Kestävää työelämää -hankeryhmä luottaa yhdessä kehittämisen voimaan

Työkyky Kestävää työelämää
Työkyky Kestävää työelämää

Kestävää työelämää -hanke on lähtenyt käyntiin vauhdikkaasti. Syksyllä 2022 aloittanut hankeryhmä on tarttunut muiden kevalaisten ohella innolla hankkeen osaprojektien edistämiseen.

Kestävää työelämää on Kevassa syksyllä 2022 käynnistynyt julkisen alan työkykyhanke. Hankejohtaja Maija Träskelinin mukaan hankematka on lähtenyt liikkeelle positiivisella ja innostuneella energialla.

- Meillä on aivan huikea, osaavien ammattilaisten joukko viemässä hankkeen projekteja eteenpäin. Kestävää työelämää ei rakenneta päivässä, mutta olemme valmiita antamaan osaamisemme tähän pitkäjänteiseen, tavoitteelliseen ja tärkeään työhön. Haluan myös korostaa, ettemme tee tätä matkaa yksin, vaan ennen kaikkea yhdessä julkisen alan työnantajien kanssa, Maija kertoo.

Hankkeeseen rekrytoitiin uusia osaajia, joiden työpäiviin on kuulunut osaprojektien suunnittelua, toteutusta ja vuoropuhelua julkisen alan organisaatioiden kanssa. Hankeryhmän lisäksi taustalla on iso joukko kevalaisia, jotka mahdollistavat osaltaan hankkeen onnistumista niin asiakasrajapinnassa kuin palvelukehityksessä.

kestavaa tyoelamaa hankeryhma.png

Kuva: Kestävää työelämää -hankkeen osaprojekteja edistetään hankeryhmän voimin: Olli Viljanen (oik.), Sirpa Reijonen, Mari Saarela, Anita Savinainen, Susanne Heikinheimo, Maija Träskelin, Miia Haverinen, Johanna Pulkkinen, Jaana Kekäläinen, Susanna Gardemeister. 

Millaisin ajatuksin kohti uutta, hankeryhmä?

Digitaalisen oppimisen osaprojektissa projektipäällikkönä toimiva Olli Viljanen on innoissaan tulevista hankevuosista.

- Työkokemukseni organisaatioiden kehittäjänä on avannut silmäni sille, miten ratkaiseva kysymys julkisen alan työkyvyn kohentaminen on koko yhteiskunnalle. Aiheen eteen työskentely tuntuu todella merkitykselliseltä. Pääsemme tässä projektissa vaikuttamaan sekä esihenkilöiden osaamiseen että koko yhteisön toimintaan, Olli kuvaa.

Työkykyjohtamisen toiminnanohjauspalvelua luotsaava projektipäällikkö Miia Haverinen odottaa hankkeen mahdollistamaa yhteistyötä ja oppimismatkaa.

-Odotan hankematkalta vuorovaikutteista yhteistyötä niin asiakkaiden kuin Kevan eri asiantuntijoiden välillä, jotta projektituotoksemme palvelee parhaiten kohderyhmäänsä. Osaltani tuon työskentelyyn toimeen tarttuvaa tekemisen meininkiä ja otan ilolla vastaan uuden oppimisen hetket, Miia kertoo.

Projektipäällikkö Mari Saarela kehittää innolla osaprojektissaan digitaalisia työkaluja työkyvyttömyysriskien ennaltaehkäisyyn ja työkykyjohtamisen tueksi data-analytiikkaa kehittämällä.

-Työkyvyttömyysriskin mallintaminen riskiä ennakoiviksi työkaluiksi on moniulotteinen kokonaisuus, joka vaatii valtavan määrän asiantuntemusta ja johon kohdistuu luonnollisesti myös kovia odotuksia. Tartun tähän merkitykselliseen haasteeseen innokkaasti, yhdessä upeiden asiantuntijoidemme kanssa sekä asiakkaitamme tarkasti kuunnellen, Mari luonnehtii.

Työterveysyhteistyön kehittämisen projektipäällikkö Susanne Heikinheimo lähtee rakentamaan aidosti merkityksellistä, kumppanuuteen perustuvaa työterveysyhteistyötä.

- Haluan haastaa työnantajaorganisaatiot ja työterveyshuollot rakentamaan tarvelähtöistä ja tavoitteellista työterveysyhteistyötä yhdessä oppimisen kautta, Susanne kuvaa.

Sirpa Reijonen on vastuuhenkilönä osaprojektissa, jossa selvitetään työkokeilujen avulla, miten masennuksen vuoksi kuntoutustuella olevien työelämäyhteyttä ja työkykyisyyttä voitaisiin tukea. Sirpa kokee teeman hyvin ajankohtaiseksi.

- Pitkään ammatillisen kuntoutuksen parissa työskennelleenä olen havainnut, kuinka taustalla on yhä useammin jokin mielenterveyteen liittyvä syy. Koen tärkeäksi, että hankkeen kautta voimme kerätä kokemuksia ja löytää keinoja masennuksen vuoksi työkyvyttömänä olevien työhön paluun tueksi, Sirpa kertoo.

Projektitutkijana hankkeessa mukana oleva Johanna Pulkkinen odottaa innolla hankkeen mahdollisuuksia tuottaa tutkimustietoa työkykyjohtamisen tueksi.

- On valtavan mielenkiintoista lähteä toteuttamaan hankkeen tutkimuksellista osiota, sillä me todella tarvitsemme tutkittua tietoa työkykyjohtamisen tueksi ja työkyvyttömyysriskin pienentämiseksi. Jotta kenenkään työ ei sairastuttaisi. Sitähän me varmasti kaikki toivomme, Johanna luonnehtii.

Työntekijöille suunnatun digitaalisen palvelun ja hankeviestinnän parissa työskentelevä hankekoordinaattori Anita Savinainen kokee hankkeessa yhdessä kehitettävät työkalut merkityksellisiksi.

- Kestävän työelämän rakentamiselle on aito tarve. On hienoa, että hankkeen myötä voimme luoda uusia työkaluja työkyvyttömyysriskin pienentämiseen sekä yksilöiden, työyhteisöjen että johtamisen kautta. Mikä tärkeintä, asiakkaiden ja asiantuntijoiden kanssa yhdessä kehittäminen varmistaa, että työkaluista on aidosti hyötyä juuri julkisella alalla, Anita kuvaa.

Keskeisessä osassa hanketta ovat Kevan verkostot, joissa hyviä toimintamalleja päästään yhteiskehittämään ja jakamaan koko julkiselle alalle. Lisäksi työkykyjohtamisen kehittämisverkostoja uudistetaan yhdessä asiakkaiden kanssa. Hankkeen kytkeytymisestä Kevan verkostoihin vastaavat tuoteomistajat Susanna Gardemeister ja Jaana Kekäläinen.