Aiotko hakea lähiaikoina vanhuuseläkettä? Muista nämä asiat

Eläkkeet
Eläkkeet

Kun olet päättänyt hakea vanhuuseläkettä, sinun kannattaa irtisanoutua työstäsi vähintään kuukautta ennen eläkkeen hakemista. Lisäksi sinun tulisi tarkistaa, että ansiotietosi on rekisteröity oikein työeläkeotteelle. Vanhuuseläkehakemus kannattaa tehdä aikaisintaan 2 kuukautta ennen eläkkeen alkamista.

Kun olet päättänyt hakea vanhuuseläkettä, sinun kannattaa irtisanoutua työstäsi vähintään kuukautta ennen eläkkeen hakemista. Työnantajasi tulisi viedä tällöin palvelussuhteesi päättymistiedon valmiiksi tulorekisteriin. Tämä takaa sen, että kun vanhuuseläkehakemuksesi saapuu Kevaan, meillä on jo valmiina tieto työsuhteesi päättymisestä ja voimme tehdä sinulle eläkepäätöksen viivytyksettä. Ilman työsuhteen päättymistietoa vanhuuseläkepäätöstä ei voida tehdä.

- Oman työnantajan kanssa asioista sopiminen ajoissa nopeuttaa eläkkeen käsittelyä selkeästi. Työsuhteen päättymistieto siirtyy yleensä palkanmaksun yhteydessä työnantajalta tulorekisteriin. Jos kuukausipalkkainen henkilö irtisanoo itsensä juuri palkanmaksupäivänä ja lähettää eläkehakemuksen samaan aikaan, jää hakemus noin kuukaudeksi odottamaan työsuhteen päättymistietoa tulorekisteristä, selventää eläkejohtaja Eija Korhonen.

Eläkehakemus kannattaa tehdä sähköisesti

Eläkehakemus kannattaa täyttää Kevan Omat eläketietosi -palvelussa, sillä sähköisesti saapuvat hakemukset voidaan käsitellä paperisia hakemuksia nopeammin. Jos eläkkeen hakee sähköisesti, saa siis päätöksen nopeammin.

Vanhuuseläkehakemus kannattaa tehdä aikaisintaan kaksi kuukautta ennen eläkkeen alkamista.

- Liian aikaisin hakemusta ei kannata tehdä, sillä useita kuukausia etuajassa tehdyistä hakemuksista puuttuu usein hakemuksen ratkaisemisessa tarvittavia tietoja. Joudumme tällöin esimerkiksi pyytämään työnantajaa ilmoittamaan työsuhteen päättymisen tulorekisteriin tai odottamaan eläkkeen alkamisvuoden indeksin vahvistamista. Aikainen hakeminen ei siis jouduta hakemuskäsittelyä, vaan usein sellaisten hakemusten käsittelyaika on pidempi kuin lähempänä eläkkeen alkamista tehtyjen hakemusten. Jos kaikki asiat on selvitetty etukäteen ja tiedot ovat ojennuksessa, päätöksen saa muutamassa päivässä, Eija Korhonen kertoo.