Leena jäi vanhuuseläkkeelle: ”Päivääkään en vaihtaisi pois”

Eläkkeet
Eläkkeet

Kuntohoitajana työskennellyt Leena Maunu jäi vastikään vanhuuseläkkeelle. Eläkeasiat hän hoiti näppärästi sähköisesti Omat eläketietosi -palvelussa. Eläkepäivillään hän on iloinnut ennen kaikkea kiireettömästä elämästä.

Leena jäi virallisesti vanhuuseläkkeelle marraskuun alussa, mutta piti sitä ennen lomiaan pois. Hän täytti kesäkuussa 64 vuotta, mutta olisi periaatteessa voinut jäädä vanhuuseläkkeelle joitakin kuukausia päälle 63-vuotiaana.

- En jäänyt eläkkeelle heti, kun olisin voinut jäädä. Olin omasta mielestäni vielä niin hyvässä kunnossa, että päätin jatkaa töissä. Lisäksi tutkin Kevan eläkelaskurista, miten työssä jatkaminen vaikuttaa tulevaan eläkkeeseeni ja totesin, että sen verran se kartuttaa eläkettä lisää, että päätin jatkaa.

Leena-Maunu.png

Leena ehtii eläkkeellä liikkumaan paljon

Kuntohoitajan työ oli mieluinen

Leena valmistui vuonna 1981 kuntohoitajaksi ja teki siitä saakka alan töitä Loimaalla.

- 1980-luvulla olin töissä Loimaan sairaalassa, terveyskeskuksessa ja vanhainkodissa erinäisiä aikoja, lisäksi sain pari lasta. Loimaan terveyskeskuksessa aloitin vuonna 1990 ja viihdyin siellä eläkeikääni asti.

- Olin tosi tyytyväinen työhöni kuntohoitajana, en missään vaiheessa olisi halunnut tehdä mitään muuta työtä. Asiakaspalvelutyö oli minulle mieluista, toimistossa istuminen ei olisi minulle sopinut, Leena kertoo.

Vuosien varrella kuntohoitajan työkin muuttui.
- Alkuaikoina töissä oli käytössä enemmän passiivisia hoitomuotoja, mutta toki myös asiakkaita aktivoivia. Vuosien aikana asiakkaita aktivoitiin ottamaan enemmän vastuuta omasta terveydestään ja passiiviset hoidot jäivät selvästi vähemmälle. Apuvälineet ovat myöskin kehittyneet paljon, niitä on tullut koko ajan lisää erilaisia, koska uusia palveluntuottajia on tullut ja tarjonta on sen myötä lisääntynyt.

Eläkkeen määrä selvisi eläkelaskurilla

Ennen eläkkeen hakemista Leena tutustui vanhuuseläkkeen ehtoihin Kevan verkkosivuilla. Lisäksi hän tutki Omat eläketietosi -palvelussa omia eläketietojaan.

- Eläkelaskuri on ihan mahdottoman hyvä, se antaa tarkkaa tietoa eläkkeen määrästä. Kun näin, kuinka paljon voisin saada eläkettä missäkin iässä, päätin, että olen vähän pidempään töissä. Kaikkien kannattaa käyttää eläkelaskuria, Leena kannustaa.

Leena kävi tarkistamassa myös työeläkeotteensa verkossa. Työuran tarkistamisen lisäksi Leena huomasi, että äitiyslomilla ollessaan eläkettä oli kertynyt vähemmän.
- Mutta voin todeta, että lapset ovat kuitenkin parasta, mitä minulla on.

Eläkepäätös tuli saman päivän aikana hakemisesta

Leena haki eläkettä Omat eläketietosi -palvelun kautta.

- Tein hakemuksen torstaina kahden aikaan iltapäivällä ja jo seitsemältä illalla tuli päätös eläkkeestä. Luulin, että odotellessa menee pari kolme viikkoa, mutta päätös tulikin samana päivänä. Olin ihan hämmästynyt!

- Työpaikkani palkanlaskija oli jäämässä sattumalta samaan aikaan eläkkeelle. Teimme sitten samaan aikaan omat hakemuksemme. Oli mukavaa, että pystyin varmistamaan samalla, että kaikki menee oikein. Hakeminen oli kyllä niin helppoa, että olisin aivan hyvin selvinnyt siitä ilman tukeakin, Leena kertoo.

- Ihmisten on nykyään pakko käyttää tietokonetta niin moneen asiaan, että koneen käyttäminen on melkein kaikille tuttua. Eläkkeen hakeminen verkossa on yhtä helppoa kuin minkä muun tahansa palvelun käyttäminen, Leena arvioi.

Eläkeläisenä on aikaa harrastaa vaikka keskellä päivää

Leena kertoo, että eläkkeelle jäämisen jälkeen hän heräsi kuukauden verran samaan aikaan kuin töihinkin mennessään, kunnes uskoi, että aamulla ei tarvitse kiirehtiä.

- Aamut ovat ihania, kun ei ole kiire mihinkään. Parasta on, kun ei tarvitse tehdä mitään pakollista ja silti aika kuluu tosi nopeaan. Päivääkään en vaihtaisi pois.

- Ja tietysti on hienoa, että olen saanut aloittaa terveenä eläkkeellä. Harrastan nyt paljon liikuntaa, käyn jumpassa, kuntosalilla, pyöräilemässä ja uimassa. Lisäksi teen pihatöitä, puutarhanhoito on minulle oikein terapiaa. Retkeily, marjastus ja sienestys pitävät myös liikkeellä, Leena luettelee.

- On hienoa, että saan mennä nyt päiväsaikaan esimerkiksi harrastuksiin. Ystäviäkin tulee nähtyä useammin, kun aikaa on eri lailla. Töissä ollessa harrastukset jäivät vähemmälle työpäivän jälkeen. Työn luonne oli niin sosiaalista kanssakäymistä asiakkaiden kanssa, että huomasin olevani henkisesti, en niinkään fyysisesti, väsynyt työpäivän jälkeen. Sitä vaan kaipasi rauhaa ja hiljaisuutta iltaisin.

- Ja vaikka viihdyin työssäni todella hyvin, en kaipaa enää töihin. Tämän kauempaa en enää olisi halunnut töissä jatkaa, sillä halusin jäädä hyvässä kunnossa eläkkeelle.