Atro Mäkiläs karriärberättelse: Antalet år i arbete tyder på att jag tycker om mitt jobb

Karriärberättelse
Karriärberättelse

Att följa med händelserna i världen är vid sidan av siffror och nyckeltal viktigt i Atro Mäkiläs arbete som portföljförvaltare. Att lära sig nytt motiverar honom och upprätthåller intresset för arbetet.

Atro Mäkilä är äldre portföljförvaltare i enheten för direkta ränteplaceringar, valuta och derivat.

Mäkilä Atro C.jpg

Atro skulle egentligen bli fysiker men efter ett mellanår vid ett amerikanskt universitet efter gymnasiet i slutet av 1980-talet började ekonomi intressera honom. Efter ett par år av studier i Otnäs började han vid Helsingfors handelshögskola.

- Jag har inte ångrat mig. En bra grund i matematiska ämnen är också ett plus i fråga om ekonomi och finansiering, konstaterar han.

I sin gradu undersökte Atro mätning av högskolornas effektivitet. Efter utexamineringen blev han av sin handledare anställd vid Etla där arbetet fortsatte inom forskning av utbildning och teknik. Cirka fem år förflöt i det akademiska arbetet men sedan råkade dåvarande Leonia Bank ledigförklara en visstidsanställning som bankekonom.

- När it-bubblan sprack vid millennieskiftet tog jag det avgörande steget mot kapitalmarknaden. På Leonia gjorde jag i ungefär fem år kreditriskanalyser över inhemska företag och deltog i försäljningen av bankens tjänster. När jag år 2004 såg Evlis annons om ett jobb som portföljförvaltare i företagslåneteamet var profilen så lämplig att jag var helt enkelt tvungen att söka det, berättar Atro.

- Jag hade inte planerat någon karriär som portföljförvaltare och i synnerhet inte i ett pensionsbolag, men här är jag. Jag har nu förvaltat en portfölj redan i 17 år varav nio år på Keva. Antalet år i arbete tyder på att jag tycker om mitt jobb, säger Atro med ett skratt.

Siffror och syn

Portföljförvaltning betyder inte enbart siffror och nyckeltal för Atro.

- Jag upplever att det är viktigare med omfattande uppföljning av världen. Vid sidan av analys av företag och ekonomi försöker jag lära mig att förstå till exempel politik, geopolitik, den teknologiska utvecklingen, klimatförändringen, historia och på sistone till och med medicin, berättar han.

Att lära sig nytt motiverar Atro som konstaterar att också intresset tryter om lärandet upphör.

- Till all lycka lär sig en portföljförvaltare hela tiden nytt. Under min karriär har världen och marknaden gått från kris till kris. Kriserna kan vara psykiskt belastande såsom kriget i Ukraina men man lär sig något av varje kris, säger Atro.

Han värdesätter sina kompetenta kollegor som också hjälper honom att utveckla yrkeskompetensen.

- Kevas placeringsfunktion har samlat ihop enorm kompetens: alla är experter inom sitt område och man kan alltid fråga kollegan om de egna kunskaperna inte räcker till.

Också Kevas långsiktiga placeringssätt ser Atro som positivt.

- Man behöver inte reagera på varje marknadsrörelse. På samma sätt kan alla portföljförvaltare på Keva blicka längre än marknadsstörningarna och förverkliga sin syn i lugn och ro.

Balans mellan arbete och fritid

Till all lycka är livet inte bara arbete. På Keva går det bra att balansera arbete och fritid, och det blir också tid över för hobbyer.

- Jag cyklar, fiskar, sköter trädgården, läser och lagar mat på fritiden. Allra bäst slappnar jag av och återhämtar mig i den höstliga svampskogen.


Atros tre viktiga saker på jobbet:

1. Med tanke på yrket är ständigt lärande av nya kunskaper den överlägset viktigaste drivkraften.

2. För mig betyder det också mycket att jag deltar i en viktig roll i att trygga finansieringen av pensionerna.

3. Portföljförvaltarens arbete är roligt! Också i det här arbetet finns det lugna och tråkiga dagar men som motvikt till dem upprätthålls intresset tack vare oväntade och spännande arbetsdagar.

Mäkilä Atro B.jpg

Karriärberättelse