Coronaviruset – inverkan på yrkesinriktad rehabilitering

Arbetsförmåga Corona
Arbetsförmåga Corona

Coronaläget kan leda till ändringar i din rehabiliteringsplan.

Vi följer Pensionsskyddscentralens rekommendationer om utbetalning av rehabiliteringsförmåner och invalidpension under undantagsförhållandena på grund av coronaviruset.

I undantagssituationen kommer ett kort avbrott i rehabiliteringen inte att ha någon inverkan på utbetalningen av förmånerna. Om din rehabilitering emellertid avbryts för längre tid än en månad eller helt, kontakta Kevas rehabilitering via meddelandetjänsten i Dina pensionsuppgifter. Du kan också ringa din egen kontaktperson för rehabiliteringsärenden vars telefonnummer du ser i rehabiliteringsbeslutet.

Vi uppdaterar denna nyhet kontinuerligt med nya uppgifter vid behov.

Frågor om arbetsprövning

Vad ska jag göra om det blir avbrott i min arbetsprövning på grund av coronaepidemin?

Arbetsprövningen kan avbrytas på grund av flera olika orsaker:

  • arbetsgivaren kan avbryta arbetsprövningen
  • du kan hamna i karantän
  • du har ett vägande familjeskäl, till exempel om ditt eget lilla barn blir satt i karantän
  • en läkare har konstaterat att du hör till riskgruppen och rekommenderar att arbetsprövningen avbryts.

Om din arbetsprövning avbryts för en kortare tid än en månad har det ingen inverkan på utbetalningen av rehabiliteringsförmånerna.

Om avbrottet varar över en månad dras din rehabiliteringsförmån in från början av följande månad. Kolla i denna situation upp dina möjligheter till andra förmåner, till exempel till dagpenning vid smittsam sjukdom (vid karantän) eller sjukdagpenning som FPA betalar.

Jag upplever inte att en fortsättning på arbetsprövningen är tryggt och avbryter arbetsprövningen. Hur går det med min rehabiliteringsförmån?

Din rehabiliteringsförmån dras in från början av följande månad. Kolla i denna situation upp dina möjligheter att få utkomst från annat håll.

Man har beslutat avsluta min arbetsprövning helt och hållet på grund av coronaepidemin. Hur går det med rehabiliteringsförmånen?

Om det beslutas att arbetsprövningen avslutas på grund av coronaepidemin och det inte är meningen att fortsätta den senare dras rehabiliteringspenningen in från början av följande månad. Du ska då ansöka om andra förmåner som till exempel dagpenning vid smittsam sjukdom (vid karantän) eller sjukdagpenning som FPA betalar eller arbetslöshetsdagpenning som arbetslöshetskassan betalar.

Frågor om studier

Min läroinrättning stängdes, hur ska jag gå till väga?

Om närundervisningen avbryts för viss tid avbryts inte utbetalningen av förmånerna. Du måste ändå främja dina studier på distans under den tid läroinrättningen är stängd. Kontakta läroanstalten eller läroavtalsbyrån och ta reda på dina alternativ. Om din utexaminering skjuts upp på grund av situationen kan du senare söka förlängning av stödet för studierna.

Om det var meningen att du skulle inleda studierna men de skjuts upp på grund av coronaläget, börjar vi betala ut rehabiliteringspenning först i det skedet när studierna de facto börjar.

Utkomsten om den yrkesinriktade rehabiliteringen skjuts upp

Min yrkesinriktade rehabilitering skjuts upp på grund av coronaepidemin och jag har inga möjligheter att få någon utkomst annanstans under väntetiden. Hur ska jag gå till väga?

Om den yrkesinriktade rehabiliteringen som till exempel arbetsprövning ska börja 1.8.2020 men har skjutits upp till 1.10.2020 och du under denna tid inte i detta skede kan få någon utkomst från annat håll ska du ta kontakt med din egen rehabiliteringsspecialist och fråga om möjligheterna att få rehabiliteringsunderstöd. Detta understöd är alltid en förmån enligt prövning och kan betalas ut i högst 3 månader. Innan du ansöker om understöd ska du kolla med FPA eller arbetslöshetskassan om du har möjlighet att få andra förmåner.