Kiinnostus ammatilliseen kuntoutukseen vähenee – pelottaako sote?

Keva Työelämä Työkyky
Keva Työelämä Työkyky

Ammatillisen kuntoutuksen hakemusmäärät ovat kuntasektorilla laskeneet alkuvuoden 2017 aikana. Yhtenä syynä tähän saattaa olla sote- ja maakuntauudistuksen herättämä epävarmuus tulevaisuudesta. Jatkuessaan tilanne voi johtaa työkyvyttömyyseläkkeiden hakemusten määrän kasvuun.

Eläketurvakeskuksen tilastojen mukaan työeläkekuntoutujien määrä ehti nelinkertaistua viimeisen vuosikymmenen aikana. Tämän vuoden aikana kasvu on kuitenkin taittunut kuntasektorilla, jossa hakemusmäärät ovat kuluvan vuoden aikana laskeneet. Muilla sektoreilla työeläkekuntoutuksen suosio jatkaa kasvuaan. Ilmiötä selittävät osaltaan julkisen sektorin myllerrykset ja sote- ja maakuntauudistuksen herättämä epävarmuus.

- Kun tulevaisuudesta ei ole tietoa, työntekijät eivät välttämättä uskalla työnsä menettämisen pelossa tuoda esille omia työkykyrajoitteitaan. Työnantajien taas on vaikea suunnitella terveydelliset rajoitteet huomioivia urapolkuja, kun tulevaisuus on monelta osin auki, tiivistää kuntoutuspäällikkö Sirpa Reijonen Kevasta.

Sote-uudistuksen odottaminen näkyy myös siinä, että julkisen puolen työnantajat ovat aikaisempaa haluttomampia tekemään useamman vuoden kestäviä oppisopimuskoulutussopimuksia. Kevan ammatillisena kuntoutuksena kustantamien oppisopimuskoulutusten määrä kääntyi laskuun viime vuoden aikana, jolloin oppisopimussuunnitelmia tehtiin 16 prosenttia vähemmän kuin edellisvuonna.

Työhyvinvointi ja osaaminen kuntoon

Ilmiö on huolestuttava. Jos osatyökykyinen työntekijä jatkaa terveydentilansa kannalta epäsopivissa työtehtävissä entiseen tapaan, hän voi päätyä ennen pitkää työkyvyttömyyseläkkeelle sen sijaan, että voisi vielä jatkaa töissä. Silloin toimeentulo heikentyy yleensä aina. Lisäksi työkyvyttömyyseläkkeestä koituu ylimääräisiä kustannuksia yhteiskunnalle.

Reijonen kannustaa työntekijöitä puhumaan rohkeasti työterveyshuollon kanssa, jos oma terveydentila tuntuu heikentyneen.

- Ei ole kenenkään etu, että työntekijä joutuu jatkamaan työssä, jota ei pysty hoitamaan kunnolla terveydentilan heikkenemisen vuoksi. Tarvittaessa ammatillinen kuntoutus auttaa tukemaan työkykyä ja osaamista, mikä puolestaan auttaa työssä pysymisessä myös muutostilanteessa. Ammatillinen osaaminen kannattaa pitää ajan tasalla, hän muistuttaa.

Myös työnantajien olisi hyvä huolehtia siitä, että työntekijät voivat hyvin ja ovat tehtäviensä tasalla. Näin sekä työntekijät että koko organisaatio ovat valmiimpia kohtaamaan muutoksia.

- Työpaikoilla pitäisi rohkeasti kurkottaa uuteen ja ennakoida tulevia tehtäviä ja tarpeita. Ammatillinen kuntoutus on yksi keino vahvistaa osaamista ja tarjota työntekijälle työssä jaksamisen mahdollisuus.

 

Lisätietoja:

Kuntoutuspäällikkö Sirpa Reijonen, p. 040 829 6627