Eläkeikä nousee tänä vuonna kolmella kuukaudella

Eläkkeet Keva
Eläkkeet Keva

Tuleeko eläkeikäsi täyteen tänä vuonna? 1.1.2017 voimaan tulleen eläkeuudistuksen tuomat muutokset koskettavat tänä vuonna eläkkeelle jääviä siten, että vuonna 1955 syntyneiden yleinen alin vanhuuseläkeikä onkin nyt 63 vuotta 3 kuukautta. Myös ammatillinen eläkeikä nousee, henkilökohtainen eläkeikä sen sijaan säilyy ennallaan. Työssä jatkaminen yli vanhuuseläkeiän kerryttää lisää eläkettä.

Yleistä vanhuuseläkeikää ei ole enää, sillä vuoden 2017 alussa voimaan tulleen eläkeuudistuksen myötä eläkeikiä nostettiin ja jokaisella ikäluokalla on oma eläkeikänsä.

Ennen 1.1.1955 syntyneiden yleinen eläkeikä on 63 vuotta. Vuonna 1955 syntyneiden eläkeikä on kolme kuukautta korkeampi eli 63 vuotta ja 3 kuukautta. Vuonna 1956 syntyneiden eläkeikä taas on kolme kuukautta sitä korkeampi eli 63 vuotta ja 6 kuukautta.

- Eläkeikä muodostuu tällä periaatteella vuonna 1961 syntyneihin asti. Vuosina 1962-1964 syntyneiden eläkeikä on 65 vuotta, ja sitä nuorempien eläkeikä vahvistetaan myöhemmin elinaikaodotusten mukaan, Kevan eläkejohtaja Eija Korhonen kertoo.

Työssä jatkaminen yli vanhuuseläkeiän kerryttää lisää eläkettä

- Eläkkeelle ei toki tarvitse jäädä silloin, kun oma eläkeikä täyttyy, vaan töissä voi jatkaa niin kauan kuin haluaa ja töitä riittää. Työstä kertyy eläkettä 68-vuotiaaksi asti, joten mitä pidempään työskentelee, sitä enemmän eläkettä ehtii kertyä, kannustaa Korhonen.

Myös ammatillinen eläkeikä nousee

Kuntien ja valtion työntekijöillä on aiemmin ollut käytössä ammatillisia eläkeikiä, jos he ovat toimineet tietyissä ammateissa – esimerkiksi opettajan tai poliisin työssä. Ammatillinen eläkeikä on usein selvästi alempi kuin oman ikäluokan yleinen vanhuuseläkeikä.

Vuoden 2017 alusta voimaan tullut eläkeuudistus nosti kaikkia eläkeikiä, myös ammatillisia eläkeikiä. Jos voimassa oleva ammatillinen eläkeikä täyttyy vuonna 2018, uusi eläkeikä on 3 kuukautta tätä korkeampi. Vuonna 2019 täyttyvä eläkeikä nousi eläkeuudistuksen myötä 6 kuukaudella ja niin edelleen.

- Ammatillinen eläkeikä ei kuitenkaan voi nousta korkeammaksi kuin oman ikäluokan yleinen vanhuuseläkeikä, Eija Korhonen muistuttaa.

Henkilökohtainen eläkeikä säilyy entisellään

Työntekijällä voi olla oma henkilökohtainen eläkeikä, jos hän on työskennellyt julkisella alalla jo ennen vuotta 1993 ja työnteko on jatkunut ilman katkoja henkilökohtaisen eläkeiän saavuttamiseen asti.

Henkilökohtainen eläkeikä on yleensä korkeampi kuin yleinen vanhuuseläkeikä. Jos työntekijä jää eläkkeelle saavutettuaan yleisen eläkeiän, julkiselta alalta ennen vuotta 1995 kertynyt eläke lasketaan pienemmällä karttumaprosentilla kuin se laskettaisiin, jos jää eläkkeelle omassa henkilökohtaisessa eläkeiässään. Myöskään lisäeläkeoikeutta ei ole lainkaan. Näistä syistä on yleensä taloudellisesti kannattavaa jatkaa työntekoa omaan henkilökohtaiseen eläkeikään saakka.

Mistä oman eläkeiän tietää?

Jos oman eläkeiän suhteen on kysymyksiä, asian voi tarkistaa Kevan Omat eläketietosi -verkkopalvelusta. Palveluun kirjaudutaan verkkopankkitunnuksilla.

- Eläkeikä kannattaa varmistaa viimeistään sitten, kun eläkkeelle jääminen alkaa olla lähellä. Samalla voi tarkistaa verkkopalvelusta, että työeläkeotteen tiedot ovat oikein. Eläkkeen määrä lasketaan niiden mukaan eli on hyvä olla tarkkana, eläkejohtaja Eija Korhonen neuvoo.

Palvelussa olevasta arviolaskurista näkee myös sen, miten paljon työssä jatkaminen vaikuttaa eläkkeen määrään.

- Eläkettä kannattaa myös hakea palvelun kautta. Suurin osa tiedoista on siellä valmiina, joten hakemuksen täyttäminen sujuu nopeasti ja helposti. Myös eläkepäätöksen saa sitten nopeammin, Korhonen kannustaa.

 

Omat eläketietosi -palvelu

Tarkista työeläkeotteesi. Arvioi eläkelaskureilla eläkkeesi määrää. Hae eläkettä tai ammatillista kuntoutusta. Katso eläkkeesi maksutiedot. Korota veroprosenttiasi. Tilaa ilmoituksia omista päätöksistä ja asiakirjoista.

Tietoa eläkkeistä ja eläkkeen hakemisesta

Milloin jäädä eläkkeelle ja miten sitä haetaan? Tietoa eri eläkevaihtoehdoista, työeläkkeen määrästä ja eläketurvasta muutostilanteissa.