Hankejohtaja Maija Träskelin luotsaa tänä vuonna päättyvää Kevan Kestävää työelämää -hanketta. Lähitulevaisuudessa siintää jo asiakasyhteistyössä hioutuneet lopputuotokset sekä niiden vaikutukset, jotka eivät synny ilman muutosta.
Miten hankematkasi on sujunut, Maija?
Hankeaika on kulunut todella vauhdikkaasti! On kuitenkin hienoa huomata, miten paljon olemme lyhyessä ajassa saaneet aikaan.
Työtä on tehty yhdessä hankeryhmän, mutta ennen kaikkea julkisen alan työnantajien kanssa. Hanketta on rakennettu alusta saakka asiakkaitamme kuunnellen, kysyen ja matkan varrella yhdessä oivaltaen.
Uskon, että yhteistyö on juuri se timantti kehittämistyön ytimessä, jonka avulla tässä kompleksisessa maailmassa on mahdollista löytää toimivia ratkaisuja.
Vuosi 2024 on hankkeen viimeinen vuosi. Mitä odotat tältä vuodelta?
Kestävää työelämää -hankkeen tavoitteena on tukea julkisen alan työpaikkoja työkyvyttömyysriskien vähentämisessä sekä kehittää uusia työvälineitä, palveluita ja hyviä käytäntöjä työkykyjohtamisen tueksi. Odotan erityisesti sitä, että kovan uurastuksemme tulokset alkavat vähitellen tulla näkyviksi.
Pyrimme kiteyttämään hankeaikana kertyneet arvokkaat opit, oivallukset ja tuotokset siten, että niistä pääsevät hyötymään laajasti koko julkisen alan työnantajat.
Mitä työpäiviisi tällä hetkellä kuuluu?
Hankejohtajana minulla on vastuu siitä, että hankkeemme vastaa sille asetettuihin tavoitteisiin ja että projektipäälliköillämme on edellytykset onnistua työssään. Hankejohtajan työ on pitkälti viestimistä, raportointia, kokonaisuuden hallintaa sekä yhteistyötä sidosryhmien, ohjausryhmän ja rahoittavien tahojen kanssa.
Viime viikkoina työpöydälläni on ollut viime vuoden raportointi, budjettiasiat, vaikutusten arvioinnin mittarit sekä hankkeen uusien tukiprojektien käynnistämisen tukeminen. Olen myös ehtinyt suunnittelemaan hankkeen tulevaa maaliskuista kehittämispäivää.
Mikä hankkeessa erityisesti innostaa sinua?
Työssäni innostaa moni asia. Ennen kaikkea koen, että se, että saan olla mukana rakentamassa kestävää työelämää julkisella alalla, on valtavan suuri arvo ja motivaation lähde jo itsessään.
Hanketyö on ollut siinä mielessä varsin kiitollista, että pystyn konkreettisesti näkemään työmme tuloksia. On palkitsevaa nähdä, miten lyhyessä ajassa olemme saaneet hankkeen käyntiin, luotua sille toimivat rakenteet ja prosessit sekä ennen kaikkea tuloksia aikaan yhdessä asiakkaidemme kanssa.
Olen valtavan ylpeä ja kiitollinen meidän koko hankeporukasta, jota ilman ei olisi tätä hankettakaan.
Mistä osaamisesta on erityisesti hyötyä tehtävässäsi?
Hanke on varsin laaja kokonaisuus, jonka johtamisessa monipuolisesta työkokemuksestani on ehdottomasti hyötyä. Vahva ymmärrys työkykyjohtamisesta ja sen kehittämisestä ovat ytimessä, mutta myös kokemus projektijohtamisesta, palvelukehityksestä ja tutkimustyöstä ovat olleet avuksi.
Lisäksi kauempana työhistoriassani oleva sosiaalialan tausta auttaa edelleen siinä, että pystyn ymmärtämään paremmin asiakkaidemme työn edellytyksiä ja haasteita.
Uskon, että oma positiivinen asenteeni ja palautteen antaminen ovat olleet hankeryhmälle tärkeitä. Paras fiilis itselleni syntyy ehdottomasti siitä, kun näen, miten ryhmämme onnistuu niin yksilöinä kuin yhdessä ja kun ihmiset pääsevät loistamaan juuri siinä, missä ovat hyviä.
Mikä on asia, jota muut eivät välttämättä tiedä sinusta?
Ehkäpä kovinkaan suuri salaisuus monelle ei liene, että elän niitä kuuluisia ruuhkavuosia. Viikkoni täyttyvät työn ja työmatkojen lisäksi lapsiarjen pyörittämisestä, koko perheen harrastuksista ja urheilemisesta. Arki vaatii siis jonkin verran organisointikykyä, jotta kiireen tunne ei pääse kasvamaan ja palautumiselle jää riittävästi aikaa.
Oman arkeni toimivuuden salaisuus piilee selkeissä arkirutiineissa. Sanotaan, että rutiinit luovat turvaa lapsille, mutta uskon, että ne tuovat sitä yhtä lailla myös aikuisille. Arki helpottuu, kun joka kohdassa ei tarvitse miettiä erikseen, miten tehdään.
Myös priorisointia tarvitaan, eikä oma hyvinvointi saisi ainakaan toistuvasti olla viimeisenä listalla. Omia palautumiskeinoja on hyvä miettiä ja sisällyttää niitä osaksi arkirutiineja: toiselle se voi olla liikunta ja toiselle kotisohvalla loikoilu. Itse nautin molemmista.
2+1 ajatusta tai oivallusta hankkeesta
1 Johtaminen on viestintää, joka tapahtuu ennen kaikkea vuorovaikutuksessa. Tähän kannattaa panostaa.
2 Ilman muutosta ei synny vaikutuksia. Isokin muutos voi kuitenkin lähteä liikkeelle hyvinkin pienistä asioista - erityisesti silloin, kun ne osuvat lähelle arkea ja niiden takana on jaettu ymmärrys muutoksen merkityksestä.
3 Myönteisen palautteen voima on uskomaton ja siten tärkeä osa kestävää työelämää.
Kestävää työelämää -hanke
Vuosina 2022–2024 toteutettavan Kestävää työelämää -hankkeen tavoitteena on vahvistaa julkisen alan henkilöstön työkykyä sekä vähentää työkyvyttömyyttä ja sen aiheuttamia kustannuksia.
Hanke auttaa julkisen alan organisaatioita selviytymään ja palautumaan koronapandemiasta sekä työkyvyttömyysriskien kasvusta. Hankkeelle myönnetty valtionavustus liittyy EU:n elpymis- ja palautumistukivälineestä rahoitettavaan Suomen kestävän kasvun ohjelmaan.
Hanke vauhdittaa ennakoivan työkykyjohtamisen kehittymistä ja vahvistaa tiedolla johtamisen perustaa työkykyjohtamisessa. Painopisteinä ovat sote-, opetus- ja turvallisuusala, mutta hankkeen tuotokset jaetaan koko julkisen alan käyttöön.