Työelämä Työkyky
Susanna Gardemeister:

Esimiestyö muutoksessa

Blogi 10.6.2016 Susanna Gardemeister
Työelämä Työkyky

Organisaatioelämässä muutos on arkipäivää ja se on jokaisella omanlaisensa. Muutokset koetaan eri tavoin, ne saavat eri merkityksiä ja ne synnyttävät erilaisia tunteita. Muutos nostaa esiin kysymyksiä, joista tavallisin on ”Miten minun käy?”.

”Miten minun käy?” on kysymys, joka auttaa ymmärtämään muutosta. Sen lisäksi ymmärrys tarvitsee lisää kysymyksiä, kuten

  • Miksi tämä muutos tehdään?
  • Mikä muutos tämä on?
  • Millä perusteella muutos tehdään? 
  • Kuinka suuri muutos on?
  • Keitä tai mitä se koskee?
  • Kuinka kauan muutostyö kestää?
  • Onko se nopea toimenpide, täyskäännös vai pitkäkestoinen prosessi, asteittain etenevä kehitystyö?

Muutos on oppimista – oppiminen on muutosta

Muutoksessa työn tekemisen tapaa haastetaan, niin myös esimies- ja johtamistyötä. Muutosta voi käyttää myös oppimistilaisuutena. Liikkeelle voi lähteä esimerkiksi keskustelemalla siitä, minkälaista johtamista ja työhyvinvointia tarvitsemme onnistuaksemme työssämme? Tähän liittyen voi keskustella myös siitä, miten itse rakennan hyvää, muutoksessa tarvittavaa työntekijyyttä, joka osaltaan auttaa esimiestä onnistumaan omassa työssään?

Itsestä ja omasta työkyvystä huolehtiminen ovat parhaimmillaan osa päivittäisiä rutiineja. Nämä rutiinit korostuvat riippuen siitä, minkälaisen muutoksen kanssa ollaan tekemisissä. Oppimisen näkökulmasta muutos avaa tilaisuuden tarkastella omaa työkykyä käytettävissä olevien vahvuuksien ja voimavarojen kautta: minkä avulla rakennan tulevaisuutta? Myös työyhteisö ja itse työ ovat voimavarojen lähteitä - miten hyvin osaamme hyödyntää niiden parhaat, tulevaisuutta rakentavat ainekset? Minkälaisia uusia voimavaroja voimme rakentaa? Minkälaista energiaa ja tekemisen meininkiä haluamme vahvistaa? Ja minkälaista työhyvinvointia haluamme rakentaa? 

Oppimisverkosto esimiestyön tukena

Muutostyötä ei tarvitse tehdä yksin, omin voimin. KunTeko 2020 on kunta-alan työelämän kehittämisohjelma, joka tarjoaa apua kehittämiseen, oppimiseen ja muutoksessa elämiseen.

Oppimisverkostot ovat yksi KunTekon palveluista. Niitä tuotetaan yhteistyökumppaneiden kanssa. KunTekon yhteistyökumppanina Keva vastaa Esimiestyö muutoksessa -nimisestä oppimisverkostosta.

Verkosto käynnistyi huhtikuussa Helsingissä. Verkostoseminaarissa Harri Raisio (Vaasan yliopisto) avasi osallistujille kompleksisuuden maailmankuvaa ja kompleksisuuden johtamista käytännössä.

Esimiestyö muutoksessa -oppimisverkosto on avoin kaikille julkisen alan esimiehille, johtajille, henkilöstön kehittäjille ja työsuojelun yhteistyötoimijoille. Verkoston teemana on muutos, muutoksessa eläminen ja muutoksessa johtaminen. Verkosto tarjoaa foorumin, jossa vertaiset voivat käydä keskustelua ja jakaa kokemuksia muutoksessa elämisestä sekä toimivista ratkaisuista. Verkoston kautta voi jakaa ja tutustua erilaisiin materiaaleihin,  esimerkiksi Kevan ja Kuntaryhmän tuottamaan  www.esimiehenopasmuutokseen.fi -sivustoon.

Tulemme järjestämään erilaisia teema- ja keskustelutilaisuuksia, työpajoja, työskentelyä verkossa ja kasvokkain. Huhtikuun tilaisuuden materiaaleihin ja verkoston toimintaan voi tutustua KunTekon sivulla.

Kirjottaja Susanna Gardemeister
Susanna Gardemeister Työelämäasiantuntija

Kirjoitan työhyvinvoinnista ja muutoksessa elämisestä.

Kaikki kirjoitukset

#kevanblogi

Ajankohtaisia teemoja ja uusia näkökulmia eläkkeistä, johtamisesta ja työelämästä. Mitä tapahtuu kunta-alalla? Miten toimia työelämän myllerryksessä?

Kaikki kirjoitukset

Kirjoittajat

Lue lisää blogikirjoituksia