Keva beviljade finansiering till sina kunders arbetslivsprojekt

Arbetsförmåga Arbetsliv Keva
Arbetsförmåga Arbetsliv Keva

Keva testar ett nytt verksamhetssätt som går ut på att finansiera kundernas arbetslivsprojekt. Tidigare har Keva inte finansierat enskilda kunders projekt.

Siilinjärvi kommun och Jämsä stad beviljades de största finansieringsbeloppen.

Den första finansieringspotten år 2016 uppgick till sammanlagt 300 000 euro och den delades mellan 15 sökande. Siilinjärvi kommun och Jämsä stad beviljades de största finansieringsbeloppen.

Den största summan på 50 000 euro beviljades Siilinjärvi kommun. Målet med Siilinjärvi kommuns projekt är att förbättra personproduktiviteten och arbetshälsan genom att utveckla arbetsprocesserna och arbetssätten. Målet med projektet är att bygga upp ett lösningsinriktat arbetssätt för organisationen, arbetsplatserna och arbetstagarna som grundar sig på att det egna arbetet utvecklas aktivt.

- Kevas nya typ av finansiering till arbetslivet är en bra öppning gentemot kundorganisationerna. Arbetslivsutvecklingspengarna och Kevas partnerskap i utvecklingen hjälper oss att stärka den strategiska ledningen av arbetshälsa och avancera från grundläggande verksamhet till utveckling, säger Siilinjärvi kommuns arbetshälsochef Johanna Antikainen.

Jämsä stad beviljades 30 000 euro. Jämsä stads utvecklingsprojekt har som mål att förbättra kvaliteten i arbetslivet och öka personproduktiviteten samt att utveckla arbetsplatserna enligt strategin. Samtidigt är syftet att stöda yrkeskarriärerna och hantera personalriskerna på ett bättre sätt. Alla stadens arbetstagare och stadsfullmäktigeledamöter deltar i utvecklingen.

Enligt Jämsä stads arbetshälsokoordinator Hannele Rahkonen är Kevas finansiering av stor betydelse med tanke på utvecklingen av arbetsplatserna. - Kommunerna lever i en tid av förändring, och betydelsen av utveckling accentueras. Samtidigt är dock det ekonomiska läget kärvt och externt stöd är väldigt viktigt, säger Rahkonen.

Keva efterlyser nya verksamhetssätt

De projekt som finansieras 2016 ska anknyta till ledning av arbetshälsa och arbetsförmåga. Alla Kevas medlemssamfund och organisationerna inom den evangelisk-lutherska kyrkan hade möjlighet att söka finansiering. Sökandena förutsattes också ha en självfinansieringsandel för projekten. Antalet ansökningar var 47.

- Vi söker fortlöpande nya sätt att hjälpa våra kunder i frågor kring arbetslivet. I och med de nya verksamhetssätten och tjänsterna kan vi också själva ta del av kundernas erfarenheter och får kännedom om deras behov, säger Kevas vice verkställande direktör Tapani Hellstén.

Villkoren för finansieringen var det budgeterade beloppet (300 000 euro) och olika kriterier. Kriterierna hänförde sig bland annat till förväntad effektivitet, projektets tillämplighet för det valda temat och resultatens allmängiltighet. Besluten fattades också utgående från att olika typer av projekt och organisationer ska beviljas finansiering.

De projekt som finansieras följs upp och resultaten utnyttjas i den offentliga sektorn

Keva följer upp hur projekten framskrider och de utnyttjas i Kevas arbetslivsverksamhet.

- Kevas mål är att de projekt som finansieras ska gynna hela den offentliga sektorn i så stor omfattning som möjligt. Vi stöder detta mål genom kommunikation samt genom att stöda nätverkande och utnyttja projekten i Kevas arbetslivsverksamhet, säger direktör för arbetslivstjänster Pauli Forma.

Alla projekt som finansieras

Keva fick 47 ansökningar i år. Beslutsförslaget gavs av ett expertråd i vilket också externa sakkunniga ingick. Finansieringsbeslutet fattades av vice verkställande direktör Tapani Hellstén.

  • Siilinjärvi (50 000 euro) - Arbetshälsa och produktivitet genom lösningsinriktad försökskultur
  • Jämsä stad (30 000 euro) - Gott arbete i Jämsä stad, plan för ny verksamhetsmodell
  • Borgå stad (20 000 euro) - Från enskilda åtgärder till övergripande ledning av arbetsförmåga
  • Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveysyhtymä (20 000 euro) - På väg mot Finlands bästa arbetsplats – flexibel utveckling mot framtiden
  • Joensuu stad (20 000 euro) - Nya tag i arbetslivet – projektet JUU (Joukkomme uusille urille)
  • Uleåborg stad (20 000 euro) - Arbetsmiljöledning på vår gemensamma arbetsplats
  • HNS (20 000 euro) - Modeller för kostnadseffekter av olika åtgärder för fortsättning i arbete för partiellt arbetsföra inom samkommunen HNS
  • Kouvola stad (20 000 euro) - Projekt för karriärutveckling Uusille urille
  • Karelia-ammattikorkeakoulu (20 000 euro) - Projektet MONI TOIMII – mångfald som stöd för verksamhet och engagemang
  • Tavastehus stad (20 000 euro) - Säkerställande av ledningen av arbetsförmåga och arbetshälsa vid ändring
  • Norra Savolax sjukvårdsdistrikt (20 000 euro) - Arbetshälsa och resultat genom målinriktad arbetsmiljöledning i Norra Savolax sjukvårdsdistrikt
  • Nyslott stad/Enonkoski kommun (10 000 euro) - Projekt för stöd av arbetsförmåga
  • Kotka-Kymin seurakuntayhtymä (10 000 euro) - Tillsammans mot en gemensam framtid
  • Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnia (10 000 euro) - Lyckade samtal som stöd för arbetshälsa och arbetsförmåga i en nätverkande organisation
  • Karkkila stad (10 000 euro) - Arbetshälsa och arbetsglädje

Ytterligare information

  • Vice verkställande direktör Tapani Hellstén, tfn 020 614 2204
  • Direktör för arbetslivstjänster Pauli Forma, tfn 020 614 2450
  • Arbetshälsokoordinator Hannele Rahkonen, Jämsä stad, tfn 040 571 2088
  • Arbetshälsochef Johanna Antikainen, Siilinjärvi kommun, tfn 044 740 1202