Hae vanhuuseläkettä viimeistään kuukausi ennen eläkkeen alkamista

Eläkkeet
Eläkkeet

Kun olet päättänyt jäädä vanhuuseläkkeelle, hae eläkettä 1 - 6 kk ennen eläkkeen alkamista. Ennen hakemista tarkista työeläkeotteesi. Muista myös irtisanoutua työstäsi hyvissä ajoin. Hakemuksen teet helpoiten Omat eläketietosi -palvelussa.

Vanhuuseläkehakemus kannattaa tehdä viimeistään kuukausi ennen eläkkeen alkamista. Voit kuitenkin tehdä hakemuksen jo kuusi kuukautta ennen eläkkeesi alkua, jos se sopii elämäntilanteeseesi paremmin.

- Jos haet vanhuuseläkettä jo puoli vuotta aiemmin, voit tehdä siihen lisäyksiä ja muutoksia myöhemmin. Kaikki muutokset pitää kuitenkin tehdä viimeistään 40 päivää ennen hakemukselle merkitsemääsi eläkkeen alkamispäivää, eläkejohtaja Eija Korhonen kertoo.

Hakemuksesi voidaan käsitellä nopeasti, jos eläkkeeseen liittyvät asiat on selvitetty ennen eläkkeen hakemista etukäteen. Alla vinkkejä siihen, miten voit itse nopeuttaa asiasi käsittelyä.

Tarkista työsuhteesi työeläkeotteelta etukäteen

Tarkista työeläkeotteelta oma työhistoriasi, sillä eläkkeesi määrä lasketaan siinä olevien tietojen perusteella. Oman työeläkeotteen voit tarkistaa helpoiten Omat eläketietosi -palvelussa.

Tee ilmoitus mahdollisista puutteista tai virheellisistä tiedoista heti Kevaan. Tämä kannattaa tehdä jo siinä vaiheessa, kun ensimmäisen kerran pohdit eläkkeelle siirtymistä.

Jos huomaat työeläkeotteellasi korjattavaa ennen vuotta 2019 koskevissa tiedoissa, ilmoita siitä Omat eläketietosi -palvelussa.

- Tarvitsemme työskentelystäsi luotettavan selvityksen, jonka avulla voimme selvittää eläkeoikeutesi. Toimita meille siis valokuva tai skannattu pdf-tiedosto työtodistuksesta, palkkakuitista, nimikirjaotteesta tai vastaavasta selvityksestä Omat eläketietosi -palvelun Omat viestit -kohdan kautta, Eija Korhonen kehottaa.

Mikäli virhe koskee vuoden 2019 tai sen jälkeisiä tietoja, ota yhteyttä työnantajaasi. Työnantaja korjaa tiedot tulorekisteriin, josta ne päivittyvät viiveellä Kevan työeläkeotteelle.

Kerro työpaikalla eläkkeelle siirtymisestä

Ennen eläkkeen hakemista on tärkeää, että sovit eläkkeelle siirtymiseen liittyvistä asioista esimiehesi kanssa. Irtisanoudu mielellään vähintään kolme kuukautta ennen eläkkeesi alkamista. Työsuhteesi pitää olla päättynyt, ennen kuin eläkkeesi voi alkaa.

- Kun oman työpaikan kanssa on sovittu asioista ajoissa, se nopeuttaa eläkkeen käsittelyä selkeästi. Työnantaja ilmoittaa etukäteen työsuhteen päättymispäivän tulorekisteriin, josta tieto tulee Kevaan, Korhonen kertoo.

Tee hakemus sähköisesti Omat eläketietosi -palvelussa

Eläkehakemus kannattaa täyttää sähköisesti Kevan Omat eläketietosi -palvelussa. Eläkehakemuksella on jo valmiina suurin osa tiedoistasi, sinun tarvitsee vain tarkistaa ne ja täydentää puuttuvat tiedot. Palvelu opastaa sinua kohta kohdalta eteenpäin.

Omat eläketietosi -palvelun kautta tulleet hakemukset saadaan käsittelyyn nopeasti ja tietoturvallisesti. Aikaa ei kulu postin kulkuun eikä asiakirjojen käsin tehtävään käsittelyyn Kevassa.