No onko siitä EU:sta hyötyä eläkeasioissa?

Eläkkeet
Eläkkeet

Eurooppa-päivänä 9.5. juhlistetaan Euroopan yhdentymistä. Yhdentymisen alkusysäys saatiin tällä päivämäärällä reilut 70 vuotta sitten. Tuosta lähtien on aina välillä ihmetelty, onko yhdentymisestä hyötyä tavalliselle kansalaiselle vai onko se pienen piirin puuhastelua. Ainakin eläkeasioissa voi todeta, että kyllä siitä hyötyä on!

EU:n sosiaaliturvasäädökset takaavat sen, että sinäkin voit hakea omasta asuinmaastasi käsin kaikissa EU:n ja ETA-alueen maissa karttuneet eläkkeesi. Alin vanhuuseläkeikä kuitenkin vaihtelee maakohtaisesti.

- Muiden maiden eläkkeiden hakemisessa ei kannata arastella, vaikka työskentelyajat ulkomailla olisivat jääneet lyhyiksi. Hakemisesta ei ole koskaan haittaa, sillä hakija saa päätöksen Suomen eläkkeestä huolimatta siitä, vaikka käsittely toisessa maassa olisi kesken, kertoo ratkaisupäällikkö Mika Ylä-Outinen.

Jos eläkkeesi on karttunut esimerkiksi Ruotsissa, voit hakea eläkkeesi helposti yhtä aikaa ja samalla hakemuksella, kun haet Suomen eläkettä. Hakemuksen lisäksi sinun tulee täyttää U-liite, johon merkitset sinulla olevat tiedot ulkomailla asumisestasi ja työskentelystäsi. Jos teet eläkehakemuksesi sähköisesti Omat eläketietosi -palvelussa, niin nämäkin tiedot voi antaa siellä kätevästi.

Suomalaisten tärkeimmät ulkomaan työskentelymaat ovat Ruotsi, Viro ja Saksa. Näissä maissa eläkkeiden käsittely on melko nopeaa. Riittää hyvin, jos haet näissä maissa karttunutta eläkettä 2 - 4 kuukautta ennen haluamaasi eläkkeen alkamisaikaa. Voit myös hakea eläkettä myöhemmin, mutta jos haluat varmistaa, ettet menetä etuuksia, tee hakemus viimeistään ennen kuin eläkkeen on tarkoitus alkaa.

Tietoa Eurooppa-päivästä (european-union.europa.eu)