Pensionstagarnas skatteprocent för 2023 träder i kraft i februari

Pensioner
Pensioner

Pensionstagarnas nya skatteprocent för 2023 träder i kraft 1.2.2023. Förskottsinnehållningen på pensionen för januari verkställs ännu enligt skatteprocenten för 2022.

Pensionstagarnas nya skatteprocent för 2023 träder i kraft i februari 2023. Keva får ditt nya skattekort direkt från Skatteförvaltningen. Du behöver alltså inte meddela din skatteprocent till Keva.

Keva har meddelat beloppet av din pension för nästa år till Skatteförvaltningen och i det beaktas också indexhöjningen för 2023. Vi får alltså av Skatteförvaltningen ett skattekort i vilket indexhöjningen har beaktats. Du behöver inte meddela indexhöjningen till Skatteförvaltningen.

Du behöver inte ansöka om ett nytt skattekort på grund av indexhöjningen 2023, om din pension har betalts ut före november 2022. Vi har meddelat Skatteförvaltningen de ändrade uppgifterna om din pension.

De nya skatteprocenten syns i tjänsten Min pension ett par dagar före utbetalningen av februari månads pension.

Skatteförvaltningen skickar å sin sida skattekorten till kunderna i december–januari.

Förskottsinnehållningen på pensionen för januari verkställs ännu enligt skatteprocenten för 2022.

Om du har fått pensionsbeslut efter 3.11.2022, beställ då själv skattekort för 2023

Om ditt pensionsbeslut har fattats efter 3.11.2022 ska du själv ansöka om nytt skattekort för år 2023. Du kan beställa ett nytt skattekort på adressen www.skatt.fi/minskatt.

Efter att du har beställt skattekortet skickar Skatteförvaltningen det elektroniskt direkt till Keva, så du behöver inte skicka det separat till oss.

Om du vill höja din skatteprocent

Om du vill höja skatteprocenten för 2023 gör du det enklast i vår nättjänst Min pension.

Uppdatera dina kontaktuppgifter

Uppdatera ditt personliga telefonnummer och/eller din e-postadress i tjänsten Min pension. Beställ samtidigt aviseringar om meddelanden, beslut och dokument som kommer in i tjänsten. På så sätt kan vi kontakta dig så fort som möjligt när du har fått ett beslut eller annan post till tjänsten.

Du ser punkten Mina uppgifter när du klickar på ditt namn i övre hörnet i tjänsten Min pension.

Beställ samtidigt pappersfri tjänst: då får du genast ett e-postmeddelande eller ett sms när ditt årsbrev kan läsas i tjänsten Min pension och slipper vänta på pappersposten. Om du har beställt pappersfri tjänst mellan 13.10.2022 och 28.2.2023 deltar du samtidigt i utlottningen av iPad-surfplattor!