Uusi sotilaseläkeopas kertoo eläkeiän muutoksista

Eläkkeet
Eläkkeet

Puolustusvoimien ja Rajavartiolaitoksen sotilas- ja siviilihenkilöstön eläketurva poikkeaa monelta osin yleisestä eläketurvasta. Siitä on säädetty julkisten alojen eläkelaissa sekä monissa aiempien muutosten siirtymäsäännöksissä. Nyt ilmestyneessä oppaassa on kerrottu myös sotilaseläkkeitä koskevat muutokset, jotka vaikuttavat eläke- ja eroamisikiin vuoden 2018 alusta.

Vuonna 1962 tai sitä ennen syntyneillä sotilailla säilyy oikeus vanhuuseläkkeeseen 55 vuoden iässä. Sen jälkeen syntyneillä alinta vanhuuseläkeikää myöhennetään kolmella kuukaudella ikäluokkaa kohden niin, että vuosina 1970-72 syntyneillä on oikeus vanhuuseläkkeeseen 57-vuotiaana. Vuonna 1973 ja sen jälkeen syntyneiden sotilaiden alin vanhuuseläkeikä vahvistetaan myöhemmin.

Niin sanotuilla vanhoilla sotilailla on edelleen tietyin edellytyksin oikeus sotilaseläkkeeseen myös palvelusajan pituuden perusteella. Myös tätä oikeutta myöhennetään vuodesta 2018 alkaen kolmella kuukaudella vuotta kohti eli samalla tavalla kuin kaikilla muillakin.

”Puolustusvoimien ja Rajavartiolaitoksen henkilöstön eläketurva” -oppaassa käsitellään seuraavia aihepiirejä tekstien, taulukoiden ja esimerkkien avulla:

  • Oikeus sotilaseläkkeeseen
  • Puolustusvoimien ja Rajavartiolaitoksen siviilit
  • Sotilaseläkkeen määrä
  • Sotilaseläkkeen enimmäismäärä ja kertyminen
  • Palkattomat keskeytykset
  • Eläkkeen laskenta
  • Sotilaiden muu eläketurva
  • Näin siirryt sujuvasti eläkkeelle

 Verkkopalvelusta helposti tärkeimmät tiedot

Omat eläketietosi -verkkopalvelusta sotilaat ja rajavartijat näkevät arvion eläkkeen määrästä päivänä, jolloin sotilaseläke voi alkaa. Sotilaseläkearviossa on otettu huomioon myös muista valtion tehtävistä karttuneet eläkkeet. Yksityisten työnantajien, kuntien jne. työ- tai virkasuhteista kertyneet eläkkeet eivät näy laskelmassa, mutta niiden määrät näkyvät työeläkeotteella.

Sotilaseläkkeen aikaisin mahdollinen alkamisaika ja arvio kertyvästä eläkkeestä perustuvat Kevan käytössä oleviin tietoihin. Arvio eläkkeestä perustuu oletukseen, että sotilaan tai rajavartijan ura jatkuu katkeamatta samassa tehtävässä eläkkeen alkamiseen saakka. Arviota laskettaessa monistetaan viimeisiä tiedossa olevia vuosiansioita aina eläketapahtumavuotta edeltävän vuoden loppuun asti ja arvio on laskentavuoden tasossa. Arviossa otetaan huomioon eläkkeen alkamisvuodelle arvioitu elinaikakerroin.

Jos asiakas on jo jättänyt eläkehakemuksen Kevaan, laskuri ei toimi.

Eläkkeen alkamisajankohta on hyvä tarkistaa Kevasta ennen palvelussuhteen päättämistä, ja Keva laskee tarkan eläkkeen määrän lopullista eläkepäätöstä annettaessa. Eläkettä kannattaa hakea aikaisintaan kaksi kuukautta ennen suunniteltua eläkkeelle jäämistä.

Sotilaseläkejärjestelmän piiriin kuuluu noin 10 300 ammattisotilasta. Lisäksi noin 600 siviiliviroissa palvelevalla on oikeus vanhuuseläkkeeseen yleistä eroamisikää alemmassa eroamisiässä. Sotilaseläkehakemuksia tulee Kevaan vuosittain noin 300 - 400.

Lisätietoja:

Harri Järvensalo, harri.jarvensalo at keva.fi, 050 355 9266

Pertti Männistö, pertti.mannisto at keva.fi, 040 528 8482