Wow-upplevelser varje vecka i Kevas studiepraktik

Arbetsliv Karriärberättelse
Arbetsliv Karriärberättelse

Jenni Kangas som studerar till rehabiliteringshandledare berömmer sin lyckade studiepraktik på Keva och det stöd hon fick av arbetsgemenskapen under praktikperioden. Tiden på Keva öppnade upp nya perspektiv för Kangas både i studierna och i arbetspensionsbranschen samtidigt som hon fördjupade sin kompetens och fick en mängd andra färdigheter i arbetslivet.

jenni kangas.jpg

Jenni Kangas kom till Keva med stöd av ett partnerskapsavtal som undertecknades våren 2023 mellan rehabiliteringsinstitutet vid Jyväskylä yrkeshögskola (Jyväskylän ammattikorkeakoulun (Jamk) Kuntoutusinstituutti) och Keva. En av de viktigaste samarbetsformerna är studentsamarbete. Inom ramen för partnerskapsavtalet främjas också bland annat gemensamma forsknings- och utvecklingsprojekt och utvecklas specialistkunskaper.

Kangas säger att praktiken startade smidigt och hon kände sig välkommen till Keva redan från första dagen av praktiken.

- Jag visste inte mycket om Keva före praktiken men det var något i ansökningsannonsen som tilltalade mig. Arbetspensionsbranschen verkade intressant och erbjöd något nytt som ännu inte hade behandlats i studierna. Jag inspirerades också av möjligheten att vara något av en pionjär, eftersom praktiken var den första i samarbetet mellan Jamk och Keva, berättar Kangas.

Inblick i rehabiliteringsspecialistens varierande arbetsuppgifter

I början av praktiken började Kangas sätta sig in i rehabiliteringsspecialistens uppgifter. Även om de under de första dagarna kändes väldigt omfattande blev hon inte avskräckt utan lärde sig mer i snabb takt.

– Praktiken gav jättemycket kunskap om arbetspensionsbranschen och vidgade min syn på yrkesinriktad rehabilitering och pensioner. Jag har tidigare jobbat med kundrehabilitering ansikte mot ansikte och lärde mig nu vad som händer bakom rehabiliteringsprocessen.

Kangas upplevde det tvärvetenskapliga samarbetet och arbetet med intressenter som särskilt intressant.

- Det var fantastiskt att höra och se hur sakkunnigläkarna och andra experter arbetar och gör sitt arbete, berömmer Kangas.

En likvärdig medlem av arbetsgemenskapen

Utöver de yrkesmässiga lärdomarna gläder sig Kangas över mottagandet på Keva och känner att hon har varit en likvärdig medlem och kollega i arbetsgemenskapen.

- Keva är en lättillgänglig och professionell arbetsgemenskap. Förutom gemensamt arbete verkar de Kevaanställda också ha gemensamma värderingar och en gemensam uppfattning om världen.

Kangas berömmer också utvecklingsmöjligheterna på Keva.

- Jag fick wow-upplevelser varje vecka. Det var framgångar på jobbet, personlig utveckling och insikter som gällde det tidigare arbetet, så här efteråt. Också till exempel inspirationsföreläsningarna om hörnstenarna i sakkunnigarbetet och sakkunnigläkarnas temalektioner bidrog till personliga insikter, beskriver Kangas.

Under praktiken uppskattade Kangas det självständiga arbetet och att hon ständigt fick nya utmaningar. Hon fick alltid stöd för sitt arbete.

Ömsesidigt lärande även för handledaren

Kangas handledare under praktiken var Laura Jäppinen som är expert på arbetsförmåga på Keva.

laura jappinen.jpg

Jäppinen upplevde det som oerhört givande att fungera som handledare och hon berättar hur det också fick henne att tänka närmare på sitt eget arbete.

- När man har arbetat länge och känner till det grundligt, tänker man inte så mycket på det i vardagen. Handledningen krävde att jag funderade på de olika komponenterna i mitt eget arbete. Jag lärde mig också mycket om mig själv: Hur jag ser på mitt arbete, hur jag gör det och vilka värderingar och attityder som är förknippade med arbetet. Erfarenheten fördjupade mina färdigheter och fick mig att fokusera, koncentrera mig på situationen och ge feedback, säger Jäppinen.

Hon ser praktiken som en ömsesidig inlärningsprocess.

- Jenni hade med sig ett nytt perspektiv på tjänsteleverantörernas arbete och kundarbete från fältet. Vi diskuterade också en hel del hur arbetspensionsbranschen skulle kunna lyftas fram och få ungdomar att intressera sig för den.

Både Kangas och Jäppinen berömmer det stöd som praktikanten under hela praktiken fick av såväl handledaren som kollegor i enheten. Att praktiken lyckades så väl kan därför ses som en framgång för hela arbetsgemenskapen.