Arbetsprövning stöder deltagande i arbetet och upprätthåller kontakten till arbetslivet

Arbetsförmåga Arbetsliv Tjänster
Arbetsförmåga Arbetsliv Tjänster

När en arbetstagare har varit frånvarande från arbetet på grund av depression eller någon annan mental störning är det i genomsnitt svårare att återvända till arbetet. Utöver de traditionella metoderna inom arbetspensionsrehabilitering behövs därför särskilt för personer som får rehabiliteringsstöd på grund av depression lämplig yrkesinriktad rehabilitering som stöd för återgången till arbetet.

Frånvaro från arbetet på grund av psykisk ohälsa har ökat och det är ofta fråga om långa frånvaroperioder. Keva har inlett ett pilotförsök där det undersöks om man kan påverka återgången till arbetet efter rehabiliteringsstöd genom att stödja personens deltagande i arbetsuppgifter på arbetsplatsen medan hen fortfarande får rehabiliteringsstöd redan i det skede då den egentliga återgången till arbetet ännu inte är aktuell.

Stöd för återgång till arbetet för en person som får rehabiliteringsstöd på grund av depression

Deltagarna i pilotförsöket som stöder kontakten till arbetslivet är arbetsgivare i kommunsektorn som strävar efter att göra det smidigare för arbetstagare som får rehabiliteringsstöd att återvända till arbetet och att minska risken för bestående invalidpension.  

Eija Tetri-Lähde som är personaldirektör i Kangasala väntar ivrigt på det nya försöket: - Vi utvecklar verksamhetsmodellerna för arbetsmiljöledning ytterligare och inkluderar synpunkter på psykisk hälsa i verksamhetsmodellerna. Pilotförsöket passar utmärkt i det här utvecklingsarbetet, säger Tetri-Lähde.

Också Minna Kekarainen, personaldirektör i Ylöjärvi, värdesätter de nya verksamhetsmodellerna och metoderna: - Vi vill också vara med om att skapa ny praxis som hjälper oss att utföra vårt arbete på bästa möjliga sätt.

Pilotförsöket går ut på att arbetsgivarna erbjuder arbetstagare som får rehabiliteringsstöd på grund av depression möjlighet att delta i arbetet redan före den egentliga återgången till arbetet.

Arbetsprövningen sker på den egna arbetsplatsen där arbetstagaren utför arbetsuppgifter som man kommit överens om på förhand. I pilotförsöket har deltagandet i arbetsprövningen inga strikta ramar utan man kan komma överens om arbetsuppgifterna enligt arbetstagarens hälsotillstånd och intresse.

Det nya flexibla försöket får beröm av arbetsgivarna: - De nuvarande metoderna inom yrkesinriktad rehabilitering lämpar sig inte nödvändigtvis som sådana som stöd för återgång till arbetet. En arbetstid på 20 timmar i veckan kan till en början vara för mycket när man har länge varit borta från arbetslivet, säger Ninni Korhonen, arbetarskyddschef i Tusby kommun.

Om återgången till arbetet inte lyckas?

En arbetsprövning som stöder kontakten till arbetslivet förbereder arbetstagaren för återgång till arbetet eller för sedvanlig arbetsprövning. Den bidrar också till att hitta alternativa arbetsuppgifter till personer som återhämtar sig från depression. Arbetsprövning förutsätter med andra ord inte att arbetstagaren fortsätter i samma uppgifter efter återgången till arbetet.

Enligt Korhonen är det i kommunsektorn ofta svårt eller över huvud taget inte möjligt att skapa en fast eller en helt ny uppgift, och det är även möjligt att återgång till arbetet till de egna uppgifterna efter arbetsprövning inte är en bra lösning med tanke på stödet för arbetsförmågan. - Samtidigt märker man emellertid att man inte heller rehabiliteras genom att stanna hemma.

Även Kekarainen berättar att det primära målet är att stödja arbetstagarnas arbetshälsa och främja återgången till arbetet aktivt bland annat genom att man effektivt utnyttjar omplacering.

”Vi hoppas att försöket lyckas och att arbetslivsinriktad arbetsprövning framöver blir ett bra komplement till utbudet inom yrkesinriktad rehabilitering.”

Följ upp resultaten av pilotförsöket på Kevas webbplats

Keva sammanställer en slutrapport om pilotförsöket, och alla parters erfarenheter utnyttjas i den. I fortsättningen har arbetsgivarna tillgång till rapporten. Vi berättar om hur pilotförsöket framskrider också på vår webbplats.