Varaudu vanhuuseläkeaikaan ajoissa

Eläkkeet Palvelut
Eläkkeet Palvelut

Vanhuuseläkeaikaan kannattaa varautua ajoissa, sillä se on iso muutos, joka vaikuttaa myös talouteesi. Eläkkeen kertymistä kannattaa seurata jo hyvissä ajoin ennen eläkeikää sekä laskea tulevan eläkkeen määrää eläkelaskureilla. Oma varautuminen eläkevuosiin kannattaa myös, sillä kun tulot pienenevät, on tultava toimeen vähemmällä. Lisäksi on hyvä varautua taloudellisiin yllätyksiin.

Työeläke kertyy työstä, näet työeläkeotteeltasi, kuinka paljon mistäkin työsuhteesta tai etuudesta sinulle on kertynyt eläkettä. Jos työskentelet julkisella sektorilla, näet työeläkeotteen Omat eläketietosi -palvelussamme. Työeläkeotteen tiedot kannattaa tarkistaa aika ajoin, sillä eläkkeesi määrä lasketaan sen tietojen perusteella. Jos huomaat otteella virheitä tai puutoksia, ilmoita niistä Omat eläketietosi -palvelussa.

Eläkkeen kertymistä kannattaa seurata ja laskea tulevan eläkkeen määrää eläkelaskureilla. Vanhuuseläkelaskuri Omat eläketietosi -palvelussa antaa arvioita eläkkeesi määrästä eri ikävaihtoehdoissa. Laskurin laskelmat perustuvat omaan työhistoriaasi, joten ne ovat paljon tarkemmat kuin suuntaa antavat laskurit monilla avoimilla sivuilla.

Kun tiedät suurin piirtein eläkkeesi määrän, testaa ennakkoon muutamien kuukausien ajan, millaiseen kulutukseen nettoeläkkeesi riittää. Tekstikuukausina ylijääneen rahan voit laittaa vaikka säästöön.

Oman talouden suunnittelu ajoissa kannattaa

Työeläke kertyy työstä, joten mitä pidempään jatkat työssä, sitä enemmän eläkettä saat. Mutta jos palkkasi on ollut pieni, niin yleensä eläkkeesi määräkin on pieni. Aina ei ole myöskään mahdollista jatkaa työntekoa. Oma varautuminen eläkeaikaan siis kannattaa, jos se vain on mahdollista.

Ennen eläkeaikaa kannattaa miettiä esimerkiksi seuraavia asioita:

  • Kuinka paljon sinulla on velkaa asunnosta, autosta tai muusta kulutuksesta? Riittävätkö rahasi niihin enää eläkkeellä? Ehtisitkö maksaa velat pois ennen eläkkeelle jäämistä?
  • Onko taloosi tulossa isoja korjauksia, kuten putkiremontti? Miten se rahoitetaan?
  • Kuinka paljon sinulle jää rahaa harrastuksiin ja matkusteluun eläkeiässä? Ovatko suunnitelmasi realistisia?

Voisitko kenties säästää itsellesi ennen eläkkeelle jäämistä? Mitä aiemmin aloitat, sitä enemmän ehdit säästää. Hyvä aika varautua eläkevuosiin taloudellisesti on vähintään 5-10 vuotta. Ajoissa varautumalla myös pienillä säästöillä voi kerryttää itselleen taloudellista turvaa eläkevuosille. Vaatimatonkin vararahasto voi auttaa tiukassa tilanteessa - jos sinulla on säästössä edes osa esimerkiksi kodinkoneen hinnasta, tarvitset vähemmän lainaa.

Edunvalvontavaltuutus tulevaisuuden varalta

Jos et jostain syystä pysty hoitamaan omia asioitasi, kuten eläkeasioitasi, tilannetta helpottaa, jos olet tehnyt etukäteen edunvalvontavaltuutuksen.

Edunvalvojaa tarvitaan usein silloin, kun eläkkeensaajan muisti heikkenee niin, että omien asioiden hoitaminen ei ole enää mahdollista. Mutta kuka tahansa voi sairastua äkillisestikin niin, että raha-asioiden ja eläkeasioiden hoitamiseen tarvitaan edunvalvoja.

Ainoastaan valtuutettu tai edunvalvojaksi määrätty henkilö voi muuttaa eläkkeensaajan tiliyhteystietoja tai saada eläkettä koskevia tietoja. Näitä tietoja ei luovuteta muille, vaikka kyseessä olisi lähiomainen.

Edunvalvontavaltuutus kannattaakin hoitaa ajoissa kuntoon. Edunvalvontavaltuutuksella henkilö voi itse etukäteen järjestää asioidensa hoidon sen varalta, että hän tulee myöhemmin kykenemättömäksi hoitamaan asioitaan.