Tampereen Marriott on Kevan ensimmäinen valmistuessaan hiilineutraali rakennus

Talous ja sijoittaminen Vastuullisuus
Talous ja sijoittaminen Vastuullisuus

Tampereelle on syntymässä Tampere-talon ja Marriott-hotellin muodostama energiankulutukseltaan hiilineutraali kortteli.

Vuoden alussa avautuva hotelli Courtyard by Marriott Tampere City on ensimmäinen kansainvälisen hotelliketjun hiilineutraali uusi kiinteistö Suomessa. Se on samalla ensimmäinen Kevan omistama valmistuessaan hiilineutraali rakennus. Marriottin hanke on toteutettu yhteistyössä SRV:n kanssa, joka toimii kohteessa kokonaisvastuullisena urakoitsijana.

- Kevan tavoitteena on, että vuoden 2020 alusta kaikki uutena rakennettavat kiinteistömme ovat hiilineutraaleja, Kevan kiinteistöjohtaja Petri Suutarinen kertoo.

Hotellin sähkö Tammerkoskesta ja kaukolämpö hakkeesta

Tampere-talon kiinteistön käyttämä energia on ollut kokonaan uusiutuvaa 1. marraskuuta 2019 alkaen. Hotelli siirtyy käyttämään uusiutuvaa energiaa vuoden 2019 loppuun mennessä.
Tampere-talo on kiinteistönä Suomen ensimmäinen hiilineutraali kongressi- ja konserttikeskus.

Uusiutuvan energian käyttäminen kiinteistöissä on keskeinen tekijä fossiilivapaan yhteiskunnan tavoittelussa.

Talon ja hotellin energian toimittaa Tampereen Sähkölaitos. Sähkölaitos-konsernin tekemät merkittävät investoinnit uusiutuvien energialähteiden käytön lisäämiseen energiantuotannossa ovat osaltaan mahdollistaneet kiinteistöjen hiilineutraalisuuden. Sähkölaitoksen toimittama energia tulee läheltä, Tampereen ja Pirkanmaan alueelta.

Tampere-hiilineutraali_kuvituskuva.jpg

Tampere-talo on ollut toimialallaan ympäristövastuullisuuden edelläkävijöitä yhtiön perustamisajoista lähtien. Talo alkoi rakentaa omaa ympäristöohjelmaa vuonna 1992 ensimmäisenä kongressitalona maailmassa. Talon sähkö tulee Tammerkoskesta ja omasta aurinkovoimalasta sekä jäähdytys Näsijärvestä. Talosta tuli hiilineutraali käyttämiensä energioiden osalta marraskuussa 2019, kun taloa alettiin lämmittää metsähakkeella.

- Vastuullisuus on kärkiteemoja ensi vuoden juhlavuodessamme, kun Tampere-talo täyttää 30 vuotta, Muumipeikko 75 vuotta, Tampere Filharmonia 90 vuotta sekä hotelli avautuu, kertoo Tampere-talon toimitusjohtaja Paulina Ahokas.

Tampere hiilineutraaliksi 2030

Eri laskelmien mukaan rakennuksissa käytetään lähes 40 prosenttia kaikesta Suomessa kulutettavasta energiasta, ja ne aiheuttavat yli 30 prosenttia päästöistä. Rakennetun ympäristön päästöjen vähentäminen vaikuttaa olennaisesti siihen, että Suomesta voidaan tehdä hiilineutraali. Tampereen tavoitteena on olla hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä. Tätä tavoitetta tukee kaupungin talousarvion osana oleva ilmastobudjetointi, joka otetaan Tampereella käyttöön ensimmäisenä kuntana koko Suomessa.

– Suurimmat päästölähteet ovat rakennusten lämmitys, liikenne ja sähkönkulutus. Muutos näissä vaikuttaa. Tampere-talon korttelin hiilineutraalisuus on yksi esimerkki, miten näitä voidaan toteuttaa käytännössä, sanoo Tampereen pormestari Lauri Lyly.