Työmatkat suhahtavat sähköpyörällä – Keva kannustaa viisaaseen liikkumiseen

Keva Työkyky
Keva Työkyky

Kymmenen kevalaista pääsee kesän korvalla kokeilemaan, miltä tuntuu suhata työmatkat sähköpyörällä, taittopyörällä tai ihan tavallisella polkupyörällä. Heti äitienpäivän jälkeen startannut kokeilujakso kestää kaksi viikkoa.

- Olemme mukana HSL:n Viisaan liikkumisen hankkeessa, jossa esitellään ympäristöystävällisempiä ja aktiivisempia tapoja työmatkojen taittamiseen. Pyöräkokeilijoita ei ollut vaikea löytää kevalaisten joukosta, sillä hakemuksia tuli oikein mukava määrä, kertoo erityisasiantuntija Sirpa Sakslin Kevasta. Hän on itsekin mukana fillarikokeilussa.

Kokeilujakson tarkoituksena on innostaa ihmisiä testaamaan uusia, kestävämpiä kulkumuotoja työmatkoilla. Kevalaisten lisäksi myös muita työmatkakulkijoita kannustetaan miettimään, voisiko oman auton jättää kotiin ja reissata työpaikalle muilla keinoin. Työmatkojen pyöräileminen ja käveleminen ovat myös aikaa säästävä tapa saada liikuntaa, joka auttaa jaksamaan paremmin arjessa.

- Muutos kannattaa tehdä lempeästi: voi vaikka luvata itselleen, että aluksi pyöräilee töihin kymmenen kertaa vuodessa tai jättää auton kotiin ja kulkee bussilla kerran viikossa. Sekakäyttö eli joukkoliikenteen, pyöräilyn ja kävelyn sekoittaminen on monelle hyvä vaihtoehto, kannustaa toimitusjohtaja Mari Päätalo Valpastin Oy:stä, joka on HSL:n hankkeen yhteistyökumppani.

Terveet ja hyvinvoivat työntekijät ovat työnantajalle voimavara, mutta silti viisaan liikkumisen edistäminen on Päätalon mukaan työpaikoilla vielä lapsenkengissä.

- Työpaikat voivat kannustaa liikkumiseen muun muassa tarjoamalla työntekijöille mahdollisuuden käydä suihkussa sekä säilyttää varusteitaan ja polkupyöriään työpaikan tiloissa. Jos tähän panostaminen tuntuu kalliilta, kannattaa selvittää, kuinka paljon työpaikka käyttää rahaa työntekijöiden pysäköintiin.

Työmatkakokeilu on osa Kevan tavoitetta lisätä viisasta liikkumista työmatkoilla ja vähentää yksityisautoilua. Se menee yksiin myös WWF:n Green Office -ohjelman kanssa, jossa Keva on mukana.

- Meillä on hyvä lähtötilanne, sillä omalla autolla kulkevia on vähän ja joukkoliikenteen käyttäjiä, kävelijöitä ja pyöräilijöitä paljon. Parantamisen varaa on kuitenkin aina ja kevalaiset ovat tosi innoissaan tästä, kertoo henkilöstöpäällikkö Sonja Helin Kevasta.

Työmatkakokeiluja voi seurata sosiaalisessa mediassa muun muassa häshtägeillä #HSLkokeilu, #uusityömatka, #sähköpyörä, #taittopyörä ja #kokeilupyörä.

 

Lisätietoja:

Erityisasiantuntija Sirpa Sakslin, p. 040 847 7676

Henkilöstöpäällikkö Sonja Helin, p. 040 630 1072