Intresset för yrkesinriktad rehabilitering minskar – oroar vårdreformen?

Arbetsförmåga Arbetsliv Keva
Arbetsförmåga Arbetsliv Keva

Antalet ansökningar om yrkesinriktad rehabilitering har sjunkit i kommunsektorn i början av 2017. En orsak kan vara osäkerhet över framtiden på grund av vård- och landskapsreformen. Om situationen fortsätter kan det leda till att antalet ansökningar om invalidpension ökar.

Enligt Pensionsskyddscentralens statistik hann antalet deltagare i yrkesinriktad rehabilitering fyrdubblas under det senaste årtiondet. I år har tillväxten dock planat ut i kommunsektorn där antalet ansökningar har sjunkit. I övriga sektorer fortsätter arbetspensionsrehabilitering att öka i popularitet. Fenomenet förklaras dels av omvälvningarna i den offentliga sektorn och den osäkerhet som vård- och landskapsreformen väcker.

- När framtiden är osäker vågar arbetstagarna inte nödvändigtvis framföra begränsningarna i sin arbetsförmåga eftersom de är rädda för att mista sitt arbete. Arbetsgivarna har å sin sida svårt att planera karriärer som beaktar hälsomässiga begränsningar när framtiden till många delar ännu är öppen, säger rehabiliteringschef Sirpa Reijonen på Keva.

Den kommande vårdreformen har också lett till att arbetsgivarna i den offentliga sektorn är mer ovilliga än tidigare att ingå avtal om läroavtalsutbildning som pågår i flera år. Antalet läroavtalsutbildningar som Keva betalar som yrkesinriktad rehabilitering sjönk i fjol då man upprättade 16 procent färre avtal om läroavtalsutbildning än året innan.

Arbetshälsan och kunskaperna i skick

Fenomenet är oroväckande. Om en partiellt arbetsför arbetstagare fortsätter som förr i uppgifter som inte är lämpliga med tanke på hälsotillståndet kan hen hamna att gå i invalidpension i stället för att kunna fortsätta att arbeta. Då blir utkomsten nästan alltid sämre. Därtill leder invalidpensioner till extra kostnader för samhället.

Reijonen uppmuntrar arbetstagarna att modigt ta upp saken med företagshälsovården som det egna hälsotillståndet verkar ha blivit sämre.

- Det är inte till nytta för någon att arbetstagaren måste fortsätta i ett arbete som hen på grund av sämre hälsa inte kan sköta ordentligt. Vid behov kan yrkesinriktad rehabilitering stöda arbetsförmågan och kunskaperna vilket för sin del hjälper att fortsätta att arbeta också i förändringssituationer. Det lönar sig att uppdatera yrkeskunskaperna, påminner hon.

Också arbetsgivarna gör klokt i att sörja för arbetstagarnas välmående och kunskapsnivå. På så sätt är både arbetstagarna och hela organisationen bättre förberedda för ändringar.

- På arbetsplatserna borde man våga förbereda sig på nya uppgifter och behov. Yrkesinriktad rehabilitering är ett sätt att stärka kunskaperna och stöda arbetstagarnas ork i arbetet.

För ytterligare information:

Rehabiliteringschef Sirpa Reijonen, tfn 040 829 6627