Eläkkeet Työelämä
Eija Korhonen:

Osatyökyvyttömyyseläkkeeltä vanhuuseläkkeelle, pitikö minun tehdä jotain?

Blogi 11.5.2022 Eija Korhonen
Eläkkeet Työelämä

Viikko sitten eräs asiakkaamme soitti minulle. Hän oli osatyökyvyttömyyseläkkeellä ja vanhuuseläkeikä oli lähestymässä. Osatyökyvyttömyyseläkkeen myöntämisestä oli jo aikaa ja lakimuutoksiakin oli tapahtunut. Siksi hän halusi varmistaa, mitä hänen pitää tehdä, jotta hän saa vanhuuseläkkeen ajallaan. Vai tarvitseeko hänen tehdä mitään?

Kuten lähes 80 % osatyökyvyttömyyseläkkeellä olevista eläkeläisistämme, myös yhteyttä ottanut asiakkaamme työskentelee osapäiväisesti eläkkeen rinnalla.

Kävimme asiakkaan kanssa yhdessä läpi, mitä osatyökyvyttömyyseläkkeeltä vanhuuseläkkeelle siirtyessä on hyvä huomioida: mitä hänen pitää tehdä ja mitä me Kevassa hoidamme automaattisesti.

”Oliko se niin, että minun osatyökyvyttömyyseläkkeeni muuttuu automaattisesti vanhuuseläkkeeksi? Ja paljonko minä sitten saan”

Muutama kuukausi ennen vanhuuseläkeiän täyttämistä, teemme Kevassa automaattisesti päätöksen, jolla osatyökyvyttömyyseläke muunnetaan vanhuuseläkkeeksi. Tämä tarkoittaa käytännössä tulevan vanhuuseläkkeen määrän laskemista. Eläkkeen laskentatiedot ovat samat kuin jo maksussa olevassa osatyökyvyttömyyseläkkeessä.

Ja koska juttukumppanini eläke oli osatyökyvyttömyyseläke, muunnossa hänen eläkkeensä määrä tuplaantuu aiempaan verrattuna. Jos asiakkaamme eläkkeessä olisi ollut kyse työkyvyttömyyseläkkeen muuntamisesta vanhuuseläkkeeksi, olisivat eurot säilyneet samoina.

Asiakas saa meiltä vanhuuseläkepäätöksen, josta hän näkee uudet eurot. Päätöksellä ohjeistetaan myös hakemaan osatyökyvyttömyyseläkkeen aikana tehdystä työstä kertynyt eläke. Sitä pitää hakea erikseen siinä vaiheessa, kun lopulta lopettaa työnteon. Uusi eläke tulee sitten vielä lisäsiivuna vanhuuseläkkeeseen.

”Tarkoitatko, että minun ei tarvitse lopettaa työntekoa siinä vaiheessa, kun vanhuuseläke alkaa?”

Asiakas oli alun perin ajatellut lopettavansa työnteon vanhuuseläkeikään, mutta keskustelun aikana hänelle selvisi, että se ei ole välttämätöntä.

Jos hän lopettaa osatyön samaan ajankohtaan, josta osatyökyvyttömyyseläke muuttuu vanhuuseläkkeeksi, pitää hänen tehdä vanhuuseläkehakemus. Se sujuu helposti Omat eläketietosi -palvelussa.

Me teemme sitten uuden eläkepäätöksen. Päätökseltä asiakas näkee osatyökyvyttömyyseläkkeen aikana tehdystä työstä kertyneen eläkkeen määrän = uuden eläkekertymän sekä kokonaissumman (uusi kertymä + jo maksussa oleva eläke).

Jos hän taas haluaa jatkaa työskentelyä, niin se on ihan sallittua. Työstä kertyy eläkettä ylimpään vanhuuseläkeikään eli 68- tai 69-vuotiaaksi asti. Työskentelyn päättyessä hänen tarvitsee vain lähettää vanhuuseläkehakemus meille Omat eläketietosi -verkkopalvelussa tai postitse.

”Mitenkäs tuon verotuksen laita on? Pitääkö minun hankkia uusi verokortti?”

Eläkkeen määrä muuttuu siirtyessä osatyökyvyttömyyseläkkeeltä vanhuuseläkkeelle, ja siksi sitä varten pitää tilata Verohallinnolta uusi verokortti.

Ennen OmaVeroon kirjautumista tai verotoimistoon soittamista on hyvä katsoa eläkepäätökseltä eläkkeen uusi kokonaismäärä. Verokortin voi pyytää lähettämään suoraan verottajan palvelusta Kevaan sähköisesti ja se on Kevassa heti seuraavana arkiaamuna.

”Entä, jos minä lopetan nyt työskentelyn ja aloitan myöhemmin uudelleen. Mitä minun silloin pitää tehdä?”

Tuossa tilanteessa hänen työskentelynsä on vanhuuseläkkeen rinnalla tapahtuvaa. Siitä työstä hän voi saada uuden eläkesiivun ylimmässä eläkeiässä eli 68- tai 69-vuotiaana.

Kerroin, että tätä eläkettä ei tarvitse edes erikseen hakea, jos laittaa Omat eläketietosi -verkkopalvelussamme vanhuuseläkehakemukseen ruksin kohtaan “Suostumus eläkkeen automaattiseen myöntämiseen” – siten valtuuttaa Kevan tarkistamaan ylimmässä vanhuuseläkeiässä eläkkeen määrän.

Heti syntymäpäivänä uutta eläkettä ei kuitenkaan saa, vaan Keva tarkistaa ensin eläkkeen määrän eläkeiän täyttämistä seuraavan kuukauden kahdeksannen päivän jälkeen. Tällöin työnantajien palkkailmoitukset viimeisistäkin maksetuista palkoista ovat rekisterissä.

Jos henkilöltä löytyy työansioita, annamme jälleen uuden päätöksen viimeistään tuon kuukauden puolivälissä, vaikka uutta eläkettä olisi kertynyt vain muutama sentti.

”Mitäs sitten, jos en huomaa laittaa sitä ruksia hakemusta täyttäessäni?”

Tässä tilanteessa kannattaa käydä Omat eläketietosi -palvelussa: näytämme heti palvelun etusivulla ”Eläke automaattisesti” -infon niille, jotka eivät sitä ole huomanneet ruksata. Tai sitten voi täyttää vanhuuseläkehakemuksen uudestaan ylimmän eläkeiän kynnyksellä, jos työkeikkoja on tullut tehtyä.

”Minäpä taidan vielä tuumata, mikäs on se minulle paras hetki siirtyä kokonaan vapaaherraksi. Tässä kun näitä vaihtoehtoja oli kuvittelemaani enemmän.”

 


Sivuillamme myös


 

Kirjottaja Eija Korhonen
Eija Korhonen Eläkeyksikön johtaja

Kirjoitan eläkkeistä ja asioista niiden ympärillä.

Kaikki kirjoitukset

#kevanblogi

Ajankohtaisia teemoja ja uusia näkökulmia eläkkeistä, johtamisesta ja työelämästä. Mitä tapahtuu kunta-alalla? Miten toimia työelämän myllerryksessä?

Kaikki kirjoitukset

Kirjoittajat

Uusimmat kirjoitukset

Lue lisää blogikirjoituksia