Mot ett gemensamt mål: projektchef Miia Haverinen

Hållbart arbetsliv
Hållbart arbetsliv

Projektchef för Kevas projekt Hållbart arbetsliv Miia Haverinen tillämpar kunskapsbaserad ledning i praktiken och tror på att visdom finns i ett multiprofessionellt team.

miia haverinen 2.png

Hur har du kommit i gång med projektet, Miia?

Projektet har fått en fartfylld start. På hösten 2022 förtydligade vi med hjälp av kundintervjuer konceptet för en verksamhetsstyrningstjänst för arbetsgivare som utvecklas i vårt projekt. Vi har lyckats skapa en vision och gjort stora framsteg i projektet.

Vad ingår just nu i dina arbetsdagar?

Vi tillämpar metoder inom servicedesign för att utveckla en verksamhetsstyrningstjänst för arbetsgivare som kommer att användas av hela den offentliga sektorn. Syftet med tjänsten är att producera information om det upplevda välbefinnandet på arbetsplatserna mer i realtid, och på basis av den erbjuda åtgärdsrekommendationer som stöder det vardagliga ledningsarbetet. Kontinuerlig uppföljning av situationen hjälper att förutse problem och inrikta stöd redan innan problemen blir alltför stora.

Under pilotperioden som strax börjar testar vi elementen i tjänsten tillsammans med daghem. Detta hjälper oss att förstå hur tjänsten lämpar sig för en vardag där man inte jobbar regelbundet med datorer.

Mina uppgifter omfattar allmänna projektadministrativa uppgifter. Min viktigaste uppgift är att samla rätta experter vid ett och samma bord och möjliggöra att projektet förs framåt, oavsett om det handlar om kundarbete eller främjande av tekniska saker. Visdom finns i ett multiprofessionellt team.

Vad inspirerar dig mest i projektet?

Att tillämpa kunskapsbaserad ledning av arbetshälsan i vardagliga praxis inspirerar mig. Jag vill se hur vi med hjälp av tjänsten kan förvandla kunskap till handlingar.

Jag ser fram emot att under projektet införa det nya verktyget i vardagen och lösa mentala och tekniska utmaningar. Direkt kontakt med tjänstens blivande slutanvändare, d.v.s. arbetsplatserna och arbetsgivarna, är det väsentligaste med tanke på utvecklingen av tjänsten. Vi måste få veta vad som behövs, vad som fungerar, vad som inte fungerar och varför.

Dessutom är jag glad över att vi i stället för en ensidig lösning bygger ett verktyg som kompletterar och till och med kopplar ihop andra verktyg för ledning i vardagen.

Vilka färdigheter har du särskild nytta av i ditt arbete?

Arbetserfarenhet från den offentliga sektorn hjälper mig att tänka kritiskt och uppmuntrar mig att ifrågasätta antaganden om användbarheten hos tjänsten som utvecklas. Jag har även nytta av min utbildningsbakgrund och mitt intresse för dataanalys i utvecklingen av tjänsten.

Dessutom är sociala färdigheter viktiga – särskilt att fråga och lyssna.

Kan du berätta något om dig själv som andra kanske inte vet?

Jag har bidragit till att införa läsordningen i skolvardagen i en by i Afrika. Det skulle man kunna kalla för pilotanvändning av ett slags verksamhetsstyrningstjänst. Jag ser många likheter i projekten när det gäller vad som krävdes för att lyckas – förståelse av kunderna och vardagen var även viktiga i det arbetet. Upplevelsen var oförglömlig och samtidigt lärde jag mig att laga gräshoppor till kvällsmål.
________________________________________

2+1 tankar eller insikter om projektet

1 De bästa idéerna börjar alltid med ”Det här kanske är en helt dum idé, men ...”

2 I stället för akademiska uttryck och jargong framskrider arbetet bäst med vardagsförnuft och en jordnära attityd.

3 Det är alltid bra att börja, avbryta eller avsluta arbetsdagen med en sportprestation.

miia haverinen (1).png