det lönar sig alltid att kolla om du kan få pensionärsrabatt. Bland annat VR, Matkahuolto och olika rekreationscentrum erbjuder förmåner, och du kan även få rabatt på kommunernas och städernas tjänster.

Texten på arbetspensionskortet är på finska, svenska och engelska, så du kan använda kortet också när du reser utomlands.

Ladda ned pensionskortet i din mobil

Du har arbetspensionskortet alltid med dig när du laddar ner det till din mobil. För att få rabatt måste du eventuellt också visa upp legitimation med foto.

Även om du laddar ner det elektroniska kortet postar vi också det traditionella arbetspensionskortet till dig efter att du har fått pensionsbeslut.

Du kan ladda ner appen Työeläkekortti 

Appen Työeläkekortti fungerar i iPhone (iOS 13.0 och nyare) och i mobiler med operativsystemet Android (4.4 och nyare).

Den första gången du använder appen ska du logga in med bankkoder eller mobil-id. Efter det kommer appen ihåg dina uppgifter.

Det mobila arbetspensionskortet finns på finska, svenska och engelska. Du kan byta språk uppe till höger på skärmen. På så sätt kan du till exempel utomlands enkelt använda den engelska versionen av kortet.

Så laddar du ned det mobila arbetspensionskortet

iPhone:

 1. Kolla att din mobil är uppkopplad mot internet
 2. Gå med mobilens webbläsare till adressen https://elakekortti.keva.fi
 3. För första gången loggar du in med dina nätbankskoder eller mobil-id. Framöver identifierar appen dig automatiskt och du behöver inte logga in fler gånger.  

Android-mobiler:

 1. Kolla att din mobil är uppkopplad mot internet
 2. Öppna appbutiken Google Play (play.google.com) i din mobil och sök Appen Työeläkekortti
 3. Ladda ned appen i din mobil
 4. Öppna appen och klicka Logga in
 5. För första gången loggar du in med dina nätbankskoder eller mobil-id. Framöver identifierar appen dig automatiskt och du behöver inte logga in fler gånger.  

Problem med appen?

 • Jag får inte appen att fungera
  • Om du inte har rätt till arbetspensionskort kan du inte heller använda appen.
 • Det blev fel vid inloggningen
  • Stäng appen och försök logga in på nytt. Kolla att mobilen är uppkopplad mot internet.  
  • Ändra standardwebbläsaren i din enhet, till exempel från Safari till Chrome på iPhone.

Användningsvillkor för mobilappen Työeläkekortti (pdf)