23.5.2017 klo 09.38 | Uutinen

SuomiAreenalla ruoditaan eläkejärjestelmän perustuksia

Ottaisitko sinä anopin kotiisi asumaan? Voi olla, että joutuisit puntaroimaan kysymystä, jos Suomessa ei olisi työeläkkeitä. Jos eläke keksittäisiin nyt, miten se rakennettaisiin?

Reilun ja kestävän eläkemallin aineksia pohditaan Porin SuomiAreenalla torstaina 13.7.2017 klo 15:15-16:30 Puuvillan kauppakeskuksessa.

Teltta auki kysymyksille ja keskustelulle

Keva ja Eläketurvakeskus järjestävät jo kolmannen kerran SuomiAreenan kansalaistorille neuvontateltan, jossa asiantuntijat vastaavat kansalaisten kysymyksiin. Teltan liepeet ovat auki maanantaina 10.7. klo 9-17 ja tiistaista torstaihin klo 10-17. SuomiAreena päättyy perjantaina 14.7., jolloin neuvontateltta on auki klo 10-15.

Torstaina 13.7. klo 12.20-12.40 kansan rakastama, Putous-ohjelmastakin tuttu anoppi Irma Rönkkö eli näyttelijä Jenni Kokander grillaa eläkepamppuja. Irman kysymyksiin ja väitteisiin vastaavat Telan toimitusjohtaja Suvi-Anne Siimes ja Kevan toimitusjohtaja Timo Kietäväinen.

Palopuheita ja tuomarointia

Puuvillan kauppakeskuksessa pidettävässä SuomiAreena-keskustelussa 13.7. pureudutaan työeläkkeiden ytimeen ja ruoditaan eläketurvan perusperiaatteita ja vaihtoehtoisia visioita:

  • Pitäisikö yksilön vastuuta eläkeajan toimeentulosta lisätä? Suomalainen tapa järjestää työeläkkeet perustuu yhteiseen vastuunkantoon: maksussa olevat työeläkkeet rahoitetaan pääosin työssäkäyvien maksamilla eläkemaksuilla. Mitä jos vastuu varautumisesta vanhuuteen tai työkyvyttömyyden varalle olisi kokonaan yksilöllä? 
  • Nykyisellään työeläkkeen määrän perustuu työuran ansioihin. Mitä kaikille euromääräisesti täysin sama eläke tarkoittaisi?
  • Pitäisikö eläkkeitä voida leikata, jos eläkkeiden rahoituksessa tai valtion budjetissa on vajetta?
  • Kuka päättää eläketurvan sisällöstä ja rahoituksesta?

Oman näkemyksensä teemoista esittävät:

  • yrittäjä ja varallisuusvalmentaja Terhi Majasalmi
  • toimittaja ja Eläketurma-kirjan kirjoittaja Teemu Muhonen
  • Tampereen yliopiston sosiaalipolitiikan professori ja köyhyystutkija Juho Saari
  • Telan toimitusjohtaja Suvi-Anne Siimes

Tilaisuuden juontaa Aller Median toimitusjohtaja, radiosta ja tv:stä tuttu Pauli Aalto-Setälä. Lisäksi anoppi Irma Rönkkö ehtii kysymyksineen ja mielipiteineen myös Puuvillan lavalle.

Keskustelun järjestävät Elo, Etera, Ilmarinen, Kela, Keva, Varma sekä Tela. Lisätietoja tapahtumasta löytyy osoitteesta Suomiareena.fi. Tilaisuus välitetään verkossa eli livestriimataan SuomiAreenan sivuilla, ja tallenne on myöhemmin katsottavissa MTV Katsomossa.

Lisätietoja

Jouni Kempas, p. 040 5452204