Yhteisellä hankematkalla: työelämäasiantuntija Susanna Gardemeister

Kestävää työelämää
Kestävää työelämää

Susanna Gardemeister luotsaa työkykyjohtamisen kehittämisverkostotoimintaa Kestävää työelämää -hankkeessa. Matka kohti parempaa työkykyhuomista tapahtuu moniäänisenä yhteistyönä, jota myös verkostot mahdollistavat.

1 susanna gardemeister.jpg

Miten hankematkasi on käynnistynyt, Susanna?

Hyppäsin mukaan hankematkalle jo suunnitteluvaiheessa. Tunnelmat olivat ja ovat edelleen innostuneet. Tiedossa oli uusi ja ennennäkemätön matka työkykyjohtamiseen yhdessä asiakkaiden ja yhteistyökumppaneiden kanssa.
Jo matkasuunnitelmia tehtäessä tiedettiin, ettei hankematka tulisi tuottamaan vain pölyttyviä matkamuistoja, vaan konkreettisia ja entistä parempia välineitä ja toimintamalleja ennakoivaan työkykyjohtamiseen koko julkiselle sektorille.

Mitä työpäiviisi tällä hetkellä kuuluu?

Huolehdin osaltani työkykyjohtamisen kehittämisverkostojen tapaamisista, työpajoista ja webinaareista, joissa myös hankkeen ilmiöt ovat esillä.

Hankkeen projektit pilottiorganisaatioineen tekevät suuren työn rakentaessaan uutta ja kehittäessään vanhaa. Verkostotapaamisten kautta kaikilla muilla työnantaja-asiakkaillamme julkisella sektorilla on mahdollisuus osallistua ja antaa panoksensa kehittämistyöhön.

Esimerkiksi syksyn alueellisissa verkostotapaamisissa olemme pohtineet työterveysyhteistyön kysymyksiä. Asiakkailta nousevat näkemykset ja arjen tarpeet kootaan hankkeen Työterveysyhteistyön kehittäminen -projektiin, jossa ne asettuvat osaksi vaikuttavan työterveysyhteistyön toimintamallia ja -tapaa.

Valtakunnallisessa verkostossa olemme puolestaan olleet mukana kehittämässä palvelumuotoilun keinoin digitaalisia työvälineitä työkyvyttömyysriskin ennakointiin sekä palvelua koetun työhyvinvoinnin mittaamiseen.

Tällä hetkellä valmistelemme tulevia verkostotapaamisia. Marraskuun verkostotapaamisessa pureudumme lisää koettua työhyvinvointia mittaavaan palveluun, joka tulee sisältämään pulssikyselyn lisäksi kokonaisen toiminnanohjaustyökalun - niin työntekijälle, esihenkilölle, HR:lle kuin keski- ja ylemmälle johdolle.

Mikä projektissa erityisesti innostaa sinua?

Työ- ja toimintakyky on arvokas pääoma. Työkykyjohtamisen työkenttä sisältää monia risteämäkohtia. Minua innostaa se, että yksittäisten ratkaisujen ohella rakennamme keskinäisiä yhteyksiä ja yhteisvaikutuksia osaprojektien, asiakkaiden ja asiakkuudenhoidon välille. Siten huolehditaan, että arvokas pääoma säilyttää arvonsa.

Kehittämistyössä minua motivoi yhtäältä se, mitä uutta horisontissa on näkyvillä, kuin myös se, mitä jo osataan ja hallitaan. Työkykyjohtamisen ratkaisut ovat ajassa kiinni ja vastauksia aikansa kysymyksiin. Katseen pitäminen horisontissa auttaa havaitsemaan esiin nousevia ilmiöitä ja haasteita sekä tarttumaan niihin, vaikka useinkaan valmiita vastauksia ei vielä ole.

Kuten sanonta kuuluu, matka opettaa matkaajaa. Hankkeessa saamme oppia uutta, mutta myös haastaa opittua.

Odotan mielenkiinnolla, miltä määränpää lopulta näyttää. Erityisen kiinnostunut olen siitä, miten toiminta kehittyy kohti ekosysteemimäistä ajattelu- ja toimintatapaa, mikä syventää ymmärrystä keskinäisriippuvuuksista ja verkostotoiminnasta.

Mistä osaamisesta on erityisesti hyötyä tehtävässäsi?

Mukanani kulkee sosiaalipsykologinen ajattelutapa, kuin myös taidot aiemmista suunnittelu-, ohjaus-, valmennus- ja kehittämistöistä yksilöiden ja yhteisöjen kanssa.

Asiakkaiden, yhteistyökumppaneiden ja Kevan ammattilaisten panokset muodostavat kokonaisuuden, josta tämä hanke saa olla kiitollinen. Uskon, että matka kohti parempaa työkykyhuomista jatkuu moniäänisenä yhteistyönä.

Mikä on asia, jota muut eivät välttämättä tiedä sinusta?

Olin mukana rakentamassa Opintoluotsi-palvelua, joka nykyisin tunnetaan Opintopolkuna. Palvelun logossa olevalla siivekkäällä lehmällä haluttiin kertoa, että kun kerran lehmätkin lentävät, niin kaikki muukin on mahdollista.

Palvelu toi julkisrahoitteisen koulutuksen kaikkien näkyville, helposti selattavaksi ja tukemaan koulutusvalintojen tekoa. Taidan jälleen olla jonkin samanhenkisen äärellä.


2+1 ajatusta/oivallusta hankkeesta

1 Hanke tuottaa innovatiivisia työkaluja työkykyjohtamiseen. Tulossa olevia ratkaisuja ei muualta saa, ja ne ovat maksuttomia Kevan asiakkaille.

2 Tapahtumien ja verkostojen avulla hankkeen kehitystyö tulee lähemmäs kaikkia Kevan työnantaja-asiakkaita. Jokaisen ääni tulee kuuluviin ja sitä kautta voi vaikuttaa entistä parempaan ennakoivaan työkykyjohtamiseen.

3 Toteutamme hankkeessa Kevan arvoja. Pidämme lupaukset ja toimimme pitkäjänteisesti. Tunnemme asiakkaamme ja pyrimme myös ylittämään heidän odotuksensa. Toimimme avoimesti, verkostomaisesti ja toisia kannustaen – luotettavasti, vaikuttavasti ja ilahduttaen.


Tule sinäkin mukaan verkostotoimintaamme!

Lue lisää ja ilmoittaudu tuleviin verkostotapahtumiin

2 susanna gardemeister.jpg