Keva ensimmäinen Pääkaupunkiseudun Työmatkaliikkumisen edelläkulkija

Keva Työkyky
Keva Työkyky

HSL:n kokoama raati valitsi vuoden 2017 Pääkaupunkiseudun Työmatkaliikkumisen edelläkulkijaksi Kevan. Valinta tehtiin HSL:n Työpaikka, joka liikuttaa –sertifikaatin saaneiden keskuudesta. Valinnassa painotettiin kestävien kulkumuotojen osuutta työmatkoilla, työmatkaliikkumisen taloudellisia porkkanoita ja aktiivista kannustamista kestäviin kulkutapoihin.

-   Valitsimme voittajan 29 yrityksen joukosta, ja painotimme valinnassa työpaikan aktiivisuutta viisaan liikkumisen edistämisessä tänä vuonna, joukkoliikenteen kulkutapaosuutta ja työntekijöiden kannustimia. Tunnustus myönnetään nyt ensimmäistä kertaa, ja siitä on tarkoitus tehdä vuosittainen perinne, kertoo HSL:n asiakasvastaava Anna Ruskovaara

Keva toteutti alkuvuoden aikana työmatkakyselyn ja osallistui toukokuussa Viisaan liikkumisen kokeiluun. HSL myönsi Kevalle Työpaikka, joka liikuttaa -sertifikaatin toukokuussa. Työmatkaliikkumisen tukeminen nähdään Kevassa keinona tukea mielikuvaa vastuullisesta ja uudistuvasta työnantajasta. Rekrytoinneissa monipuoliset tavat tukea työmatkaliikkumista kirkastavat työnantajamielikuvaa.

-   Motivoimme HSL-yhteistyön avulla henkilöstöä aivan uudella tavalla miettimään esimerkiksi työmatkapyöräilyn mahdollisuuksia. Liikkumiskampanja tuotti mukavia tapahtumia ja vilkasta keskustelua työnantajan tukemasta liikkumisesta, Kevan henkilöstöpäällikkö Sonja Helin iloitsee.

Valtaosa kevalaisista on joukkoliikenteen konkareita. Hyvä tulos johtuu muun muassa erinomaisesta sijainnista ja työmatkaliikenteen tukemisesta. Kaikilla kevalaisilla on mahdollisuus työsuhdematkalippuetuun, joka on 22 euroa kuukaudessa. Noin joka kymmenes kävelee työmatkansa aktiivisesti, ja työeläkevakuuttaja tarjoaa työntekijöilleen mm. pukeutumis-, peseytymis- ja pyörien pysäköintitilat. Kevalla on myös asiointipyöriä keskellä päivää tapahtuvia kaupunkimatkoja varten.

Vuoden 2019 loppuun mennessä Kevan toimipisteet muuttavat nykyisen pääkonttorin tiloihin Helsingin Unioninkadulle, ja tavoitteena on lisätä viisasta liikkumista ja saada autopaikat riittämään. Remontissa otetaan huomioon pyörien pysäköintitilojen ja pukeutumis- ja suihkutilojen riittävyys.

Keväiseen liikkumiskokeiluun osallistui kymmenen kevalaista, jotka kokeilivat kahden viikon ajan maksutta sähköavusteista -, hybridi- tai taittopyörää työmatkoillaan. Kokeilun jälkeen neljä kokeilijaa innostui hankimaan pyörän ja tekemään jatkossa työmatkansa lihasvoimin.

Yritysten kiinnostus fiksuun liikkumiseen on kasvussa. HSL tekee vuosittain yhteistyötä kymmenien työpaikkojen kanssa ja HSL:n sertifikaatin hankkineita työpaikkojakin on jo 30.

- Työnantajat ovat hoksanneet kestävän liikkumisen tuomat hyödyt. Olipa tavoitteena sitten pysäköintipaikkojen riittävyys, liikunnan lisääminen työpäiviin tai henkilöstöetujen tasapuolisuus, lopputuloksena on tyytyväiset ja hyvinvoivat työntekijät, Anna Ruskovaara toteaa.

Työmatkaliikkumisen edelläkulkija -tunnustus on osa Motivan Liikenneviraston toimesta koordinoimaa Viisaan työmatkaliikkumisen -hanketta.

Lisätietoja:

henkilöstöpäällikkö Sonja Helin, Keva, p. 040 6301072, sonja.helin@keva.fi

asiakasvastaava Anna Ruskovaara, HSL, p. 050 4146404, anna.ruskovaara@hsl.fi

nuorempi tutkija Taneli Varis, Motiva, p. 09 6122 5067, taneli.varis@motiva.fi