Kevas placeringar sjönk i skuggan av coronaviruset

Ekonomi och investering Keva
Ekonomi och investering Keva

Keva ansvarar för finansieringen av pensionerna och placeringen av pensionsmedlen i kommunsektorn. I januari–mars avkastade Kevas placeringar -10,4 %. I slutet av mars uppgick placeringarnas marknadsvärde till 50,2 miljarder euro. Vid motsvarande tidpunkt i fjol var marknadsvärdet 52,5 miljarder euro.

Övergången till distansarbete till följd av coronapandemin har enligt Kevas verkställande direktör Timo Kietäväinen lyckats väl.

- Utbetalningen och handläggningen av pensionerna, tjänsterna till arbetsgivar- och privatkunderna och andra tjänster fungerar väl på distans. Vi har också utvecklat andra tjänster som lämpar sig för undantagsförhållandena, berättar han. Den veckovisa Kevafiilis-enkäten som mäter de Kevaanställdas välmående har enligt Kietäväinen varit på en bra nivå.

- I fråga om placeringsverksamheten har det varit centralt att vi har kunnat garantera Kevas likviditet, betonar Kietäväinen.

Marknadsvärdet av avkastningen på Kevas placeringar var -10,4 procent i januari–mars. Kapitalplaceringarna avkastade 3,2 % medan avkastningen på fastighetsplaceringarna (inklusive fastighetsfonder) var 1,4 %. Marknadsvärdet av avkastningen på andra tillgångsslag var negativt: noterade aktier -22,0 %, ränteplaceringar -5,7 % och hedgefonder -3,0 %.

Den långsiktiga avkastningen på Kevas placeringar är på en god nivå. Den kumulativa kapitalvägda realavkastningen från fonderingens början (1988) fram till rapporteringstidpunkten var 3,6 % per år. Den reella genomsnittliga avkastningen utan kapitalvägning under motsvarande period var 5,1 %. Realavkastningen utan kapitalvägning för de fem senaste åren har varit 1,4 % och realavkastningen för tio år 3,8 %.

Räntepapperen (inklusive inverkan av derivat) utgjorde 38,5 % av Kevas totala placeringstillgångar, och andelen noterade aktier och aktiefonder var 34,3 %. Bland de mindre tillgångsslagen var andelen kapitalplaceringar 12,3 %, hedgefonder 7,7 % och fastighetsplaceringar 7,1 %.

Enligt placeringsdirektör Ari Huotari var coronaviruset denna gång den faktor som ledde till den kraftiga rekylen på kapitalmarknaden. Till exempel aktiemarknaden rasade i en takt som saknar motstycke.

- I detta skede bromsades den kraftigaste nedgången av de stödåtgärder som vidtogs av centralbankerna och andra offentliga aktörer och marknaden har nu återhämtat sig något efter det värsta skedet, berättar han.

- Utsikterna för den globala ekonomin för de närmaste åren är ändå väldigt dystra redan nu, och ingen vet med säkerhet hur coronapandemin kommer att fortsätta. På kapitalmarknaden har vi troligen först sett den första delen av epidemins konsekvenser, uppskattar Huotari.

 

Ytterligare information:
Verkställande direktör Timo Kietäväinen, tfn 020 614 2201
Placeringsdirektör Ari Huotari, tfn 020 614 2205
Ekonomidirektör Tom Kåla, tfn 020 614 2211
Siffrorna i detta meddelande är oreviderade.