Digitalisaatio Keva Työelämä
Kalle Kannisto:

Robotit rakastavat rutiinitöitämme!

Blogi 23.2.2018 Kalle Kannisto
Digitalisaatio Keva Työelämä

Monessa tiimissä on hiljattain aloittanut tai piakkoin aloittamassa uutta työvoimaa: rutiineissa pysyviä ja yksitoikkoisessa toistossa raatavia suorittajia. Nämä eivät fyysisesti ole koskaan paikalla, vaikka ovat jatkuvasti töissä. Niiden kanssa ei voi virittää keskustelua, koska ne eivät koskaan lepää tai pidä edes kahvitaukoja. Ei kuulosta inhimilliseltä – eikä ihme, sillä nämä suorittajat eivät ole ihmisiä.

Kyse on ohjelmistorobotiikasta (Robotic Process Automation, RPA), jota kehitetään kaikkialla maailmassa. Ohjelmistorobotiikka on ihmiskäyttäjän toimia eri sovelluksissa jäljittelevää automaatiota, jolla manuaaliset ja toistuvaisluonteiset rutiinityöt ohjelmoidaan digitaalisesti tehtäväksi.

Ohjelmistorobotit ihmistyön tukena

Ohjelmistorobotti osaa nykyteknologialla sille opetetut rutiinit ja vie yleensä ne kaikkein turhauttavimmat ja puuduttavimmat työtehtävät meiltä ihmisiltä – usein juuri ne työt, joita kukaan ei haluaisi tehdä ja joiden tekemisestä ei varsinaisesti nauti.

Ohjelmistorobotiikka onkin otettu ilolla vastaan esimerkiksi sellaisissa tehtävissä, joissa tuotetaan erilaisia vertailuja ja määrämittaisia raportteja eri sovellusten välisistä tiedoista.

Ohjelmistorobotit eivät siis ole tämänhetkisellä älykkyydellään korvaamassa yksi yhteen kaikkea ihmistyötä, vaan pikemminkin tukemassa meitä työtehtävissämme!

 

Ohjelmistorobotti ei osaa tehdä syvällistä tai omaehtoista päättelyä, vaan käsittelee sille osoitetut tehtävät pilkulleen ohjelmoidun mukaisesti. Se ei välttämättä kykene suorittamaan kokonaista työprosessia itsenäisesti alusta loppuun, vaan osallistuu tyypillisesti osaprosessiin, esimerkiksi kerää ja yhdistelee tietoa eri lähteistä. Näin ihmisten tekemä työ nopeutuu ja helpottuu prosessin seuraavissa vaiheissa.

Ohjelmistorobotit eivät siis ole tämänhetkisellä älykkyydellään korvaamassa yksi yhteen kaikkea ihmistyötä, vaan pikemminkin tukemassa meitä työtehtävissämme!

Tulevaisuutta ajatellen on myös syytä muistaa, että kehittyvä automaatio ja digitalisaatio luovat kokonaan uusia ammatteja ja työtehtäviä. Ihmistyötä varmasti tarvitaan myös jatkossa, työtehtävien sisällöt vaan kehittyvät ja muuttuvat – kuten kautta ihmiskunnan historian on tapahtunut.

Ohjelmistorobottikin voi ottaa opikseen – ainakin tulevaisuudessa

Ohjelmistorobotiikan yhteydessä on puhuttu neljännestä teollisesta vallankumouksesta. On arvioitu, että lähitulevaisuudessa ihmisten ja koneiden suhteisiin on tulossa muutoksia tekoälyn ja koneoppimisen kehittymisen myötä.
Ohjelmistorobottien tekemät työtehtävät eivät enää rajoittuisi rutiineihin, vaan tekoäly voisi tehdä analyysejä eri lähteistä keräämistään tiedoista ja oppia aiemmista tekemisistään.

Yksi asia on kuitenkin varmaa. Koneet tuskin tulevat koskaan kokemaan inhimillisiä tunteita, kuten esimerkiksi myötätuntoa, joten ne ovat parhaimmillaan tukiessaan meitä ihmisiä kanssakäymisissämme.

Tekoälytutkija Timo Honkela painottaa kirjassaan ”Rauhankone”, että ihmisten on tärkeää kehittää sellaisia teknisiä järjestelmiä, jotka saavat meidät toimimaan myötätuntoisemmin toisiamme kohtaan. Teknologia mahdollistaa, aikaamme vapauttamalla, meidän ihmisten mahdollisuuden keskittyä ihmismäisyyteen – niin työelämässä kuin muutenkin.

Kirjottaja Kalle Kannisto
Kalle Kannisto Digitaaliset palvelut -tiimin esimies

Innostun asiakaslähtöisestä kehittämisestä ja työkavereiden voimaannuttamisesta.

Kaikki kirjoitukset

#kevanblogi

Ajankohtaisia teemoja ja uusia näkökulmia eläkkeistä, johtamisesta ja työelämästä. Mitä tapahtuu kunta-alalla? Miten toimia työelämän myllerryksessä?

Kaikki kirjoitukset

Kirjoittajat

Lue lisää blogikirjoituksia