Information kring årsskiftet till pensionstagarna

Pensioner
Pensioner

Vid årsskiftet är pensionstagarna särskilt intresserade av pensionsbeloppet år 2023, beskattningen av pensionen och pensionsutbetalningsdagarna. Läs den viktigaste aktuella informationen här.

Pensionsutbetalningsdagar 2023

Utbetalningsdagarna för pensionen 2023 kan du kolla på sidan Pensionsutbetalningsdagar.

Du får årsbrev i december–januari

Du får ett årsbrev från Keva i december–januari. Brevet kommer senast på utbetalningsdagen för pensionen i januari.

Vi skickar årsbrevet per post samt elektroniskt till tjänsten Min pension. Om du har beställt dina dokument uteslutande i elektronisk form till tjänsten Min pension skickar vi inte brevet separat på papper till dig.

I årsbrevet ser du hur mycket pension som har betalats ut till dig 2022. Du ser också procentsatsen för indexjusteringen och ditt pensionsbelopp i januari 2023.

Läs mer i nyheterna:

Pensionstagarna får årsbrev december–januari

Årsbreven till statens pensionstagare senast 20.1.2023

Skattesatserna för 2023 träder i kraft i februari

Förskottsinnehållningen på pensionen för januari verkställs ännu enligt skattesatserna för 2022.

De nya skattesatserna för 2023 träder i kraft 1.2.2023.
Keva får ditt nya skattekort direkt från Skatteförvaltningen. Du behöver alltså inte meddela din skattesats till Keva.

Keva har meddelat beloppet av din pension till Skatteförvaltningen och i det beaktas också indexhöjningen för 2023. Vi får alltså av Skatteförvaltningen ett skattekort i vilket indexhöjningen har beaktats. Du behöver inte söka nytt skattekort på grund av indexhöjningen 2023 om du hade en löpande pension före november 2022.

I december skickade Skatteförvaltningen till en del av pensionstagarna skattekort med en felaktig skattesats för 2023. Skatteförvaltningen har korrigerat felet och lämnat till Keva på elektronisk väg nya skattekort som träder i kraft 1.2.2023. Du behöver inte göra någonting själv, utom om du vill höja skattesatsen.

De nya skattesatserna syns i tjänsten Min pension ett par dagar före utbetalningen av februari månads pension.

Läs mer i nyheterna:

Pensionstagarnas skatteprocent för 2023 träder i kraft i februari

Keva får från Skatteförvaltningen de korrigerade skattekorten som träder i kraft i februari 2023

Om du vill höja din skattesats

Om du vill höja skattesatsen för 2023 gör du det enklast i vår nättjänst Min pension. När du använder tjänsten Min pension undviker du att hamna i telefonkö: det är nämligen ofta rusning i vår telefontjänst i början av året.

Om du har meddelat en högre skattesats för 2023 till Keva före februari och fått ett nytt korrigerat skattekort från Skatteförvaltningen ska du i februari meddela höjningen av skattesatsen på nytt till Keva. Läs mer i nyheten: Keva får från Skatteförvaltningen de korrigerade skattekorten som träder i kraft i februari 2023

Beställ pappersfri tjänst i nättjänsten Min pension

Beställ pappersfri tjänst i nättjänsten Min pension: då får du genast ett e-postmeddelande eller ett sms när ditt årsbrev kan läsas i tjänsten Min pension och slipper vänta på pappersposten.

Om du beställer pappersfri tjänst mellan 13.10.2022 och 28.2.2023 kan du samtidigt delta i utlottningen av iPad-surfplattor!

Uppdatera ditt personliga telefonnummer och/eller din e-postadress i tjänsten Min pension. Beställ samtidigt aviseringar om meddelanden, beslut och dokument som kommer in i tjänsten. På så sätt kan vi kontakta dig så fort som möjligt när du har fått ett beslut eller annan post till tjänsten.

Du ser punkten Mina uppgifter när du klickar på ditt namn i övre hörnet i tjänsten Min pension.