Ennustetietoa eläkkeiden indeksikorotuksista vuoden 2025 alussa

Eläkkeet
Eläkkeet

Alustavan ennusteen mukaan eläkkeiden määrä nousee vuoden 2025 alussa noin 1,6 prosenttia. Sosiaali- ja terveysministeriö vahvistaa työeläkeindeksin lokakuun loppupuolella. Jos mietit eläkkeelle jäämistä vuodenvaihteessa, näillä näkymin on taloudellisesti kannattavampaa jäädä eläkkeelle tammikuussa kuin joulukuussa.

ETK:n ennusteen mukaan työeläkeindeksi nostaa maksussa olevia työeläkkeitä noin 1,6 prosenttia vuoden 2025 alusta alkaen. Palkkakerroin nousee ennusteen mukaan noin 2,1 prosenttia.

Lopulliset indeksit vahvistaa sosiaali- ja terveysministeriö lokakuun loppupuolella.

Jos olet jo eläkkeellä

Alustavan ennusteen mukaan työeläkeindeksi nostaa työeläkkeiden määrää noin 1,6 prosenttia vuoden 2025 alusta alkaen.

Saat henkilökohtaisen tiedon vuoden 2025 eläkkeesi määrästä vuosikirjeessä, jonka saat joulukuussa tai tammikuussa.

Voit halutessasi laskea itse eläkkeesi korotuksen määrän lokakuun lopussa, kun lopulliset indeksit on vahvistettu.

Jos suunnittelet eläkkeelle jäämistä juuri vuodenvaihteessa

Ennusteen mukaan näyttää siltä, että eläkettä saa vähän enemmän, jos jää eläkkeelle 1.1.2025 kuin jos jää eläkkeelle 1.12.2024.

  • Jos jäät eläkkeelle 1.12.2024, työeläkeindeksi nostaa ennusteen mukaan maksussa olevan eläkkeesi määrää 1.1.2025 alkaen noin 1,6 prosentilla.
  • Jos jäät eläkkeelle 1.1.2025, eläkkeeseesi vaikuttavat ansiot tarkistetaan eläkettä laskettaessa vuoden 2025 palkkakertoimella. Korotus on ennusteen mukaan noin 2,1 prosenttia.

Lopulliset vuoden 2025 indeksit sosiaali- ja terveysministeriö vahvistaa lokakuun loppuun mennessä.

Eläkkeelle jäämisen ajankohtaa kannattaa miettiä huolella. Indeksitarkistusten määrät ovat vain pieni osa päätöksenteossa.

Työssä jatkaminen kerryttää lisää eläkettä

Kevan eläkejohtaja Eija Korhonen muistuttaa, että jokainen kuukausi, jonka on töissä vanhuuseläkeiän täyttämisen jälkeen, nostaa koko työuran aikaista eläkekertymää 0,4 prosenttia eläkkeeseen tehtävän lykkäyskorotuksen vuoksi.

- Esimerkiksi jos työskentelee alimman eläkeiän jälkeen vielä vuoden ajan, se tuo 4,8 prosentin lykkäyskorotuksen. Lisäksi työansioista kertyy lisää eläkettä 1,5 prosenttia vuodessa. Kannattaa miettiä myös työstä saatavaa palkkaa, joka on yleensä eläkettä suurempi, Eija Korhonen kertoo.

Omat eläketietosi -palvelun vanhuuseläkelaskurista on helppo tarkistaa, miten työssä jatkaminen vaikuttaa oman eläkkeen määrään.

Tarkat indeksit julkaistaan lokakuun lopulla

Uutisoimme sivuillamme lokakuun lopussa, kun sosiaali- ja terveysministeriö on vahvistanut indeksit lokakuun loppupuolella.