Koronavirustilanteen vaikutukset ammatilliseen kuntoutukseen

Työkyky Korona
Työkyky Korona

Koronavirustilanne voi aiheuttaa muutoksia kuntoutussuunitelmaasi.

Noudatamme Eläketurvakeskuksen suosituksia kuntoutusetuuksien ja työkyvyttömyyseläkkeen maksamisesta koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilan aikana.

Lyhyellä kuntoutuksen keskeytyksellä ei poikkeustilanteessa ole vaikutusta etuuksien maksamiseen. Jos kuntoutuksesi keskeytyy kuitenkin yli kuukaudeksi tai keskeytyy kokonaan, ota yhteyttä Kevan kuntoutukseen Omat eläketietosi -viestipalvelun kautta tai soita kuntoutuksen yhteyshenkilöllesi, jonka numeron löydät kuntoutuspäätökseltäsi.

Päivitämme tätä uutista uusilla tiedoilla tarpeen tullen jatkuvasti.

Työkokeiluun liittyvät kysymykset

Mitä teen, jos työkokeiluuni tulee keskeytys koronavirusepidemian vuoksi?

Työkokeiluun voi tulla keskeytys useasta eri syystä:

  • työnantajasi saattaa keskeyttää työkokeilun
  • voit joutua karanteeniin
  • sinulla on pakottava perhesyy eli esimerkiksi pieni lapsesi joutuu karanteeniin
  • lääkäri on todennut, että kuulut riskiryhmään ja suosittelee työkokeilun keskeytystä.

Jos työkokeilusi keskeytyy alle kuukauden mittaiseksi ajaksi, sillä ei ole vaikutusta kuntoutusetuuksien maksamiseen.

Jos keskeytys jatkuu yli kuukauden, kuntoutusetuutesi lakkautetaan seuraavan kuukauden alusta. Tässä tilanteessa selvitä mahdollisuutesi muihin etuuksiin, esimerkiksi Kelan maksamaan tartuntatautipäivärahaan (karanteenitilanteet) tai sairauspäivärahaan.

En koe työkokeilun jatkamista turvalliseksi ja keskeytän työkokeilun. Miten käy kuntoutusetuudelleni?

Kuntoutusetuutesi lakkautetaan seuraavan kuukauden alusta. Tässä tilanteessa selvitä mahdollisuutesi saada toimeentuloa muuta kautta.

Työkokeiluni on päätetty lopettaa koronavirusepidemian vuoksi kokonaan. Miten kuntoutusetuuteni käy?

Jos työkokeilu päätetään lopettaa koronavirusepidemian vuoksi eli sitä ei myöhemmin ole tarkoitus jatkaa, kuntoutusraha lakkautetaan seuraavan kuukauden alusta. Sinun tulee tällöin hakea muita etuuksia, joita voivat olla esimerkiksi Kelan maksama sairauspäiväraha tai tartuntatautipäiväraha (karanteenitilanteet) tai työttömyyskassan maksama työttömyyspäiväraha.


Opiskeluun liittyvät kysymykset

Oppilaitokseni suljettiin, miten minun kuuluu toimia?

Lähiopetuksen keskeytyminen määräajaksi ei katkaise etuuksia. Sinun tulee kuitenkin edistää opintojasi etäopiskelulla sinä aikana, kun oppilaitos on kiinni. Ole yhteydessä oppilaitokseen tai oppisopimustoimistoon ja selvitä vaihtoehtosi.

Jos valmistumisesi siirtyy tilanteen vuoksi, voit hakea myöhemmin jatkoa opintojen tukemiseen.

Jos sinun oli vasta tarkoitus aloittaa opintosi, ja opintojen aloitus koronan vuoksi siirtyy, aloitamme kuntoutusrahan maksamisen vasta siinä vaiheessa, kun opintosi tosiasiallisesti alkavat.


Toimeentulo, jos ammatillinen kuntoutus siirtyy

Ammatillinen kuntoutukseni siirtyy koronavirusepidemiaan liittyvistä syistä eikä minulla ole mahdollisuutta saada mistään toimeentuloa odotusajalle. Miten toimin?

Jos ammatillisen kuntoutuksen, kuten esimerkiksi työkokeilun piti alkaa 1.8.2020, mutta sitä on siirretty 1.10.2020 alkavaksi, etkä voi saada toimeentuloa tässä vaiheessa mistään muualta, ota yhteyttä omaan kuntoutusasiantuntijaasi ja tiedustele mahdollisuutta saada kuntoutusavustusta. Tämä avustus on aina harkinnanvarainen etuus, ja sitä voidaan maksaa enimmillään 3 kuukautta. Ennen avustuksen hakemista selvitä Kelasta tai työttömyyskassasta mahdollisuutesi muihin etuuksiin.