Vuoden 2020 alussa alkavia vanhuuseläkkeitä kannattaa hakea vasta marras-joulukuussa

Eläkkeet
Eläkkeet

Vanhuuseläkehakemus kannattaa tehdä aikaisintaan kaksi kuukautta ennen eläkkeen alkamista. Ennen hakemista tarkista työeläkeotteesi ja irtisanoudu työstäsi. Hakemuksen teet helpoiten Omat eläketietosi -palvelussa.

Vuoden alussa alkavia eläkkeitä kannattaa hakea vasta marras-joulukuussa. Saamme tiedon vuoden 2020 eläkeindekseistä noin lokakuun lopussa. Sitä ennen hakemuksia ei voida käsitellä.

- Aikainen vanhuuseläkkeen hakeminen ei jouduta hakemusten käsittelyä. Päinvastoin, näiden käsittelyaika on pidempi kuin lähempänä eläkkeen alkamista tehtyjen hakemusten. Kun haet eläkettä pari kuukautta etukäteen ja kaikki tarvittavat tiedot ovat kunnossa, käsittely kestää vain muutaman päivän, eläkejohtaja Eija Korhonen kertoo.

Saat päätöksen eläkkeestäsi nopeammin, kun asiat on selvitetty ennen eläkkeen hakemista. Alla vinkkejä siihen, miten voit itse nopeuttaa asiasi käsittelyä.

Tarkista työsuhteesi työeläkeotteelta hyvissä ajoin etukäteen

Tarkista työeläkeotteelta oma työhistoriasi, sillä eläkkeesi määrä lasketaan siinä olevien työsuhteidesi perusteella. Tee ilmoitus mahdollisista puutteista tai virheellisistä tiedoista heti Kevaan. Tämä kannattaa tehdä jo siinä vaiheessa, kun ensimmäisen kerran pohdit eläkkeelle siirtymistä.

- Jos virheitä tai puutteita löytyy esimerkiksi kymmenien vuosien takaisista työsuhteista, voi niiden selvittämiseen kulua useita viikkoja ja joskus jopa kuukausia, Eija Korhonen kertoo.

Oman työeläkeotteen voit tarkistaa helpoiten Omat eläketietosi -palvelussa.

Sovi työpaikalla eläkkeelle siirtymisestä

Ennen eläkkeen hakemista on tärkeää, että sovit eläkkeelle siirtymiseen liittyvistä asioista esimiehesi kanssa. Irtisanoudu mielellään jo noin kuukausi ennen eläkehakemuksen tekoa eli noin kolme kuukautta aiemmin kuin aiot jäädä eläkkeelle.

- Kun oman työpaikan kanssa on sovittu asioista ajoissa, se nopeuttaa eläkkeen käsittelyä selkeästi. Työnantaja ilmoittaa etukäteen työsuhteen päättymiseen liittyvät tiedot Kevan eläkelaskennan käyttämiin rekistereihin. Nämä tiedot ovat välttämättömiä, jotta eläkepäätös voidaan tehdä, Korhonen kertoo.

Tee hakemus sähköisesti Omat eläketietosi -palvelussa

Eläkehakemus kannattaa täyttää sähköisesti Kevan Omat eläketietosi -palvelussa. Eläkehakemuksella on jo valmiina suurin osa tiedoistasi, sinun tarvitsee vain tarkistaa ne ja täydentää puuttuvat tiedot. Palvelu opastaa sinua kohta kohdalta eteenpäin.

Omat eläketietosi -palvelun kautta tulleet hakemukset saadaan käsittelyyn nopeasti, sillä aikaa ei kulu postin kulkuun eikä asiakirjojen käsin tehtävään käsittelyyn Kevassa.