Lön, sjukdagpenning och pension för arbetsoförmögna

Keva Pensioner
Keva Pensioner

Taloussanomat skrev i en artikel 19.12 om en person som beviljats rehabiliteringsstöd men som blev tvungen att återbetala lönen för sjukdomstiden till arbetsgivaren. Situationen är ofta svår om personen har fått lön för sjukdomstiden från arbetsplatsen och sedan beviljas pension retroaktivt. Dessa situationer går inte alltid att undvika eftersom starttidpunkten för invalidpension är exakt bestämd i lagen. En tumregel är att man för samma period i allmänhet inte får både full lön och någon förmån såsom pension eller sjukdagpenning.

Nedan ger vi några tips på hur det går att undvika dessa situationer.

När arbetsförmågan blir nedsatt inverkar det i regel på lönen. Om sjukskrivningen blir utdragen är det bra att redan från första början reda ut situationen med både chefen och löneräknaren. Arbetsgivaren borde hela tiden vara medveten om och ha uppdaterade uppgifter om de löner som betalats för sjukdomstiden och i vilket skede det kan bli aktuellt med ansökan om pension. Det finns skillnader i kollektivavtalen i fråga om hur länge lön betalas och om den betalas till 100 % eller delvis.

Full invalidpension och rehabiliteringsstöd föregås i regel av FPA:s sjukdagpenningsperiod på 300 dagar. Sjukdagpenningen betalas på ansökan till arbetsgivaren till den del som arbetsgivaren har betalat lön för sjukdomstid.

FPA:s sjukdagpenningsperiod fastställer också starttidpunkten för full invalidpension eller rehabiliteringsstöd. Pensionen börjar efter att primärtiden för sjukdagpenningen (300 dagar) har löpt ut. Man kan inte själv välja starttidpunkten för pensionen.

Om man har fått rehabiliteringsstöd kan man återgå till arbetet innan perioden med rehabiliteringsstöd upphör, och man kan också avbryta invalidpensionen på grund av återgång till arbetet. Om en sådan situation blir aktuell ska man gärna redan i god tid före återgången till arbetet kontakta den egna pensionsanstalten. Pensionsanstalten ger då anvisningar för hur ärendet ska skötas. I motsats till Taloussanomats artikel kan pensionsanstalten inte meddela ett förhandsbeslut i detta fall. Det är ändå nödvändigt att man kontaktar den instans som betalar ut pensionen. Lagen och praxisarna tillåter försök att återgå till arbetet och korta arbetsprövningar. En pension vars utbetalning har avbrutits på grund av återgång till arbetet börjar betalas ut på nytt om återgången till arbetet inte lyckas såsom planerat.

Ytterligare information om arbete samtidigt med invalidpension och om att lämna pensionen vilande

Ytterligare information invalidpensioner