Jos en johda itseäni, en voi johtaa muitakaan

Eläkkeet Työhyvinvointi Työnantajat
Eläkkeet Työhyvinvointi Työnantajat

Kangasniemen kunnanjohtaja Johanna Luukkonen ja Kevan työelämäpalveluiden asiantuntija Susanna Gardemeister keskustelivat mikä itsensä ja työhyvinvoinnin johtamisessa motivoi.

Susanna: Kevan tekemän Kuntajohtajien työhyvinvointitutkimuksen mukaan kuntajohtajan työssä on paljon kuormittavia tekijöitä, esimerkiksi pitkä työaika, tekemättömät työt ja kotiasioiden laiminlyönti. Mitkä mielestäsi ovat keskeisiä kuntajohtajan työssä olevia työkyvyn ja työhyvinvoinnin riskejä?

Johanna: Kuntajohtamistyössä riskejä on useitakin, mutta niihin voi vaikuttaa. Keskeisin keino on itsensä johtaminen. Kun johdan itseäni, huolehdin oman aikani hallinnasta, teen valintoja, pidän kiinni rutiineista, sovituista pelisäännöistä ja aikatauluista. Jos en johda itseäni, en voi johtaa muitakaan. Työhyvinvointia riskeeraavan kierteen saa helposti aikaan: esimerkiksi jos en luota toiseen ihmiseen, huomaan tekeväni kaiken itse, aikataulut pettävät, saan aikaan kokemuksen, etten kunnioita muiden aikaa ja työtä. Riskit kasvavat jo siitä, että ei ole keinoja ennakoida tai elää keskeneräisyyden kanssa. Lopulta töistä ei pääse irti, aikaa ei ole itsestä huolehtimiselle ja elämä alkaa hajota.

Susanna: työhyvinvointitutkimuksessa ilmeni, että kuormittavuuden rinnalla kuntajohtajan työssä on paljon voimavaroja ja koetaan työn imua. Mikä sinulle antaa voimavaroja? 

Johanna: Itsestään huolen pitäminen on hyvin tärkeää. Jos siitä laistaa, vaikutukset näkyvät itsessä, lähipiirissä ja työyhteisössä. Itselläni keinoina ovat mm. monipuolinen ja säännöllinen liikunta sekä asenne ja oman työn arvostaminen. Sanoin usein: ”Asenne ratkaisee aina ja Ota aina askel”.

Susanna: Kunnanjohtajana johdat henkilöstön työhyvinvointia. Mikä siinä motivoi sinua?

Johanna: Minua motivoi se, että huomaan ihmisten voivan hyvin, nauttivan työstään. Iloitsen siitä, kun voin auttaa tai nähdä toisen onnistumista. Kun voin kuunnella, saada kontaktin toiseen ihmiseen, kun voin kiittää häntä. Päämääränä on saavuttaa hyvää, tukea hyvää, onnistumista ja tavoitteen saavuttamista.

Susanna: Sinulla on valmentajan taustaa. Kerroit, että valmentajana et keskity antamaan palautetta epäonnistumisesta vaan ohjeita kehittyä kohti tavoitteita. Miten neuvoisit kollegoitasi, jotka haluavat edistää työhyvinvointia, mutta eivät ehkä tiedä mistä aloittaa?

Johanna: Neuvoisin, että Luo kontakti avainhenkilöihin, jotka ymmärtävät työhyvinvoinnista. Luo kontakti, vaikka et tuntisi heitä tai he tuntuvat haasteellisilta. Pyydä heitä auttamaan sinua, jotta ymmärrät paremmin.  Hae kumppanuutta ja verkostoidu. Kukaan ei pärjää yksin. Tarvitsemme yhdessä tekemisen taitoja.  Maalaa tahtotilaa, suuntaa. Jos tavoitteesta harhautuu, ladulle on vaikea päästä takaisin.  Aseta tavoite ja välitavoitteet. Hahmota keinoja edetä kohti tavoitetta.  Jos sinulla on ihmistä koskevia huolia, kohtaa heidät niin, että toinen voi säilyttää omanarvontunnon.

Jos haluat keskustella lisää, ota yhteyttä johanna.luukkonen[ät]kangasniemi.fi tai susanna.gardemeister[ät]keva.fi