Selkäkipu pakotti osatyökyvyttömyyseläkkeelle mutta kuntoutus auttoi takaisin työhön

Eläkkeet Asiakkaat kertovat
Eläkkeet Asiakkaat kertovat

Aune Leppäsen selkä kipeytyi nelisen vuotta sitten niin, että hänen oli jäätävä osatyökyvyttömyyseläkkeelle sairaanhoitajan työstään. Muutaman vuoden kuluttua tilanne parani fysioterapian ja sinnikkään liikunnan avulla ja hän pystyi jättämään eläkkeen lepäämään. Pian Aune jää kokonaan vanhuuseläkkeelle.

Aune Leppänen on tehnyt pitkän uran sairaanhoitajana Porissa.

- Kävin sairaanhoitajakoulua 1983 - 1985 2,5 vuotta ja vähän myöhemmin erikoistuin erikoissairaanhoitajaksi. Vuoden 1986 alusta työskentelin Porin kaupunginsairaalassa ja siirryin siitä sitten Satakunnan keskussairaalaan lokakuun alussa 1986. Siitä asti olen ollut koko ajan samassa paikassa töissä äitiyslomia lukuun ottamatta, Aune kertoo.

Aune on työskennellyt pääasiassa kirurgian osastolla, jossa hoidetaan leikattuja sekä tutkimuksiin tulevia potilaita.

- Työ on raskasta, siinä ei pysty pitämään juurikaan taukoja. Pidän kuitenkin paljon nimenomaan hoitotyöstä, en ole halunnut hallinnollisiin töihin toimistoon.

Selkäkivut pakottivat osatyökyvyttömyyseläkkeelle

Neljä vuotta sitten Aunen selkä tuli niin kipeäksi, että se vaati pysähtymisen.

- En saanut haettu edes perunoita kylmiöstä silloin. Kipu johtui alun perin jumituksesta, joka aiheutti todella voimakasta kipua. Lääkäri tutki tilanteen ja totesi, että selkää ei tarvitse leikata. Sain lähetteen fysioterapeutille eli vaivaa alettiin hoitamaan kuntoutuksella. Olin sairaslomalla viikon ja sitten tuli onneksi kesäloma. Kuntoutin selkää fysioterapeutilta saamillani ohjeilla, kävin myös uimassa ja kuntosalilla, Aune kertoo.

- Selkää piti jumpata kotona ja töissä parin tunnin välein, mutta enhän minä mitenkään töissä voinut jumpata potilastyön ohessa. Kävimmekin työpaikalla neuvottelut tilanteestani ja päädyttiin siihen, että minun kannattaa hakea osatyökyvyttömyyseläkettä.

Aune sai eläkepäätöksen osatyökyvyttömyyseläkkeestä Kevasta kahden viikon sisällä hakemuksesta. Sen jälkeen hän jatkoi 60 % töissä ja 40 % eläkkeellä.

- Jännitti mennä töihin silloin, mietin, miten jaksan. Osastolla pitää kuitenkin tehdä koko ajan töitä, jotka ovat fyysisesti raskaita. Sisukkaasti menin, vaikka sattuikin. Minua kannateltiin töissä osa-aikaisuuden aikana ja tilanteeseeni suhtauduttiin kivasti. Osastollamme on hyvä henki, tuemme toisiamme, Aune kehuu.

Eläkeajastaan Aune käytti suuren osan kuntoutumiseen. Hän kävi kuntosalilla, uimassa ja vesijuoksemassa. Myös fysioterapia jatkui.

- Itse täytyy itseään kuntouttaa, jos vain pystyy. Erityisesti uimahallissa käynnistä pidän, uiminen on myös nivelille hyvä. Porissa on hieno uimahalli nykyään.

Aune-Leppänen-kuva.gif

Aune Leppänen

Osatyökyvyttömyyseläkkeen tulorajan Aune koki aluksi hankalaksi, sillä vuorotyöstä tuli lisiä epäsäännöllisesti.

- Palkanlaskijan kanssa niitä sitten laskimme ja Kevan kanssa on aina saatu kaikki selvitettyä hyvin, siellä oltiin joustavia, Aune kertoo.

Selkä kuntoutui niin, että Aune palasi vuodeksi kokoaikatyöhön

Selän kuntoutus toimi niin hyvin, että Aune pystyi palaamaan kokoaikaiseen työhön syksyllä 2019 ja hän jätti osatyökyvyttömyyseläkkeen lepäämään.

- Olin vuoden ja kuukauden koko ajan töissä, koska olin päässyt niin hyvään kuntoon kuntoutuksella. Lääkärini sanoi, että ei ole koskaan aiemmin kukaan hänen potilaistaan tullut pyytämään osatyökyvyttömyyseläkkeen keskeyttämistä, Aune naurahtaa.

- Kokoaikatyöhön palaaminen jännitti hirveästi silloin, mutta pärjäsin yllättävän hyvin. Koska erityisesti kävely on selän kannalta vaikeaa, käytän työssä potkulautaa kävelyn sijaan. Nykyään on onneksi kaikenlaisia apuvälineitä potilaiden siirtämiseen ja kääntämiseen enemmän kuin ennen, mikä helpottaa selän rasitusta.

Aunen mukaan työtahti sairaalassa on muuttunut viime aikoina paljon. Potilaat menevät paljon nopeammin nykyään kotihoitoon. Tietotekniikkaa on tullut entistä enemmän mukaan, joka on toisaalta auttanut ja nopeuttanut asioita, mutta asioita pitää tarkistaa tarkempaan.

- Korona-aika puolestaan on aiheuttanut sen, että jotkut potilaat tulevat myöhemmin hoitoon ja ovat huonommassa kunnossa. Lisäksi se, että omaiset eivät päässeet katsomaan potilaita koronan aikana, oli todella raskasta kaikille osapuolille. On pitänyt osata tukea ihmisiä vaikeissa tilanteissa.

- Kaikesta huolimatta nautin siitä, kun pääsen töihin, se on ihanaa. Työ on antanut minulle paljon, Aune summaa.

Vanhuuseläkkeellä puolet ajasta töissä

Vanhuuseläkettä Aunelle alettiin maksaa vuoden 2020 marraskuussa. Hän päätti siitä huolimatta jatkaa osittain töissä eli on nyt 50 % töissä.

- Soitin Kevaan, että mitä minun pitää tehdä, kun vanhuuseläkeikäni lähestyy. Sain hyvät ohjeet, että ei tarvitse irtisanoutua, vaan osatyökyvyttömyyseläke muuttuu vanhuuseläkkeeksi automaattisesti. Muutenkin olen saanut Kevasta aina hyvin apua esimerkiksi verotukseen liittyvissä asioissa, Aune kertoo.

Kokeneelle hoitajalle on ollut käyttöä, ja työstä luopumista on pystynyt harjoittelemaan.

- Täytän 65 tammikuussa ja olen ajatellut sitten jäädä koko ajaksi eläkkeelle. Pikkuhiljaa olen tässä valmistautunut eläkkeelle jäämiseen.

Aunen mukaan hoitajakaarti on sairaalassa vähitellen nuortunut ja vanhemmat sairaanhoitajat ovat voineet siirtää heille hiljaista tietoa hoitotyön käytännöistä.

Aune ei ole ihan vielä päättänyt, aikooko tehdä keikkatyötä vielä myöhemminkin.

- Tiedän, että välillä vanhuuseläkkeelle jääneitä kysytään keikkatyöhön, ja silloin on yleensä kova tarve hoitajille, turhan päiten heitä ei kysellä. Pitää vielä miettiä, otanko elämässä kokonaan uuden suunnan ja jäänkö kokonaan eläkkeelle.

Vapaa-ajalla perhe on tärkein voimavara

Aune nauttii lisääntyneestä vapaa-ajasta.

- Lapset ja lapsenlapset ovat tärkeitä, heidän kanssaan on puuhattu ja matkustettu Tampereen ja Porin väliä. Lapset ovat olleet aina hevosihmisiä ja nyt heillä on varsa, jota kasvatetaan koko perheen voimin, olen huoltojoukoissa. Perhe on minulle voimavara. Ja kaikki tyttäreni ovat terveys- ja sosiaalialalla, ehkä hoiva kulkee meillä suvussa, Aune tuumii.

- Tykkään musiikista ja erityisesti Pori Jazzin aika kesällä on hienoa aikaa. Nyt on myös ihanaa, että pääsee teattereihin. Olen jo monena vuonna ollut vapaaehtoisena Porin Rakastajat-teatterin teatterifestivaaleilla keittämässä ruokaa, siellä on hieno ilmapiiri.

Aunen vinkki osatyökyvyttömyyseläkettä harkitsevalle

Aune kannustaa hakemaan apua ajoissa, jos töissä ei jaksa.

- Apua saa kyllä, työpaikalla voidaan vaikka keventää työtä. Ei kuitenkaan kannata jäädä odottamaan, että joku muu tulee auttamaan. Apua ja tukea saa, kun itse hakee.

Aune korostaa myös säännöllistä liikuntaa.

- Kannattaa pitää itsestään huolta, liikkuminen ja lihaskunto on todella tärkeä. Se ei lopulta vaadi kovin paljon, kun sitä tekee säännöllisesti. Milloin tahansa voi aloittaa vaikka kuntosalin, se ei ole iästä tai kunnosta kiinni. Itselle miellyttävä liikuntalaji kannattaa etsiä.

Lisäksi Aune kannustaa hankkimaan elämään muutakin sisältöä kuin työn.

- Olen sanonut töissä, että hakekaa jotain muuta elämäänne myös, vastapainoa raskaalle työlle, henkinen jaksaminen auttaa jaksamaan myös fyysisesti.