Stöd för psykiskt välbefinnande med låg tröskel

Arbetsförmåga Arbetsliv Kunderna berättar
Arbetsförmåga Arbetsliv Kunderna berättar

Problem som hänför sig till den psykiska hälsan inverkar på arbetslivet på olika sätt. Sjukfrånvaro och problem med arbetsförmågan på grund av psykisk ohälsa har blivit allt vanligare i olika yrkesgrupper och hos allt yngre arbetstagare. Åtgärder och hjälp med låg tröskel behövs för att stödja personalen redan innan utmaningarna med den psykiska hälsan utvecklas till problem eller inverkar på arbetsförmågan.

I Lapplands sjukvårdsdistrikt tog man tag i de ökade sjukskrivningarna och arbetsbelastningen genom praktiska åtgärder: sjukvårdsdistriktets personal har sedan våren haft möjlighet att gå på lösningsorienterad kortterapi utan separat diagnos eller remiss.

Nya metoder infördes i gott samarbete

Överskötare Ulla Hiltunen som ansvarar för sjukvårdsdistriktets arbetshälsa ochUlla Hiltunen 200x270.jpg arbetsmiljöledning talar för lågtröskelstöd och agila försök: - Vi vill satsa proaktivt på att upprätthålla arbetsförmågan, och på längre sikt förbättra arbetsplatsens dragningskraft och förmåga att behålla personal.

Organisationens ledning har engagerat sig i det nya verksamhetssättet och uppmuntrat de anställda att utnyttja tjänsten. Också cheferna har haft en betydande roll i att arbetstagarna har hittat tjänsten och att den har utnyttjats i stor utsträckning. - Cheferna har berättat att det nog finns ett behov av den här typen av verksamhetssätt.

Samarbetet löper smidigt också med företagshälsovården. - I vissa fall kan företagshälsovården rekommendera kortterapi och å andra sidan kan man i kortterapi styra klienten till företagshälsovården, de stöder alltså varandra, berättar Hiltunen.

Ny slags verksamhetsmodell möjliggör hjälp med låg tröskel

Kortterapitjänsten som arbetsgivaren erbjuder används månatligen av cirka 30 arbetstagare som stöd för att orka i det egna arbetet. - Våra arbetstagare har upplevt att kortterapi har varit till stor hjälp för orken i arbetet och det psykiska välbefinnandet.

En av arbetstagarna som utnyttjat kortterapi är Kirsti Lappalainen som arbetar som Kirsti Lappalainen 200x270.pngtillämpningsplanerare i sjukvårdsdistriktets dataadministration. Lappalainen är proffs på vårdarbete med lång erfarenhet och hon utnyttjade terapi för att få hjälp med saker som länge har tyngt henne. - Saker som hänt på jobbet för många år sedan lämnade inte mig i fred utan de tidigare tråkiga händelserna ledde till att jag inte längre kände glädje och mening i mitt arbete.

Lappalainen berättar att hon märkte annonsen om möjlighet till kortterapi på arbetsplatsens intranät och tog tillfället i akt. - Jag visste genast att det var något för mig.

Alla arbetstagare i sjukvårdsdistriktet kan söka sig till kortterapi. Verksamhetssättet och genomförandet definierades tillsammans med serviceproducenten. Arbetsgivaren bekostar ett visst antal kortterapisessioner under två år. Terapin sker utan remiss och antecknas inte i Omakanta. Terapisessionerna sker på egen tid och därför behöver man inte heller komma överens om tidsanvändningen på arbetsplatsen.

Många fortsätter i kortterapi på egen bekostnad också efter de sessioner som arbetsgivaren bekostat.

Betydande inverkan på arbetshälsan och orken

Hälften av de som utnyttjat tjänsten anser att den har betydande inverkan på orken. - Enligt anonym respons har kortterapi hjälpt att precisera de egna gränserna och främjat koncentrationen samt hjälpt att förstå de egna tankarna och vad som inverkar på utmattningen i arbetet och främjar orken, sammanfattar Hiltunen.

En del av arbetstagarna har upplevt att de också fått hjälp med att förstå sig själva och kollegorna och hittat metoder för att lindra stressfaktorerna.

Också Lappalainens erfarenheter av kortterapi har varit mycket positiva. Hon säger sig nu vara mycket nöjd med sitt arbete och med det hon åstadkommer på arbetet.

- Det räddade mig! Jag hittade betydelsefullheten i mitt arbete och de tankar som länge bekymrat mig plågar mig inte längre. Genom samtalen med terapeuten vågade jag också dyka ner i mina egna känslor. Jag märkte att allt är i sin ordning hos mig.