Esihenkilöt, hyvää työtä!
Esihenkilötyö on samanaikaisesti etuoikeus ja painekattila. Se tarjoaa mahdollisuuden kulkea samaa matkaa muiden kanssa – kuulla, auttaa ja opastaa. Samalla esihenkilötyöhön kohdistuu monenlaisia odotuksia ja vaatimuksia. Mitä julkisen alan työntekijät ajattelevat esihenkilötyöstä ja miten heidän näkemyksensä esihenkilöiden toiminnasta ovat kehittyneet?
Esihenkilötyöhön kohdistuu painetta monelta suunnalta. Työtehtävien kasaantuminen, julkisuus työyhteisössä ja mediassa, päättäjien pyynnöt ja toiveet. Ihmistyön johtamisen ja henkilökemioiden vaikeus ja ihanuus. Vastuu puuttua jämäkästi ja tasapuolisesti. Olla työelämässä tarkkailun alaisella paikalla, jossa omankin yksityisyyden raja toisinaan hämärtyy.
Esihenkilötyö on kehittynyt ja vaikuttaa koettuun työhyvinvointiin
Kevan helmikuussa 2025 julkaiseman julkisen alan työhyvinvointia koskevan tutkimuksen perusteella esihenkilötyö on kehittynyt kaikilla sektoreilla osittain hyvinkin merkittävästi. Kehitys näyttää systemaattiselta, asiaan on kiinnitetty huomiota. Tehty työ kantaa nyt hedelmää.
Tyytyväisyys esihenkilötyötä kohtaan on kehittynyt kautta linjan, mutta eroja eri sektoreiden kesken esiintyy. Yli kaksi kolmasosaa työntekijöistä on tyytyväisiä esihenkilönsä johtamistapaan, eniten valtiolla (77 %). Aiempaa useampi kokee myös, että esihenkilö käsittelee työhön liittyviä muutoksia henkilöstön kanssa.
Tuen ja palautteen saaminen on lisääntynyt. Hyvinvointialueilla, valtiolla ja kirkossa aiempaa useampi kokee saavansa esihenkilöltään apua. Terveysalalla esihenkilönsä tukeen tyytyväisten työntekijöiden osuus kasvoi erityisen selkeästi.
Tulokset kertovat, kuinka esihenkilön toiminta vaikuttaa työhyvinvointiin. Työntekijät, jotka kertovat saavansa esihenkilöltään tukea ja oikeudenmukaista kohtelua, kokevat muita enemmän työn iloa ja voimavaroja kohdata muutoksia, sekä palautuvat paremmin työstään.
Esihenkilöiden oma hyvinvointi on heikentynyt – herätys erityisesti hyvinvointialueilla
Tuloksissa on paljon hyvää ja tulevaisuutta ajatellen rohkaisevaa. Silti huomionarvioista tuloksissa on hyvinvointialueilla toimivien esihenkilöiden kokema työhyvinvoinnin heikentyminen vuodesta 2022.
Esihenkilö- tai työnjohtotehtävissä hyvinvointialueilla toimivista vastaajista 72 prosenttia koki nyt henkisen työkykynsä hyväksi tai erinomaiseksi, kun vuonna 2022 osuus oli 87 prosenttia. Kaikilla muilla sektoreilla vähintään neljä viidestä esihenkilöstä arvioi henkisen työkykynsä hyväksi tai erinomaiseksi.
Vain puolet tutkimukseen vastanneista esihenkilöistä kokee, että heille on resursoitu riittävästi aikaa henkilöstöasioiden hoitamiseen. Joten hienoa työtä esihenkilöt, jotka tämän koetun aikapaineen sisällä ovat tutkimuksemme perusteella onnistuneet työssään hyvin!
Tukea, tietoa ja työvälineitä esihenkilöille
Muistetaan kuunnella esihenkilöiden oman jaksamisen tilaa herkällä korvalla, ja kohdistaa henkilöstökyselyt koskemaan myös heidän työtänsä. Kevan esihenkilökysely sekä Pulssi-palvelu ovat tähän erinomaisia, työnantajille maksuttomia työkaluja. Järjestetään käytettävissä olevin keinoin esihenkilöille aika levätä ja palautua.
Muistathan, esihenkilö, että löydät tukea työhösi myös Kevan Oppimisympäristöstä, jossa on uudistunut oppimisalue ”Oman hyvinvoinnin työkalut”. Käy tsekkaamassa!
Keva julkaisee kesällä 2025 katsauksen ”Työkykyjohtaminen ja työterveysyhteistyö julkisella alalla 2025”. Raportti sisältää uutta tietoa työkykyjohtamiseen liittyen. Seuraa Kevan uutisia, niin pysyt aktiivisesti mukana tutkimusmatkallamme.