Partiell ålderspension gav avsevärt bättre livskvalitet

Pensioner Kunderna berättar
Pensioner Kunderna berättar

Arja Sipilä har gjort en lång karriär i arbetslivet. För drygt ett år sedan gick hon i partiell förtida ålderspension. Lite senare fick Arja nya arbetsuppgifter, vilket gjorde det möjligt för henne att förkorta sin arbetstid. Förändringen förbättrade hennes livskvalitet avsevärt.

Arja ansökte om partiell förtida ålderspension genast när hon kunde, dvs. i 61 års ålder. Keva började betala pension till henne i juli 2020.

– Jag ville använda mig av den här möjligheten genast. Jag ville förkorta min arbetstid med hjälp av partiell ålderspension. Den kortare arbetstiden har i sin tur gjort att jag vill jobba ända till 68 års ålder, berättar Arja.

Började jobba i 15 års ålder

Arja var 15 år gammal när hon började jobba i en lanthandel i Salo. Hon fick en ansvarsfull post i butiken redan som tjugoåring, och hon kom att stanna där i hela 20 år. Därefter hade Arja en egen städfirma i tretton år.

– När jag sålde mitt företag kände att jag behövde en förändring. Jag tänkte ta ett jobb till sjöss eller flytta till Lappland, men jag stannade halvvägs, på havsstranden i Vasa, säger hon skämtsamt.

Orsaken till det var att Arja träffade sin nuvarande man, som var Vasabo. När Arja hittade arbete i Vasa, var det solklart att hon skulle flytta. Hon var också intresserad av tvåspråkigheten. Arja har gillat att lära sig svenska, som hon numera pratar i sitt arbete varje dag.

– Jag jobbade som servicechef i städtjänsten hos Vasa stad sedan år 2012. Tjänsterna bolagiserades år 2018 och då flyttade jag till det kommunalt ägda bolaget TeeSe, berättar Arja.

Partiell ålderspension möjliggjorde fyra dagars arbetsvecka

I början av juli 2020 gick Arja i partiell förtida ålderspension.

– Jag valde genast att ta ut 50 procent av pensionen. Till en början jobbade jag på heltid samtidigt som jag var pensionerad, och därför kunde jag spara lite pengar, berättar Arja.

I början av år 2021 flyttade hon till personalavdelningen på TeeSe. Nu arbetar hon som personalplanerare. I början av mars började Arja göra kortare arbetstid.

– Som chef skulle jag inte ha kunnat jobba fyra dagar i veckan och därför sökte jag mig bort från chefsuppgifterna. Ursprungligen planerade jag att börja jobba tre dagar i veckan, men fyra dagar har känts riktigt bra.

– Mitt nuvarande jobb handlar om assisterande uppgifter på olika delområden inom personalförvaltningen. Jobbet är i princip annorlunda än tidigare, men det tangerar mitt tidigare yrke eftersom chefer jobbar en hel del med personalförvaltning. Samtidigt har jag fått lära mig mycket nytt till exempel om informationssystem, kollektivavtal och arbetslagstiftning. Det passar mig eftersom jag alltid gillat att lära mig, berättar Arja.

Arja-Sipila-toimistossa.gif

– Jag jobbade 45 år i ansträngande uppgifter, de sista åren som ansvarig chef, vilket var psykiskt tufft. Nu när jag får jobba fyra dagar i veckan orkar jag betydligt bättre i arbetslivet. Jag tror nu att jag kommer att fortsätta i arbetslivet ända tills jag fyller 68 år, om det bara finns jobb för mig.

Partiell ålderspension välbekant i arbetsgemenskapen

När Arja berättade att hon skulle ta partiell förtida ålderspension var det många i arbetsgemenskapen som redan hört om en sådan möjlighet.

– På jobbet fanns andra som gått i partiell ålderspension före mig, också en chef. Alla har förstått mitt beslut och tagit det bra. Branschen är hektisk, tempot är högt och många blir trötta. Branschen lider dessutom av brist på arbetskraft. Personalen åldras, och i det här jobbet får man lätt besvär med stöd- och rörelseorganen, berättar Arja.

– Arbetsgivaren har en positiv inställning till den här pensionsformen och till kortare arbetstid. Jag måste berömma min arbetsgivare som satsat mycket på arbetshälsa. Arbetsgivaren vill hålla människor kvar på jobbet på olika sätt, och därför finns det möjlighet till arbetstidsarrangemang av olika slag.

Information om partiell ålderspension av systern och Keva

Först fick Arja höra om partiell förtida ålderspension i medierna, och sedan ansökte hennes äldre syster om partiell ålderspension.

– Jag läste om saken på Kevas webbplats och använde räknarna i tjänsten Min pension för att jämföra alternativen. Jag fick veta att min ålderspension blir lite mindre, men nu kan jag spara pengar för ålderspensionstiden. Min pension kommer att vara liten i varje fall. Om jag får möjlighet att jobba till 68 års ålder, kompenserar det ganska bra för den ”förlorade” pensionen, säger Arja.

Arja ansökte om pensionen elektroniskt via tjänsten Min pension. Hon tycker att det var lätt att göra ansökan i tjänsten.

Den kortare arbetstiden ger möjligheter till fritidsaktiviteter och vila

Nu har Arja en ledig dag mer i veckan. Hon använder den för vila, fritidsintressen och vardagssysslor.

– Jag håller alltid ledigt på fredag. Den lediga dagen gör det möjligt för mig att resa på veckoslutet till barnbarnen i Salo.

– Jag har också en hundvalp med vilken jag går på rally-lydighet. Det är en slags lydnadskurs, men inte i någon militär stil, förklarar Arja.

Arja-Sipila-koiraharrastuksessa.gif

Tips för dig som funderar på partiell ålderspension

– Jag rekommenderar partiell förtida ålderspension för alla som vill fortsätta i arbetslivet men förkorta sin arbetstid. Det finns många olika sätt att förkorta arbetstiden och det lönar sig att prata med arbetsgivaren om alternativen. Det beror alltid på jobbet hur arbetstiden kan ordnas.

Arja anser att partiell ålderspension är det bästa sättet att förlänga karriärerna i arbetslivet.

– Många som arbetar i den offentliga sektorn har fysiskt ansträngande jobb, och det här gör det lättare att orka.

– Jag tycker också att man inte behöver bekymra sig över att pensionen i framtiden blir mindre, för vi vet ju ingenting om morgondagen. Det här har förbättrat min livskvalitet väldigt mycket, summerar Arja.